Copii & adolescențiVitaminele și sănătatea copilului tău - vezi cât de benefice sunt și...

Vitaminele și sănătatea copilului tău – vezi cât de benefice sunt și când pot deveni periculoase

Toata lumea stie ca vitaminele sunt importante pentru mentinerea sanatatii copilului. Auzim in jur cat de benefic este un aport optim de vitamine pentru cresterea si dezvoltarea copilului si cat de periculoasa este deficienta de vitamine in organism.

Parintii aleg deseori sa suplimenteze regimul alimentar al copilului cu vitamine sub forma de tablete sau picaturi, ideea fiind ca acestea nu pot fi decat sanatoase. Adevarat – vitaminele au un rol esential pentru sanatatea copilului; insa nu orice copil are nevoie de suplimente!

Ce vitamine sunt esentiale pentru sanatatea copilului tau:

Vitamina A contribuie la o vedere buna, la o crestere si dezvoltare armonioasa a sistemului osos si la intarirea sistemului imunitar. In general, aportul de vitamina A poate fi asigurat prin alimentatia sanatoasa: surse bogate sunt morcovii (un suc de morcovi zilnic ar asigura doza suficienta), spanacul, dovlecelul, lactatele, ficatul. Copiii in al caror regim alimentar nu se regasesc aceste alimente au in mod frecvent deficiente de vitamina A.

Vitamina B (un complex de vitamine) asigura reproducerea si cresterea celulelor, buna functionare a metabolismului, starea de energie si de buna dispozitie (vitamina combate stresul), echilibrarea colesterolului, echilibrul hormonal si sanatatea sistemului cardiovascular si nervos. Ficatul, fasolea, cerealele, migdalele, graul, semintele, nucile, alunele, ciupercile, legumele verzi, ouale, laptele, branza, pestele, toate acestea sunt surse ce ofera organismului complexul de vitamine B.

Vitamina C este un antioxidant ce asigura o crestere si dezvoltare armonioasa a celulelor si rezistenta sistemului imunitar. Alimentatia este vitala in asigurarea aportului de vitamina C, organismul neproducand acest compus organic. Citricele, ardeiul iute, piperul si brocoli sunt surse excelente de vitamina C.

Vitamina D este practic responsabila de sanatatea si rezistenta sistemului osos. Aceasta vitamina este produsa in mod natural de catre organism odata cu expunerea la soare, alimentatia avand un rol mai putin important decat lumina naturala. De aceea, in timpul iernii, multi copii pot avea deficiente de vitamina D. Totusi, laptele si cerealele imbogatite cu vitamina D pot asigura aportul necesar unui copil, le fel anumite tipuri de peste precum tonul.

Vitamina E are un rol de antioxidant, asigurand practic sanatatea intregului organism si sanatatea sistemului circulator. Sursele cele mai bogate de vitamina E sunt uleiul de floarea soarelui, semintele de floarea soarelui, nucile, migdalele, graul, fructele si legumele.

Vitamina K are un rol important pentru circulatia sangvina si coagularea sangelui, contribuind si la sanatatea sistemului osos. Alimentatia care asigura aportul de vitamina K trebuie sa includa legumele precum brocoli, spanac, varza si cereale, lactate si oua.

Vitaminele contribuie in mod fundamental la cresterea copilului si la mentinerea starii generale de sanatate. Un copil sanatos cu un regim alimentar echilibrat insa nu are in general nevoie de suplimente! Exista pe piata o multitudine de produse ce promit o sanatate de fier, energie si vitalitate, potrivite pentru copii, avand chiar si forme, culori si un gust atragator pentru cei mici.

Fiecare parinte trebuie insa sa retina faptul ca se recomanda administrarea suplimentelor de vitamine doar urmand sfatul medicului! Chiar si vitaminele, surse de sanatate, pot dauna, daca ele nu sunt administrate in mod corect. Fiecare copil are nevoi diferite si doar un specialist este in masura sa decida ce suplimente, in ce combinatii si doze, sunt cu adevarat sanatoase pentru copil.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.