Părinți și copiiDe ce ai o stare de oboseală mai severă, care nu este...

De ce ai o stare de oboseală mai severă, care nu este ameliorată de odihnă?

Oamenii care au o stare de oboseală suprarenală, simt o stare de oboseală mai severă în organism și au un risc mai mare de a se îmbolnăvi. Este vorba despre faptul că funcția suprarenală este deprimată din cauza stresului excesiv acumulat. Stresul zilnic, care apare în mod frecvent, devine o adevărată povară, ce afectează treptat sistemul suprarenal.

Această problemă de sănătate nu apare brusc, dintr-o dată, ea se dezvoltă de-a lungul anilor. Potrivit medicilor, sănătatea glandelor suprarenale este importantă și trebuie menținută zi de zi, pentru a avea o stare de sănătate bună a întregului organism.

Oboseala suprarenală apare la stres crescut

Simptomele produse de epuizarea suprarenală sunt: oboseala creierului, dificultățile de concentrare, problemele mintale și emoționale, schimbările de dispoziție, pofta de cafea și zahăr, durerile de cap, alergiile, bătăile rapide ale inimii, infecțiile.

Oboseala suprarenală apare și la oamenii care au oboseală cronică din cauza altor factori – ce includ diferite afecțiuni și boli. Stresul din viața de zi cu zi poate deveni cronic la un moment dat și asta are un impact negativ asupra sănătății organismului. Simptomele asociate cu oboseala suprarenală pot apărea în tot organismul și ele au legătură și cu problemele glandelor suprarenale.

Experții spun că nu toate bolile sunt cauzate de stres, ele apar și din cauza unor alegeri proaste în materie de sănătate și a stilului de viață neadecvat.

Care sunt efectele stresului asupra organismului?

Stresul excesiv poate cauza anumite probleme asupra organismului, cum ar fi: termurături, iritabilitate, răceli, infecții, diaree, eczeme, dezechilibre ale nivelului de zahăr din sânge și altele.

Principalii hormoni care au legătură cu răspunsul suprarenal sunt epinefrina și cortizolul. Epinefrina este eliberată în caz de furie și frică. Acest hormon produce modificări în organism, precum: creșterea ritmul cardiac, constricția vaselor sanguine, creșterea tensiunii arteriale și altele.

Cortizolul este un hormon secundar eliberat în organism ca răspuns la stres, care afectează multe funcții ale corpului și anume: încetinește digestia, afectează funcția insulinei, scade funcția sistemului imunitar, crește formarea glucozei din proteine.

Cortizolul stimulează și eliberarea zahărului în sânge și apare ca răspuns la stres. Pe termen lung, stresul afectează sănătatea pancreasului producând o desensibilizare la eliberarea de insulină, din cauza unui nivel prea mare de zahăr în sânge. Stresul îndelungat poate afecta și funcția glandei tiroide, ducând la afecțiuni hipertiroidiene.

Stresul afectează sistemul nervos simpatic și implicit suprarenalele să secrete epinefrină. Asta se întâmplă pentru că stresul face ca amigdala – o zonă a creierului cu rol în starea emoțională – să trimită semnale spre hipotalamus. Efectele epinefrinei sunt: creșterea bătăilor inimii, senzația de sete și uscăciune a gurii, transpirația palmelor.

Adrenalina crește de asemenea ritmul cardiac și tensiunea arterială sistolică, iar asta pune presiune pe artere. Stresul influențează presiunea arterelor și afectează sistemul cardiovascular.

Simptomele produse de stres

Principalele simptome ale stresului sunt:

  • Dureri în piept, palpitații, anxietate, iritabilitate, confuzie, incapacitatea de relaxare
  • Dureri de cap, dureri musculare, scăderea capacității de concentrare
  • Depresie, răceli, alte infecții, nervozitate, agitație, tulburări digestive și multe altele.

Cum să-ți refaci sănătatea glandelor suprarenale?

Glandele suprarenale sunt responsabile de producerea de estrogen, cortizol, testosteron, hormoni tiroidieni, progesteron, aldosteron. Stresul foarte mare face ca cererea de cortizol să fie mai mare și asta va duce treptat la dezechilibre hormonale. Dacă stresul persistă mult timp, atunci sindromul de oboseală suprarenală se instalează. Excesul de cortizol și epuizare suprarenală va afecta producția de energie mitocondrială și va crește foarte mult senzația de oboseală.

Sănătatea suprarenală se poate păstra în primul rând prin evitarea factorilor de stres. Factorii de stres trebuie reduși, iar funcțiile organismului echilibrate. Prin urmare, trebuie îmbunătățit răspunsul celulelor la stres și asigurată buna funcționare a mitocondriilor.

Prin reducerea inflamațiilor, îmbunătățirea producției de energie mitocondrială, restabilirea reacțiilor biochimice și normalizarea proceselor celulare se pot elimina cauzele oboselii suprarenale.

Odihna contează enorm pentru sănătate. Corpul se poate vindeca prin odihnă, somnul trebuie să fie de calitate. Trebuie schimbat stilului de viață, dacă există prea mulți factori de stres. De exemplu, trebuie de renunțat la fumat, alimente nesănătoase, excesul de alcool și altele.

Studiile cercetătorilor arată că oamenii cu un nivel ridicat de stres (ce are un impact negativ asupra sănătății) au un risc cu 40% mai mare de a-și reduce durata de viață. Stresul afectează sănătatea și crește riscul de moarte prematură.

Oamenii trebuie să învețe să combată stresul și să găsească modalități de a controla răspunsul la stres. În acest mod se poate recupera sănătatea suprarenală.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.