Cireșele trebuie consumate proaspete pentru că astfel au mai multe vitamine, antioxidanți și beneficii pentru sănătatea organismului, decât sub formă de dulceață. Aceste fructe conțin vitamine (B, C, P, PP), folați, betacaroten, pectine, acizi organici, zaharuri, săruri minerale (potasiu, fosfor, magneziu), melatonină, antociani.
Cireșele sunt un desert foarte bun pentru copii și adulți, atât proaspete cât și preparate, sub formă de compot, jeleu, dulceață, sirop, înghețată.
Proprietățile terapeutice și energizante ale cireșelor amare
Boabele de cireșe amare sunt folosite în medicina populară, pentru că oferă numeroase beneficii organismului:
- Îmbunătățesc procesul de digestie, cresc pofta de mâncare
- Au efect pozitiv asupra sistemului nervos, au efect laxativ ușor și proprietăți analgezice
- Îmbunătățesc funcția creierului
- Sunt fructe dietetice, au puține calorii, au proprietăți antiinflamatorii și antiseptice
- Susțin sănătatea articulațiilor.
Sucul de cireșe amare proaspăt realizat este un energizant fizic și psihic și este recomandat în sezonul de vară. Sucul are vitaminele și antioxidanții din cireșe și merită să fie introdus în alimentația familiei.
Cireșele amare au potasiu și proprietăți de prevenirea cancerului
Aceste fructe au un conținut ridicat de potasiu, care scade tensiunea arterială. Ele au și betacaroten și folați. Prin introducerea cireșelor în alimentație se reduce nivelul de trigliceride și de colesterol din sânge.
Aceste fructe au compuși (antociani) cu proprietăți anticancer. Antocianii neutralizează radicalii liberi, acționează asupra celulelor canceroase și previn dezvoltarea acestei boli grave. Compușii antociani au și proprietăți de protecție împotriva radiațiilor, inhibă efectul nociv al radicalilor liberi și previn distrugerea globulelor albe din sânge.
Cireșele amare au antociani
Acești pigmenți din cireșe au efect benefic asupra sănătății organismului. Antocianii sunt compuși naturali din categoria polifenolilor și flavonoidelor, care au proprietăți antioxidante, antibacteriene, reduc durerea și inflamațiile.
Alte proprietăți ale antocianilor din cireșe amare:
- Reglează metabolismul și previn bolile hepatice
- Reduc incidența degenerescenței maculare, au efect bun asupra vederii
- Au capacitatea de a modifica activitatea unor enzime care protejează retina de deteriorare
- Scad riscul de dezvoltare a glaucomului
- Înhibă procesele inflamatorii din organism
- Reduc inflamația locală, ameliorează simptomele pancreatitei cronice (ex. durerea, senzația de greață și vărsături)
- Protejează împotriva deteriorării vaselor de sânge și a organelor în caz de boli metabolice
- Oferă flexibilitate vaselor de sânge și reglează permeabilitatea capilarelor
- Reduc incidența aterosclerozei
- Ajută în tratamentul anemiei, opresc oxidarea lipidelor
- Au efect protector asupra celulelor țesutului muscular al inimii
- Au proprietăți antioxidante și diuretice.
Cireșele amare au melatonină, reglează somnul
Insomnia este o problemă comună în ziua de azi. Mulți oameni au probleme de somn și cireșele ar putea fi un bun remediu. Cireșele au acest hormon – melatonină – cu proprietăți imunomodelatoare, care ajută la reglarea somnului. De asemenea, ele au proantocianide care ajută în normalizarea ciclului de somn. Prin urmare, cei care au dificultăți de a adormi pot consuma o porție de cireșe amare înainte de culcare, pentru că aceste fructe induc senzația de somn.
Cireșele amare (dar și alte tipuri de cireșe) sunt un adevărat sedativ pentru organism. Numeroase studii ale cercetătorilor arată că cireșele îmbunătățesc calitatea asomnului și asigură un nivel de energie a doua zi. Chiar și magneziul din cireșe are rol asupra somnului, el reglează efectele dopaminei și ale serotoninei, calmează, relaxează, induce o stare de liniște. Cercetătorii precizează și faptul că deficitul de magneziu din organism poate cauza insomnie sau alte probleme de somn.
Cireșele nu sunt indicate oamenilor care suferă de ulcer gastric, ulcer duodenal, gastrită.
Alte beneficii
Fructele de cireșe uscate sau confiate sunt folosite în ceai, de exemplu în combinație cu ceai negru. Ele au antioxidanți care oferă o aromă plăcută ceaiului și beneficii pentru sănătate, protejează împotriva îmbătrânirii.
Frunzele proaspete de cireș amar sunt un bun agent hemostatic. Decoctul din frunze de cireș este un remediu excelent pentru anemie, icter și sângerare internă. Aceste frunze au substanțe care reduc cogularea sângelui și previn formarea cheagurilor de sânge.
În medicina populară, decoctul din frunze de cireș se folosește în tratamentul unor boli grave, precum: tromboflebită, boli coronariene, dar și în recuperare după infarct sau accident vascular cerebral.
Scoarța de cireș sub formă de decoct este utilizată în medicina populară în cazuri de nevroză și reumatism. Tulpina de cireș are proprietăți diuretice și este recomandată în decoct, deoarece poate ajuta la scăderea hipertensiunii arteriale.
Tinctura din cireșe promovează sănătatea și este consumată ca medicament. Aceasta se prepară din: 1 kg fructe, 1 l alcool de 70 grade, 500 ml apă, 500 g zahăr. Toate aceste ingrediente se amestecă (zahărul se topește în apă), se pun într-un borcan și se lasă la macerat timp de 21 de zile, într-un loc răcoros și întunecat. La final, se strecoară tinctura și se păstrează în sticle de culoare închisă.
Tinctura facilitează digestia, asimilarea mineralelor, relaxează vasele de sânge, scade tensiunea arterială, ameliorează durerile musculare după antrenamente, are efect analgezic și antiinflamator, protejează împotriva formării pietrelor la rinichi,.
Unii oameni fac și lichior din cireșe care are zahăr, alcool de 23-45 de grade, o aromă intensă de fructe și alte ierburi și condimente folosite. Acesta se bea de plăcere, de regulă în sezonul de iarnă.