Casă și grădinăCe avantaje ai dacă folosești oțet pentru îngrijirea plantelor, în grădina ta?

Ce avantaje ai dacă folosești oțet pentru îngrijirea plantelor, în grădina ta?

Buruienile pot fi distruse și prin metode ecologice, nu doar prin utilizarea de substanțe chimice nocive. Aceste metode sunt folosite de fermieri sau de unii oameni pasionați de grădinărit. Folosirea oțetului alb aduce câteva avantaje în grădina ta. Iată care sunt acestea!

Navigare rapidă în articol:

  1. Oțetul ajută la distrugerea buruienilor
  2. Oțetul alungă insectele și animalele

1. Oțetul ajută la distrugerea buruienilor

Distrugerea buruienilor este foarte importantă dacă vrei să ai o grădină frumoasă. Acidul acetic din oțet elimină încet buruienile, le usucă și apoi ele mor. Trebuie să folosești un oțet care are aciditatea mai mare. Cel din comerț, care are aciditatea de 5% este destul de slab, nu are multă putere pentru uciderea buruienilor. Poți încerca și acel oțet, dar probabil te vei convinge că nu vei obține un rezultat foarte bun.

Oțetul de aciditate ridicată (cu o concentrație de peste 11%) este ușor de folosit, se diluează cu puțină apă. De regulă se pulverizează buruienile cu oțet alb în care s-a pus și puțin săpun sau lichid de vase, pentru ca soluția să se prindă de frunzele plantelor.

Atenție însă, să nu pulverizezi și plantele pe care vrei să le păstrezi – legumele și florile!

Oțetul alb este un erbicid natural

Poți realiza singur acest erbicid, amestecând o parte oțet alb cu 3 părți apă și apoi nu mai rămâne decât să uzi buruienile cu această soluție.

Există și un oțet mai puternic decât cel alb, numit oțet horticol, care este organic și este perfect pentru grădinărit. Acesta este eficient pentru combaterea dăunătorilor. Se face un amestec din 3 părți apă și o parte oțet.

Poți pune sare în oțet alb și astfel obții un lichid care este un erbicid bun pentru buruieni. Se recomandă o ceașcă de sare la 4 litri de oțet. Dacă se adaugă săpun lichid sau ulei, efectul acestui erbicid este și mai mare.

Oțetul va ucide aproape orice tip de buruieni, pe care le vei pulveriza cu el. Recomandat este să-l folosești la amiază, când soarele este puternic și frunzele sunt calde, ele vor absorbi mai rapid oțetul pulverizat și astfel buruienile vor fi distruse mai repede.

Oțetul diluat este bun pentru creșterea plantelor

Dacă se amestecă 2 lingurițe de oțet alb, cu o linguriță zahăr și 500 ml apă, se obține o soluție care reîmprospătează plantele. Soluția poate fi și mai mult diluată cu apă, cu ea se pulverizează plantele din grădină, pe care vrei să le îngrijești.

Acest amestec ajută la revitalizarea plantelor ofilite.

Oțetul este eficient și pentru curățarea ghivecelor pentru flori

Folosește oțet concentrat la curățarea ghivecelor și vei vedea ce se întâmplă! Oțetul ajută la eliminarea mucegaiului, a petelor de pe ghivece, care s-au format în timp.

Oțetul este bun și pentru curățarea stropitoarei pentru apă, sau a altor lucruri din metal, ori din alte materiale, care sunt folosite la grădinărit (găleți, diferite recipiente). Oțetul nediluat este eficient pentru curățarea sculelor din metal sau a uneltelor de grădinărit. Are proprietatea de a îndepărta mirosurile urâte, de orice fel.

Soluția pe bază de apă și oțet este recomandată și pentru spălarea geamurilor sau a suprafețelor din sticlă.

2. Oțetul alungă insectele și animalele

Insectelor nu le place mirosul de oțet. Dacă adaugi o lingură de oțet la jumătate de pahar cu apă, vei scăpa de furnicile, dar și de țânțarii din casă. Pentru a alunga și insectele de pe plante, poți pulveriza plantele cu oțet diluat cu apă.

Oțetul are rol de insecticid, reduce activitatea unor boli fungice la plante. Ajută în distrugerea gândacului de Colorado (care apare la cartofi) și a larvelor acestuia; este bun și împotriva dăunătorilor de la plantațiile de vinete și ardei. Se amestecă 200 ml oțet cu 200 g praf de muștar în 10 litri de apă, se lasă la macerat timp de 12 ore, apoi se stropește cu această soluție plantele.

Pentru îngrijirea plantelor infestate cu afide este indicată o soluție realizată din 12 linguri de oțet și 10 litri de apă. Soluția se pulverizează pe plante (ex. roșii, castraveți, ardei, vinete).

Oțetul este bun și pentru îngrijirea copacilor, pentru îndepărtarea dăunătorilor de pe frunzele și crengile acestora. Se face un preparat din 150 ml oțet și 2 litri de apă. Acest amestec se pune într-un recipient din metal sau sticlă, care se prinde de o creangă, în copac; este un fel de momeală pentru insecte.

Pentru a elimina omizile și puricii de pe plante, se pregătește o soluție din 14 linguri de oțet și 10 litri de apă. Aceasta se pulverizează pe plantele ornamentale sau pe legume – broccoli, ridichi, napi, varză.

Oțetul poate fi utilizat și pentru a trata Phytophthora – o boală care poate afecta anumite plante – roșiile, căpșunile, cartofii. Ciuperca Phytophthora este cunoscută și sub denumirea de mana cartofilor. Se amestecă 10 linguri de oțet în 10 litri de apă și se pulverizează soluția pe plante.

Comparativ cu alte insecticide sau erbicide, oțetul este ieftin și destul de eficient. Recomandat este să vă protejați pielea, ochii și tractul respirator atunci când pulverizați oțet.

Oțetul alungă animalele

Mirosul înțepător de oțet alungă și animalele – iepurii, șoarecii, șobolanii. Alungarea animalelor prin miros este o metodă bună, folosită de grădinari. Se poate folosi oțet, dar și anumite plante cu miros neplăcut pentru animale. Șoarecii și șobolanii nu suportă mirosul de oțet, ulei de mentă, ulei de cuișoare, frunze de dafin, ardei iute, ceapă, usturoi.

Vezi aici un video despre avantajele utilizării oțetului în grădină:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.