Timp liberCum să ai succes la pescuitul la crap? – Secretele pescarilor

Cum să ai succes la pescuitul la crap? – Secretele pescarilor

Pescarii spun despre crap că este un pește viclean. Dacă a mușcat o dată din momeală și pescarul nu l-a prins în cârlig, a doua oară cu siguranță peștele va evita să facă aceeași greșeală. Să prinzi un crap mare nu este deloc ușor, însă pentru unii, asta poate fi o adevărată provocare.

Află ce spun pescarii despre secretele pescuitului la crap!

Navigare rapidă în articol:

  1. Locuri de pescuit în țara noastră
  2. Cum se pescuiește la crap
  3. Pescuitul plantat la distanțe mari

Locuri de pescuit în țara noastră

Locuri de pescuit în România

Pescuitul la crap este o bună școală pentru cei care vor să prindă trofee de știucă sau lipan. În România sunt multe locuri deschise pentru lansări destul de ușoare, unde se poate pescui crap. De pildă, există zone pe care pescarii le preferă, deoarece ei spun că acestea sunt locuri unde crapul își caută hrana, cum sunt pragurile de pe fundul apelor (indiferent că este vorba despre lac, rău sau iaz).

Una din cele mai frumoase destinații este Delta Dunării. Aici pescarii folosesc monturi adecvate, cum sunt de exemplu cele: Inline Semi-fixă și Plumb Pierdut. Se pescuiește perpendicular pe cursul apei sau în lungul cursului de apă. În primul caz, pescuiesc de pe mal, iar în al doilea caz stau ancorați cu barca în amontele zonei unde lansează montura.

De regulă, montura contează pentru că ea scoate crapul din apă. Dacă aceasta nu este de calitate sau nodurile nu sunt bine realizate, există șanse să pierzi din cârligul slab un pește mai mare. Prin urmare, la pescuitul la crap trebuie folosite întotdeauna materiale de calitate.

Alte locuri pentru pescuitul crapului sunt apele de șes, lacurile de acumulare, râurile cu ape domoale. Recomandat este pescuitul în Delta Dunării, dar și pe Dunărea Veche. Aceste zone sunt foarte frumoase.

Cum se pescuiește la crap

Crap iesit la suprafata

Deși mulți pescari visează la trofee de crap, totuși ei au o satisfacție și atunci când prind exemplare mai mici, dacă li se oferă oportunitatea. Despre crap se spune că ar avea un fel de memorie pe termen scurt sau lung, de aceea el evită locurile unde a simțit pericolul; este un pește care caută acele zone unde s-a simțit în siguranță.

Crapul poate fi localizat și prin bulele ce ies din apă (și care se deplasează ușor, nu sunt statice), sau mai simplu, trebuie găsite acele zone unde peștii sar la suprafața apei. De regulă așa se întâmplă în locuri unde nimeni nu pescuiește, unde nu trec ambarcațiuni (care sperie peștii), sau în mijlocul lacurilor.

Crapul preferă zonele cu multă vegetație, unde sunt buturugi scufundate, sau copaci care au fost rupți de furtuni și stau acum în apă. Acest pește se duce în apele puțin adânci și este mai activ dimineața, când soarele abia a răsărit de puțin timp. El caută hrană și în zonele cu stuf, sau din apropierea pontoanelor și a malurilor. De asemenea, poate fi pescuit din canalele cu nuferi și plauri din rădăcini.

Din punct de vedere al hranei, crapul are obiceiuri alimentare. El testează hrana cu buzele, are niște receptori minusculi. Preferă viermi, râme, larve de insecte, purici de apă și moluște. În general se hrănește pe fundul apei, este un pește bentonic. Caută hrana în zona cu praguri, sau aproape de maluri.

Cea mai bună perioadă de pescuit la crap este toamna.

Momeala pentru crap

Momeala pentru crap

Momeala este foarte importantă pentru pescuitul la crap. Dacă vrei să ai succes la pescuit, atunci trebuie să ai momeală bună și multă. Asta înseamnă un tip de momeală cu valoare nutritivă ridicată. Acest pește știe să recunoască hrana cu valoare nutritivă. Dacă momeala este alterată sau nu miroase frumos, peștele nici nu o bagă în seamă. Deci, la pescuitul de crap au succes doar pescarii care oferă o momeală mai bună.

La crap poți folosi momeală de tipul: peleți care atrag și alți pești după ce se dizolvă în apă, boilies plutitor, boilies cu arome puternice cu dizolvare rapidă sau lentă, râme, porumb dulce (cum este cel de conservă), semințe care se înmoaie în nade, larve și viermi care se mișcă și emit vibrații în apă.

Există și produse speciale de nadă pentru crap, care au particule flotante de pop-up, cereale măcinate și expandate, pufuleți, arome concentrate, potențiatori de gust atractanți. Acest amestec se folosește la realizarea nadei prin adăugare de puțină apă din baltă. Ingredientele se leagă bine cu apa și astfel se obține o pastă care se aseamănă prin consistența ei cu plastilina. Această nadă va atrage tot felul de specii de pești spre ea. Este foarte eficientă.

Pentru crapi mari sunt recomandate boiliesuri deshidratate, care au arome și gust picant. Chiar și pentru peștii mici, momeala trebuie să fie bună, cu valoare nutritivă ridicată. Peștii flămânzi se vor repezi imediat asupra ei, dacă ea are aroma potrivită și este dulce.

Mulți pescari sunt nehotărâți când vine vorba de a păcăli crapul și încearcă momeală după momeală. În toate cazurile, cel mai important lucru este calitatea ingredientelor pentru a avea mai multe șanse în prinderea peștelui.

Pescuitul plantat, de crap, la distanțe mari

Pescuit la distane mari

Dacă vrei să ai succes la pescuitul de crap, la distanțe mari, trebuie să folosești swingere pescuit. Acestea ajută în astfel de cazuri, mai ales dacă se pescuiește plantat, cu plumbi care depășesc și 150g. Swingereale ajută la reglarea greutății ce atârnă pe fir și a tensiunii produsă de aceasta.

Un swinger de calitate, cu balama magnetică, îți poate facilita anumite reglaje necesare atunci când pescuiești la distanțe mari. Chiar dacă greutatea plumbului este mare, cu ajutorul swingerului montat, firul va fi întins așa cum trebuie în timp ce pescuiești. Foarte mulți pescarii folosesc aceste produse pentru lansete puse pe picheți, când vor să practice pescuitul de finețe.

Pescuitul crapului este foarte interesant, un mod plăcut de relaxare și petrecere a timpului liber, însă pentru a avea succes trebuie să te organizezi bine cu undițele, tijele speciale, swingerii, accesoriile, dar mai ales cu momeala. Mulți pescari, chiar și cei fără experiență, au succes la pescuitul de crap dacă folosesc momeală de calitate. Cei care au accesorii sofisticate au șanse că prindă exemplare mai mari, mai ales dacă folosesc și momeală adecvată.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.