Casă și grădinăCum să aveți o grădină eco în balcon și cu ce trebuie...

Cum să aveți o grădină eco în balcon și cu ce trebuie să începeți?

Visati sa va bucurati de legume si verdeturi proaspete, crescute intr-un mod natural, insa nu va bucurati de spatiul necesar pentru ca locuiti intr-un apartament. Chiar si asa, micul apartament va ofera un spatiu adiacent pe care sa il transformati dupa bunul plac – balconul. Si chiar daca am mai discutat despre gradina din balcon si in cadrul altor articole anterioare, in randurile care vor urma va vom prezenta cum sa aveti o gradina eco in balcon.

Desi orasul nu ne ofera sansa de a ne gandi foarte mult la astfel de preocupari, pasiunea pentru gradina fiind specifica in special persoanelor care locuiesc la case si in zone rurale, iata ca si in mediul urban exista din ce in ce mai multe persoane satule de legumele si verdeturile lipsite de gust din supermarket-uri si dornice sa isi aminteasca gustul puternic al legumelor de gradina si parfumul imbietor al verdeturilor pline de picaturi de roua. Asa ca cei care doresc sa se bucure de legume si ierburi aromatice proaspete incep sa isi creeze propriul spatiu verde, prorpia gradina urbana unde altundeva daca nu in spatiul primitor al balconului.

Si cum persoanele care se indreapta catre origini stiu ca produsele pe care le gasesc in comert nu sunt tocmai cele crescute in mod natural, ele isi indreapta atentia catre conceptul eco. De ce? Pentru ca eco inseamna sanatate, inseamna respect si dragoste fata de mediu, fata de noi insine si fata de cei pe care ii iubim cel mai mult. Si nu, a fi eco nu este nici pe departe un simplu moft sau o tendinta care va avea sa dispara rapid, a fi eco reprezinta un stil de viata.

Va intrebati, probabil, cat de usor este sa aveti o gradina eco de balcon. Ati fi surprinsi sa aflati ca gradina eco este mult mai usor de intretinut in balcon decat in spatiul natural pentru ca, in cel de al doilea caz, pericolele sunt mult mai mari si cand psunem pericole ne referim, inainte de toate, la insecte si alti daunatori impotriva carora nu se pot folosi insecticide ci pot fi indepartati doar cu ajutorul produselor naturale.

Incepeti prin alegerea unor ghivece potrivite eco. De cele mai multe ori, ghivecele alese pentru o astfel de gradina sunt confectionate din plastic, insa plasticul nu este potrivit pentru toate plantele. Puteti alege si recipiente din teracota sau ceramica si daca, totusi, va indreptati atentia catre recipientele din plastic pentru ca sunt sunt mai ieftine, incercati sa va orientati catre cele fabricate din materiale reciclate.

De asemenea, alegeti containerele si in functie de dimensiuni pentru ca fiecare planta a gradinii dumneavoastra de balcon are nevoile sale. In timp ce pentru ierburile aromatice veti alege ghivece de dimensiuni mai mici, pentru legume este absolut necesar sa alegeti ghivece mai mari.

Alegerea solului este urmatorul pas important pentru conceperea unei gradini eco de balcon. Este de preferat sa se aleaga un sol sanatos, de gradina, care nu a mai fost supus tratamentelor cu diverse substante nutritive in ultimii ani, singurul nutrient acceptat fiind compostul. Compostul reprezinta un element foarte important pentru solul unei gradini eco, fie ea chiar si de balcon, pentru ca plantele au nevoie de substante adiacente pentru a se dezvolta corespunzator si mai ales pentru a face fata anumitor probleme.

gradina eco in balcon

Dupa pregatirea locului, a recipientelor si a solului, intervine un alt pas important si anume alegerea rasadurilor. Daca aveti prieteni sau cunostinte pasionate de gradinaritul organic, le puteti cere ajutorul. Procurati seminte si realizati singuri rasadurile, sau procurati direct rasadurile.

Gradina incepe sa prinda contur, insa abia acum incepe partea mai dificila. Intretinerea plantelor in cadrul unei gradini organice nu este deloc un lucru simplu. Iar irigarea unei gradini eco faca parte din procesul integral de ingrijire a acesteia.

Pentru ca in foarte multe dintre cazuri gradinarii nu uda gradina intr-un mod corespunzator si pentru ca unul dintre scopurile dumneavoastra prin intermediul acestei gradini eco este acela de a proteja mediul inconjurator, incercti sa pastrati apa care se scurge de la bucatarie sau baie. Chiar daca robinetul merge perfect, cu siguranta mai exista mici scapari si in loc sa irositi apa o puteti folosi pentru a uda gradina din balcon.

Desi gradina se afla in balcon, insectele nu vor inceta sa isi faca aparitia si acesta nu este un motiv de ingrijorare, ba din contra. Insectele isi vor face aparitia tocmai pentru ca este o gradina sanatoasa.

Nu trebuie sa folositi insecticide pentru a elimina insectele care isi fac aparitia in gradina dumneavoastra organica de balcon deoarece puteti folosi metode naturale la fel de eficiente. De exemplu, unele plante companion vor tine la distanta daunatorii, un bun exemplu fiind craitele care emana un parfum puternic, iritant pentru insecte. Uleiurile esentiale de citrice sunt si ele perfecte pentru a tine la distanta daunatorii.

Chiar daca veti astepta mai mult timp pana cand gradina dumneavoastra eco de balcon va da roade, nu veti regreta niciodata asteptarea deoarece gustul legumelor proaspete si al verdeturilor suculente va transforma orice preparat intr-un adevarat deliciu culinar.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.