Desenele pentru copii pot fi o adevarata providenta pentru parintii obositi, stresati, preocupati… Insa odata cu infiintarea diferitelor posturi care difuzeaza non-stop desene animate pot fi si o problema. Televizorul tine de multe ori loc de dadaca pentru copil si nu este nevoie sa se mentioneze de ce acest lucru poate fi riscant…
Parintii se bazeaza pe desenele pentru copii sa ii tina pe acestia ocupati, sa ii distreze si sa ii tina locului – si aceasta nu este neaparat un lucru rau. Insa problema apare atunci cand parintii se bazeaza pe desenele animate sa fie educatorul copilului – ceea ce este o cerinta destul de nelalocul ei. Tu, ca parinte, trebuie sa iti educi copilul, nu televizorul! Degeaba te enervezi ca il prinzi privind la emisiuni, seriale si desene agresive – este sarcina ta, nu a producatorilor, sa il pazesti de influente rele!
Ce riscuri prezinta desenele pentru copii
Cat se uita la TV cel mic? Practic, oferta este nelimitata si desenele sunt difuzate non-stop. Iar un copil care nu este antrenat in alte activitati, nu este incurajat sa faca si altceva poate cu usurinta deveni sclavul televizorului. Nu degeaba a fost numit „cutia imbecilizarii”! Adultii isi pierd mare parte din zi in fata acestei cutii – ce sa mai spunem despre copiii influentabili si naivi! Asadar, daca ii permiti copilului sa petreaca mult timp la desene, poti spune ca il incurajezi sa isi piarda timpul fara nici un castig!
Ce invata? O mare problema cu desenele pentru copii – desi unele sunt, intr-adevar, educative, multe sunt doar amuzante, insa cel mai mare risc este ca multe prezinta acte violente! Se cunoaste deja mecansimul invatatarii comportamentelor prin imitatie la copii. Daca nu iti dai interesul si sacrifici timp sa urmaresti si tu cateva episoade din desenele preferate de catre copilul tau, nu te mira ca il auzi vorbind urat sau il vezi pocnindu-si sora! Influenta TV-ului este cu atat mai mare cu cat s-a demonstrat ca activitatea cerebrala este diferita in timpul vizionarii – practic, este ca si cum copilul e hipnotizat si retine mesajele care il impresioneaza.
Viata reala vs. fictiune. Pentru copii, este extrem de dificil uneori sa faca o demarcatie intre fictiv si real, intre ce vede la TV si ce ii este permis in viata reala. Si aceasta da nastere la doua efecte: primul – acela evident ca isi inchipuie ca ar putea si el sa faca ce fac eroii sai din desenele animate (amintiti-va de copilul care s-a aruncat de la etaj, fiind sigur ca va zbura)!
Iar un alt efect – acela ca in unele desene sau seriale, i se prezinta cele mai mari temeri ale sale: monstri, fantome, criminali – chiar in aparentul inofensiv Scooby-Doo (recomandat pentru copiii de peste 7-8 ani)… Iar copilul, fiind pus fata-in-fata cu creaturile din cosmarurile sale, nu va putea intelege ca nu are de ce sa se teama. De aici se nasc atatea cosmaruri si fobii.
Socializare. Prin joaca, copilul face mai mult decat sa se amuze: interactioneaza cu alti copii, invata regulile de interactiune si cum sa se comporte. Invata sa faca parte a unui grup, iar abilitatile sociale astfel dobandite sunt esentiale in viitorul sau. Insa odata cu TV si computer, timpul pentru socializare si interesul copilului de a se juca cu altii scade. El ajunge sa prefere izolarea si pierderea timpului la desene si jocuri pe PC.
Ce sa retii cand vorbim despre desenele pentru copii
Copilul este in siguranta, insa isi pierde timpul. Multe mame rasufla usurate pentru ca macar nu au de ce sa isi faca griji: copilul nu este afara, ci in completa siguranta, in casa. Nu este chiar asa: lasandu-l sa piarda multe ore in fata televizorului, contribui la pierderea sa de timp inutila, in loc sa il incurajezi sa se joace, sa socializeze, sa descopere noi lucruri.
Ce invata? Urmareste si tu desenele animate la care se uita. Vezi daca observi in vreunul scene clare de violenta (fizica sau verbala) – in acest caz, interzice-i serialul respectiv, spunandu-i ca exista alte seriale potrivite pentru varsta sa. Insa un alt lucru important este: a retinut ceva din tot ceea ce a vizionat? Sau a pierdut cu adevarat timpul? Ce retine, ce ii ramane in minte dupa desenele animate? Este ok ca cel mic doar sa se amuze si sa nu invete din desene, insa aceasta inseamna sa limitezi considerabil timpul in fata TV-ului.
Program de vizionare. Desenele animate sunt, totusi utile, in special pentru ca il distreaza si il tin in siguranta. Insa pentru a te feri de riscuri (influenta asupra comportamentului, limbajului, socializarii, vazului, creierului), stabileste un program clar si regulat in care cel mic are voie sa urmareasca desene. In functie de ce desene animate prefera si orele de difuzare, creati un program impreuna – intre 2 si 4 ore zilnic, in nici un caz mai mult. De preferat este ca orele de vizionare sa nu se confunde cu orele de masa – mancatul in fata TV-ului duce la mancatul excesiv, confundarea placerii date de vizionare cu cea data de mancat (si deci, in timp, aparitia nevoii de a manca mereu cand se uita la TV).
Vorbeste cu el despre desenele animate. Stai cu el si urmareste macar un episod din fiecare desene pentru copii la care se uita. Dupa aceea, daca crezi ca cel mic ar fi putut invata ceva riscant (de exemplu, ideea sa arunce cu inghetata in capul tau!), exlica-i ca desenele sunt doar ca sa amuze si ce fac personajele, omenii reali nu fac. Incearca sa ii dai de inteles cat mai clar ca ce vede el la TV NU este real, ci este o poveste inventata, ca cele din carti, transpusa pe ecran. Intreaba-l ce parere are despre desene si personaje si vezi daca exista vreun risc – de tipul autoidentificarii exacerbate cu vreun personaj.
Atentie la desenele animate pentru adulti! Desi la prima vedere par ok, exista cateva seriale animate create pentru adolescenti si chiar adulti, la care copilul mic nu trebuie in nici un caz sa se uite! Sunt satire sociale, pigmentate cu limbaj pentru adulti si scene la care un copil nu trebuie expus! Cateva seriale animate de acest tip sunt South Park, Familiy Guy, American Dad, The Simpsons. Intereseaza-te despre desene inainte sa il lasi pe cel mic singur in fata TV-ului…