Casă și grădinăRăsaduri de roșii și alte legume – Cum se obțin răsaduri sănătoase?

Răsaduri de roșii și alte legume – Cum se obțin răsaduri sănătoase?

Realizarea de răsaduri sănătoase presupune folosirea unor semințe mari, de bună calitate și semănarea lor în substrat de cultură, cum este turba. Răsadul bine dezvoltat reprezintă cu siguranță un start foarte bun pentru o plantă puternică și sănătoasă.

Prin răsaduri se pot cultiva diferte legume: roșii, ardei gras, vinete, salată verde, ceapă, varză, gulie și altele. Răsadurile ajută la obținerea unor plante cu rădăcini bine dezvoltate care asigură un randament crescut de prinderea plantei în sol. Află în acest articol cum se face semănarea în răsadnițe, care sunt regulile, condițiile pentru obținerea unor răsaduri sănătoase.

Navigare rapidă în articol:

Cum alegi semințele pentru răsaduri?

2-rasaduri

Pentru a obține răsaduri bune trebuie alese semințele potrivite, acestea trebuie să fe mari și de bună calitate. Se pot cumpăra semințe de la magazine specializate, sau se pot lua de la oamenii care se ocupă de grădinărit.

Obținera semințelor de roșii nu este chiar simplă, mai ales dacă se caută soiuri românești, foarte bune. Îți poți strânge din timp semințe de roșii de la soiurile care îți plac. Pentru a avea semințe de calitate se folosesc roșii care sunt foarte bine coapte. Nu trebuie neapărat să fie roșii foarte mari pentru că asta nu este neapărat o condiție a calității semințelor. Se taie roșiile de-a lungul, se îndepărtează zeama și se scot semințele. Acestea se pun la uscat și se păstrează pentru a fi folosite la semănat, pentru răsaduri, la începutul anului următor.

Plantarea semințelor de roșii, obținerea răsadurilor

3-seminte-de-rosii

Când se seamănă semințele de roșii?  Momentul optim pentru semănare este la sfârșitul lunii ianuarie, sau în luna februarie. Perioada de plantat este cam pe 25-28 martie. Având în vedere temperaturile scăzute, se pot realiza răsadurile și în luna martie, nu este foarte târziu pentru asta.

Metoda de la semănat la plantare

Semințele se pun în turbă, în tăvițe sau în alveole. Se pot folosi și alte tipuri de răsadnițe în afară de palete sau plăcile alveolare și anume: răsadnițe din lemn, cărămizi, ghivece, materiale plastice, cuburi nutritive, polistiren expandabil și altele. La semănat se folosește o turbă mai fină. Se pune câte o sămânță în fiecare alveolă sau tăviță.

După ce se pun semințele pe substrat, se presară un strat de turbă, gros de 0,5-1,5 cm, se nivelează și se udă cu apă în toc. Se pun în solar pentru a fi ținute la temperatură adecvată. Dacă temperatura în solar este mai mare, atunci răsadurile se udă mai des, cam la 3 zile, pentru că din cauza căldurii se pot usca foarte repede. Se folosește întotdeauna apă la temperatura camerei. Dacă nu sunt udate la timp și ele deja au dat colțul, este posibil ca acesta să se usuce, să moară și nu mai răsar niciodată. Este bine ca răsadurile să fie puse pe un strat de bălegar pentru a crește mai bine.

După 3 săptămâni când se formează primele frunzulițe mici, le mutăm în tăvițe mai mari, ca să le rărim. Este vorba despre operația de repicat. Se folosește aceeași turbă fină sau se poate alege o turbă mai mare decât cea folosită la semănat. De asemenea se pot folosi și pahare de unică folosință în care se pune turbă și câte un răsad separat. Răsadul crește destul de repede dacă este suficient de cald, se ține în solar. Plantele slab dezvoltate sau bolnave nu se mai folosesc, se îndepărtează și se păstrează doar plantele cu rădăcini sănătoase. Dacă se rupe vârful rădăcinii pivotante se stimulează ramificarea rădăcinii rămase.

Roșiile răsar la 7-8 zile de la semănat. Ardeiul gras răsare la 12-14 zile de la semănat.

Plantarea răsadurilor

Când se plantează, distanța între firele de răsaduri ar trebui să fie de 37-38 cm, iar distanța dintre rânduri poate fi de 40 cm. Poteca de mers printre rânduri poate fi 80-90 cm sau mai îngustă.

Adâncimea pentru plantarea unui răsad este până la prima frunză a acestuia. Temperatura solului trebuie să fie mai mare de 12 grade Celsius, trebuie să fie destul de cald afară. În caz contrar plantarea se face în solar. Dacă plantarea se face mai devreme când este cam frig afară este posibil să nu se mai obțină rezultatele dorite.

Alte aspecte despre substratul pentru semințe

4-rasaduri-de-tomate

Pentru obținerea răsadurilor se pot folosi și coji de ou sau cofraje de la ou în care se seamănă semințele în stratul de turbă. Răsadurile în coajă de ou pot fi interesante decorațiuni pentru casă sau grădină.

Pământul cel mai bun este turba sau un amestec de mai multe tipuri de pământ: compost, mraniță, pământ de grădină, pământ de țelină și pământ de frunze. Se poate folosi și nisip, amestecuri de compost, gunoi de grajd, de la bovine, ovine, cabaline. Substratul trebuie să fie bine afânat (poate conține și nisip) și bine nivelat. Pentru ca să se obțină răsaduri sănătoase se folosesc și îngrășăminte de azot de amoniu, sare potasică, superfosfat.

Pentru a se menține temperatura constantă la răsaduri se poate folosi folie de plastic, care se aplică peste acestea, sau se mută răsadurile într-un loc călduros. De obicei răsadurile se realizează în solar.

Udarea se face cu apă la temperatura camerei, aceasta ar trebui să aibă 18-20 grade Celsius. Se poate folosi zăpadă topită, apă de izvor sau apă de ploaie. Apa de la robinet are săruri și mult clor, de aceea trebuie lăsată să stea 1-2 zile în sticlă și abia apoi se poate folosi la răsaduri. În prima fază de creștere a răsadurilor se folosește o cantitate mai mică de apă.

Cum trebuie să fie temperatura pentru răsaduri?

Temperatura solului pentru plantare trebuie să fie mai mare de 12 grade Celsius.

Temperatura substratului pentru germinarea tomatelor trebuie să fie de 24-25 grade Celsius. După ce răsar plantele din semințe, temperatura trebuie să fie de 18-20 grade Celsius în tipul zilei și de 16 grade Celsius în timpul nopții.

Umiditatea trebuie să fie adecvată, de 70%. În cazul tomatelor umiditatea poate fi de 50-60%. La castraveți este necesară o umiditate de 80-90%.

Dacă stai la apartament poți să-ți faci o grădină eco în balcon. Acest lucru este posibil, dacă respecți anumite reguli simple cu privire la alegerea ghivecelor, pregătirea locului, alegerea solului și așa mai departe.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.