Copii & adolescențiVitaminele în viața copilului, sunt acestea o necesitate?

Vitaminele în viața copilului, sunt acestea o necesitate?

Vitaminele in viata copilului sunt clar o necesitate – insa aceasta nu inseamna sa il imbuibati cu diverse suplimente de vitamine din comert! Orice copil sanatos trebuie sa isi ia aportul de vitamine in principal din alimentatia sa, nu din suplimente. Si acestea din urma pot fi benefice, insa doar tinand cont de nevoile reale ale copilului.

Dificultatea cea mai mare, cand vorbim despre asigurarea tuturor vitaminelor in viata copilului prin alimentatie, sta in pretentiile acestuia – de la o anumita varsta, copilul refuza unele mancaruri si de obicei tocmai acelea sunt surse pretioase de vitamine (varza, broccoli, spanac, peste). Insa nu trebuie sa apelezi imediat la suplimente!

Alimentatie

O alimentatie sanatoasa ar trebui sa ii asigure copilului un echilibru nutritional si vitaminele si mineralele de care are nevoie pentru a creste armonios. Insa, dupa cum s-a spus, copilul poate fi extrem de mofturos si poate refuza unele alimente. Incearca, in primul rand, sa fii stricta si sa ii spui ca trebuie sa manance si alimentele care nu ii plac – pentru ca ii fac bine. Obisnuieste-l de mic cu acestea si ai mai putine riscuri sa le refuze cu incapatanare. Iar daca refuza cateva, cauta intr-o lista cu alimente ce alt aliment inlocuitor ai putea sa ii oferi – unul care sa contina substante nutritive similare (nu exista doar un aliment care contine o anumita vitamina)!

Categorii de alimente necesare

Pentru a asigura aportul necesar de vitamine in viata copilului, gandeste-te la categoriile principale de alimente: lapte si branzeturi; legume; fructe; carne, peste, oua; cereale, paine, paste; grasimi. Exista vreo categorie cu alimente pe care copilul tau nu le consuma mai deloc – atunci poti sa ii oferi un supliment care sa compenseze aceasta lipsa. Insa alege un supliment care sa nu contina prea multe componente, care sa fie produse special pentru copii si sa nu contina fier. Nu combina mai multe tipuri de suplimente.

Ce vitamine si minerale sunt importante?

Fa o lista cu cele mai importante vitamine si minerale si trece in dreptul fiecaruia alimentele ce o contin. Astfel, poti prepara mancaruri care sa contina aceste alimente si nu omiti nici o vitamina importanta. Lista ta trebuie sa contina: acizi grasi esentiali, calciu, vitamina A, vitamina C, vitamina D, vitamina E, magneziu, potasiu, fier.

sunt necesare vitaminele pentru copii

Insa… a-i oferi copilului suplimente de vitamine dupa ureche nu este recomandat!

Ultimele statistici arata ca parintii ofera copiilor multivitamine fara sfatul si recomandarea medicului. In special pentru ca nu necesita o prescriptie medicala si pentru ca eticheta spune ca sunt „100% naturale”, parintii se gandesc ca rau nu pot face! Dar ceea ce nu stiu acesti parinti este ca vitaminele, desi „100% naturale”, pot fi uneori daunatoare! Retine: vitamine = medicamente! Asadar, singurul in masura sa afle concret ce nevoi reale are copilul tau si sa recomande o doza adecvata de anumite suplimente este medicul pediatru! Este un chin atat de mare sa mergi cu cel mic la medic, inainte de a il imbuiba cu suplimente?

Cand sunt necesare vitaminele in viata copilului?

In general, un copil care are o greutate normala, o alimentatie sanatoasa si diversa, face activitati fizice diferite si are un program de somn suficient NU are nevoie de suplimente! Insa vitaminele pot fi recomandate dupa o boala, in cazul lipsei unei categorii de vitamine in organism, a unei alimentatii sarace in vitamine si minerale sau a unei activitati fizice foarte crescute, ce creste necesarul de nutrienti. Dar doar medicul va sti exact ce suplimente sa ii recomande copilului fara absolut nici un risc.

De ce suplimentele sunt periculoase?

Va ganditi ca sunt 100% naturale – insa pentru a ajunge in forma de pilule sau sirop, au trecut printr-un anumit proces chimic. Riscul foarte mare il sufera ficatul, care proceseaza aceste substante de care deseori organismul nici nu are nevoie! Combinatiile de vitamine pot fi riscante sau pot impiedica asimilarea uneia dintre ele. In plus, excesul de anumite vitamine nu numai ca nu face bine, dar poate fi extrem de periculos (excesul de fier poate fi chiar fatal).

Alege suplimentul cu ajutorul medicului si respecta doza

Dupa ce medicul ti-a recomandat un anumit tip de suplimente care ii asigura copilului necesarul de vitamine, respecta intotdeauna doza recomandata – de obicei, 1 pastila pe zi. Nu ii mari aceasta doza in caz ca il vezi obosit sau racit! Suplimentele nu inlocuiesc alimentatia – deci incearca in continuare sa ii oferi diverse alimente, care sa aiba in componenta toate vitaminele si mineralele esentiale. Nu lasa intr-un loc accesibil cutia cu vitamine: culoarea sau gustul il pot face pe copil sa ia prea multe deodata – ceea ce, desi deseori nu provoaca o reactie grava, nu este un risc pe care sa iti permiti sa-l asumi!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.