Salata de pătrunjel este sănătoasă și perfectă pentru a fi consumată de adulți și copii. Aceasta este o salată vegană, bogată în nutrienți, care oferă multe beneficii sănătății organismului.
În Țara Sfântă se consumă în mod frecvent salată de pătrunjel, ea fiind considerată regina salatelor și un leac pentru problemele sistemului digestiv și gastrointestinal. Monahii din Palestina consumă de sute de ani salată de părunjel proaspăt.
Salata de pătrunjel
Pentru salata de pătrunjel se folosesc o multitudine de ingrediente, ce adaugă complexitate acestui preparat și un gust mai bogat. Cel mai important ingredient este desigur pătrunjelul proaspăt, care se pune în cantitate mai mare. După ce se toacă mărunt, ar trebui să ai cam 2 căni de pătrunjel tocat pentru o salată.
Sunt necesare următoarele ingrediente:
- Se folosesc 2 legături de pătrunjel proaspăt cules
- Zeama de la o lămâie
- Puțin ulei de măsline, miere, piper și sare.
Se pot adăuga și alte ingrediente, precum: roșii, usturoi verde, castraveți, semințe de susan, semințe de dovleac, germeni de grâu, germeni de ridiche, frunze de mentă, ceapă verde.
Toate aceste ingrediente se toacă mărunt, se pun într-un castron și se amestecă.
În Liban se consumă o salată de pătrunjel în amestec cu bulgur – un ingredient din Orientul Mijlociu, care se găsește și la noi în magazinele tip supermarket. Pentru a fi introdus ca ingredient în salată, bulgurul trebuie întâi ținut puțin în apă; astfel el va absorbi apa și apoi se poate folosi. Indicat ar fi însă, ca în loc de apă, să se amestece bulgur cu zeamă de lămâie și ulei de măsline. Bulgurul va absorbi uleiul și zeama de lămâie timp de 10-15 minute și gustul lui va fi și mai bun.
Părunjelul are proprietăți nutritive și beneficii pentru sănătate
Salata de pătrunjel are numeroase beneficii pentru sănătatea organismului. Frunzele de pătrunjel sunt o sursă de fibre, vitamina C, antioxidanți, calciu, fier, potasiu, acid folic. Rădăcina de pătrunjel are efect diuretic, ajută la eliminarea excesului de apă și de sodiu din organism, crește producția de urină.
Salata din frunze și tulpini de pătrunjel este recomandată în alimentația zilnică, ea este foarte sănătosă și în plus, ajută la stimularea imunității organismului.
Alte beneficii:
- Asigură un aport de vitamina C organismului
- Întărește gingiile, tratează gastrita, cistita
- Elimină excesul de lichid din organism
- Ajută în tratamentul anemiei și a bolilor de inimă
- Reduce umflarea pleoapelor
- Combate anemia prin aportul de fier și îmbunătățește procesele de formare a sângelui
- Îmbunătățește digestia, acuitatea vizuală
- Normalizează tensiunea arterială prin conținutul de potasiu
- Ajută la funcționarea sistemului cardiovascular, ameliorează simptomele de nefrită, pietre la rinichi, boli de rinichi, boli de vezică biliară.
Pătrunjelul are antioxidanți puternici care combat efectul nociv al radicalilor liberi în organism și un conținut scăzut de calorii, deci este indicat în dietele de slăbit.
Miristicina este un compus cu proprietăți antioxidante din pătrunjel, care previne și inhibă apariția tumorilor. Acest compus apare în frunzele și semințele plantei, dar și în rădăcina de pătrunjel, în cantitate mică.
Pătrunjelul menține sănătatea vederii
Luteina este un alt antioxidant puternic din pătrunjel, care ajută la protejarea vederii și oferă și alte beneficii:
- Previne degenerescența maculară
- Activează insulina și stabilizează nivelul de zahăr din sânge, deci poate fi considerat un posibil medicament pentru diabetici
- Previne și combate cancerul, reduce riscul de a dezvolta tumori
- Reduce acumularea de colesterol în vasele de sânge, previne formarea cheagurilor de sânge
- Previne infarctul și accidentul vascular cerebral
- Neutralizează radicalii liberi ce pot deteriora retina
- Ajută în prevenirea multor boli oftalmologice
- Previne procesele distrofice ale retinei, scade riscul de cataractă
- Îmbunătățește vederea, o face mai clară
- Absoarbe radiațiile periculoase, este ca un filtru puternic, important pentru oamenii ce petrec mult timp la calculator; lumina de la calculator poate scădea acuitatea vizuală și poate cauza dureri la nivelul ochilor.
Luteina apare și în alte alimente: spanac, dovleac, morcov, țelină, leguminoase, broccoli, avocado, curmale, portocale, mazăre verde.
Pătrunjelul are și alți carotenoizi ce promovează vederea sănătoasă și anume: betacaroten și zeaxantină. Pentru acuitatea vizuală și menținerea funcției vizuale este necesară o cantitate optimă de luteină, dar și de zeaxantină.
Rețetă naturală pentru sănătatea vederii:
- Se bea 100 ml suc de caise zilnic, de 2 ori pe zi
- Se bea 200 ml de infuzie de pătrunjel cu o oră înainte de masă
- Se bea o cană de infuzie de flori și frunze de zmeură de 2-3 ori pe zi.
Infuzia de pătrunjel se prepară astfel: se adaugă o lingură de frunze de pătrunjel la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat o oră, se strecoară și se bea.
Infuzia de pătrunjel are multe beneficii:
- Ajută în calmarea simptomelor de cistită și nefrită acută
- Are efect pozitiv asupra prostatei
- Reduce simptomele de probleme urinare.
Pătrunjelul este considerat un antibiotic natural în medicina populară, ajută în combaterea multor tipuri de bacterii.