Relații de familieCum poți gestiona stresul, pentru a trăi mai mult? Iată ce spun...

Cum poți gestiona stresul, pentru a trăi mai mult? Iată ce spun cercetătorii!

Stresul este parte a vieții moderne și nu trebuie să ne consume. În ultimii doi ani, stresul a devenit și mai intens din cauza provocărilor vieții și se pare că a afectat foarte mult viața oamenilor. La unii, stresul este simțit în diferite situații dificile, în perioade grele, cum sunt: divorțul, suferința unei pierderi, schimbarea locuinței, eșecul în carieră, boala, etc.

Cum am putea gestiona stresul într-un mod sănătos ne explică cercetătorii, prin sfaturi care ne-ar putea ajuta să fim mai relaxați, să simțim mai multă liniște și bunăstare.

Navigare rapidă în articol:

  1. Studiu – Oamenii care întârzie sunt mai puțin stresați
  2. Îndrumări pentru gestionarea stresului

1. Studiu – Oamenii care întârzie sunt mai puțin stresați

Conform unui studiu de la Universitatea Harvard, oamenii care întârzie mereu (la evenimente, sau la serviciu) trăiesc mai mult și sunt mai fericiți. Cu toții cunoaștem oameni care întârzie frecvent și care dau impresia că le pare rău, pentru că își cer scuze. Unii au obiceiul de a întârzia și de fiecare dată ei zic: „Îmi pare rău„.

Studiul realizat arată că astfel de oameni sunt mai fericiți, mai puțin stresați și pot trăi mai mult. Asta pentru că ei nu se enervează, dar pot enerva destul de ușor pe alții prin faptul că întârzie. Ei sunt destul de relaxați și de fapt nici nu se stresează că întârzie deseori, pentru că dacă le-ar păsa într-adevăr nu ar mai face asta.

În concluzie, oamenii care întârzie mereu sunt mai puțin stresați și nu au nicio problemă cu faptul că deranjează pe alții. Studiul arată că ei nu simt nevoia să se grăbească și tind să fie mai fericiți și să trăiască mai mult. Cercetătorii au descoperit că astfel de oameni au de obicei tensiunea arterială mai scăzută și un risc mai mic de a suferi de boli de inimă.

Cum poți gestiona stresul? Conform cercetătorilor de la Harvard poți face asta astfel:

  • Dormi mai mult
  • Învață să te relaxezi
  • Nu te stresa, evită situațiile stresante
  • Privește lucrurile dintr-o perspectivă optimistă pentru a-ți îmbunătăți sănătatea
  • Fii mai vesel și bucură-te de viață.

2. Îndrumări pentru gestionarea stresului

Prin gestionarea stresului te simți mai liniștit și poți preveni multe probleme de sănătate psihică și fizică. Răspunsul corpului la stres intens, o perioadă îndelungată de timp, este cu siguranță foarte solicitant pentru organism. Dacă ești stresat în mod frecvent, corpul este obosit, suprasolicitat și nu are timp să-și revină.

Hormonii de stres te fac mai alert, mai agitat, ritmul cardiac crește, tensiunea arterială de asemenea, ritmul respirației se intensifică și mușchii sunt încordați. Dacă stresul persistă, atunci s-ar putea ca mușchii să rămână tensionați și să apară senzația de durere musculară mai târziu. În plus, ritmul cardiac și tensiunea arterială mai ridicate pun presiune pe inimă și asta îți va afecta sănătatea.

Pentru a-ți menține sănătatea, trebuie să-ți gestionezi stresul și poți face asta astfel:

Nu este nevoie să fii stresat mereu, poți evita asta!

Trebuie să încerci să te relaxezi, să înțelegi că stresul duce la epuizare, iar asta reprezintă un risc major pentru sănătatea ta. Este important să vezi ce îți provoacă cel mai mult stres și să eviți factorii de risc din viața ta. Pentru a te simți mai bine, poți face o schimbare mai ales în unele lucruri pe care le poți elimina.

Unii oameni tind să-și consume inutil energia pe ceva ce nu este cu adevărat important, ei se gândesc prea mult la ce li s-a întâmplat, sau se simt neajutorați cu privire la ceva. Ei nu trebuie să controleze mereu totul, uneori este mai bine să nu-și mai facă foarte multe griji la anumite aspecte ale vieții sau la ce gândesc alții despre ei.

Găsește aspecte pozitive în viața ta!

Studiile cercetătorilor arată că oamenii stresați se plâng de situație și asta îi face să se simtă mai rău. Cercetătorii recomandă să evite asta, pentru că poate crea mai mult stres în viitor. Ei le sugerează să gândească pozitiv, să-și exprime emoțiile în mod sincer și să realizeze ceva util, care să-i facă să se simtă mai bine.

Renunță la vicii!

Oamenii stresați, care se simt nefericiți, își caută alinarea în anumite obiceiuri, vicii, care nu fac decât să le înrăutățească starea neplăcută. Consumul unor substanțe nu va schimba relația cu stresul, dar poate aduce dezavantaje:

  • Alcoolul poate crea o stare de relaxare pe moment, dar apoi poate induce o stare de deprimare și de anxietate, el încetinește procesele sistemului nervos central și are efect negativ asupra somnului
  • Cofeina din cafea este o sursă de energie, crește vigilența, dar poate perturba somnul de noapte, sau chiar poate intensifica nivelul de stres pe parcursul zilei.

Alte sfaturi pentru a gestiona stresul:

  • Fii atent la alimentație, prepară mese sănătoase, care sunt bogate în legume și proteine
  • Nu munci în exces mai ales dacă asta îți afectează somnul
  • Fă lucrurile cu calm, alege sarcinile mai mici și mai ușor de realizat și nu te aventura în cele mai stresante proiecte
  • Aplică tehnici de relaxare și exerciții de respirație pentru a te calma și a scăpa de stres.

Este foarte important să îți pese de tine, să eviți stresul și să ai grijă cât mai bine de sănătatea ta, pentru bunăstarea ta fizică, psihică și emoțională.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.