Părinți și copii18 activități distractive și jocuri pentru copii, pe care le-au experimentat și...

18 activități distractive și jocuri pentru copii, pe care le-au experimentat și adulții când erau mici

Sunt multe activități și jocuri pentru copii, pe care părinții le cunosc de când erau ei mici. În urmă cu 25-30 de ani, părinții își lăsau copiii afară să meargă la joacă, spunându-le doar să aibă grijă să se întoarcă la ora mesei. Acum activitățile copiilor s-au schimbat, ei sunt preocupați mai mult de Internet și mai puțin de jocuri și activități afară, în aer liber. Asta face ca mulți dintre copii să fie predispuși la anxietate și din cauza vieții inactive să ajungă la obezitate.

Află în acest articol cum să dezvolți prin jocuri fantezia unui copil!

18 activități distractive și jocuri pentru copii:

1.Culesul de fructe la bunici

Copiii care au bunici la țară sunt norocoși, pentru că pot merge la aceștia în vacanță, pentru a se bucura de aer, de soare, de natură. Copiii își pot ajuta bunicii la culesul fructelor din livadă, la grădinărit, la cules de plante medicinale, la întreținut florăria, la cules fructe de pădure, la diferite activități pe care le pot face și ei.

Copiii pot merge la bunici și în weekend, în diferite anotimpuri, pentru a învăța despre florile și fructele de sezon. Ei se joacă cu animalele, cu păsările de curte, se bucură de ceea ce le oferă viața la țară. De exemplu în luna iunie ei culeg căpșuni, cireșe iar mai târziu caise. Bunica le gătește preparate culinare delicioase, le face dulcețuri și tarte din fructele pe care le-au cules chiar ei și le povestește întâmplări din experiența vieții sale.

2.Suflă în puf de păpădie!

Pentru unii păpădiile sunt simple buruieni plictisitoare, însă în mâinile unui copil ele pot fi plante mai deosebite decât cele mai parfumate flori. Un copil este fascinat de puful de păpădie, care zboară în zare atunci când suflă spre el.

Acest fel de joacă este îndrăgit de copii, este un mod de distracție pentru cei mici. Specialiștii recomandă aceste activități și jocuri pentru copii deoarece le stimulează imaginația, îi încurajează să descopere natura, să-și folosească simțurile în aer liber, să simtă mirosul florilor și al ierbii, să audă foșnetul frunzelor, să atingă minunile naturii.

3.Baloane din săpun

Acesta este unul din cele mai distractive jocuri pentru copii. Probabil îți imaginezi câtă veselie poate fi în viața copiilor când fac baloane de săpun. Această activitate atât de simplă îi poate face și pe copii și pe adulți să zâmbească. Părinții probabil își amintesc de acest joc amuzant, pe care l-au experimentat în copilăria lor. Baloanele de săpun te fac să chicotești, iar râsul este sănătate.

4.Un avion din hârtie

E simplu să faci un avion din hârtie. Aceasta este una dintre cele mai ieftine activități și jocuri pentru copii. Avionul poate fi realizat din hârtie albă sau colorată. Orice tip de hârtie este potrivită pentru un avion pentru copii. Vezi aici câteva modele de avioane din hârtie.

5.Joaca cu bățul

Bățul este un element special în anumite jocuri pentru copii. Adulții probabil își amintesc de momentele din copilăria lor când se jucau cu bețe, pe care le foloseau în loc undițe, săbii sau spade. Bețele pot fi folosite la pescuit pentru a face undițe. Ele pot fi săbii din lemn pentru copii, sau pot fi folosite ca sprijin prin cărările pădurii.

Armele de jucărie pot fi folosite de copii, cu ajutorul lor ei își imaginează că sunt războinici curajoși, astfel își dezvoltă imaginația și încrederea în sine. Unii părinți le interzic copiilor astfel de jucării, ei consideră că s-ar putea răni sau i-ar putea lovi pe alți copii. Când erau chiar ei copii, se jucau deseori cu bețe și nu își mai făceau atâtea griji părinții sau bunicii lor. Joaca cu bețele îi ajută pe copii să-și dezvolte imaginația, fantezia, să învețe să înțeleagă strategia, să socializeze cu cei din jur, să învețe despre istorie, bătălii, pirați, despre tehnici de autoapărare.

Bățul este o jucărie foarte simplă pentru copii, pe care și adulții îl folosesc atunci când fac trasee montane sau drumeții. Copiii adoră să se joace cu bățul în băltoace sau prin iarbă.

6.Ce frumos este să înalți un zmeu!

Acesta este unul din cele mai active jocuri pentru copii. În plus, copiii își dezvoltă și alte abilități, cum ar fi de exemplu: capacitatea de organizare, de planificare, intuiția, creativitatea, responsabilitatea, condiția fizică. Acest joc se poate realiza împreună cu alți copii, astfel ei comunică între ei și leagă prietenii.

7.Studiați cerul, stele, constelațiile!

Copiii trebuie să învețe despre stele, aștri, despre constelații. Trebuie să știe unde este poziționată Steaua Nordului față de alte constelații. Acest lucru îi ajută în viață să se orienteze după stele, dacă se rătăcesc și nu găsesc drumul înapoi, de unde au plecat. Orientarea după poziția aștrilor ajută la determinarea direcției nord-sud.

O busolă, un binoclu sau o lunetă reprezintă cadouri interesante pentru un copil. Busola nu trebuie să fie instrument foarte sofisticat, dar trebuie să fie de calitate și să aibă ac magnetic.

Citiți și despre diversitatea jocurilor educative de care vă puteți bucura alături de copilul vostru.

8.Jocul de badminton

Acesta este unul din cele mai cunoscute jocuri pentru copii. Părinții care au un copil cu vârsta de cel puțin 10 ani îi poate cumpăra palete de badminton și fluturași pentru acest joc. Avantajele oferite de joc sunt mari, acesta dezvoltă caracterul copilului, îl determină să devină mai ambițios, să învețe să câștige, să tragă concluzii din înfrângeri, să optimizeze jocul pentru a obține rezultate, să facă mai multă mișcare, să-și dezvolte condiția fizică. Badminton-ul este un joc inteligent, la el riscul de traume este minim.

9.Pescuitul în copilărie

Experiența pe care un copil o trăiește la pescuit în copilărie, nu se poate compara cu cea de adult. El își va aminti toată viața de momentele când mergea la iaz la pescuit cu prietenii, cu bunicii sau cu părinții. Momentele cele mai minunate sunt acelea în care el prinde pește, când stă cu picioarele goale sau în șlapi pe malul apei, când tatăl său face saramură sau borș din peștele prins în acea zi.

10.Săritul în bălți este distractiv pentru copii

Nu există nimic mai distractiv pentru copii decât să sară cu picioarele prin bălți. Despre această joacă de copii se spune chiar că are efect benefic asupra lor. Prin aceste activități și jocuri pentru copii, ei descoperă mediu din jurul lor, acumulează cunoștințe, experimentează, își dezvoltă anumite abilități de a se concentra și de a răspunde la schimbare.

Se spune despre asta că sporește dezvoltarea lor cognitivă. Colectarea și interpretarea informațiilor din mediul înconjurător îi învață pe copii cum să supraviețuiască.

Există multe activități în natură care îi ajută pe copii și care trebuie experimentate de ei, ca de exemplu: alergatul prin pădure, mersul pe buștenii căzuți la pământ, joaca cu bățul prin iarbă și bălți, aruncatul frunzelor uscate, etc. Mișcarea și jocul fizic facilitează dezvoltarea de noi sinapse între neuroni, ajută la îmbunătățirea abilităților motorii, cognitive și altele.

11.Jocul de-a v-ați ascunselea pentru copii

Acest joc este iubit de copii, ei se ascund după copaci sau în alte locuri și se distrează împreună cu alți copii. Jocul cucu-bau sau de-a v-ați ascunselea reprezintă cele mai cunoscute jocuri pentru copii, care dezvoltă condiția fizică și abilitățile cognitive ale acestora. Copii trebuie să găsească cel mai bun loc pentru a se ascunde, astfel ei își folosesc imaginația, intuiția, capacitatea de a estima volumul obiectelor, își dezvoltă abilitățile sociale și de lucru în echipă.

12.Îmbrățișarea copacilor este benefică pentru copii

Copiii care îmbrățișează copacii se simt mai bine, sunt mai pozitivi. Fiecare din ei își imaginează că acel copac este ca un prieten, care îl ascultă și pot comunica cu el. Părinții care au făcut asta în copilăria lor, își amintesc cu plăcere de astfel de momente, ei spun că aveau chiar un copac preferat în grădina casei bunicilor. Acel copac în viziunea lor era cel mai frumos, cel mai înalt, probabil frecvent foloseau o scară pentru a se urca în el.

Îmbrățișarea copacilor este benefică pentru noi oamenii. Despre acest lucru se spune că are beneficii asupra corpului uman. Când atingem copacul, acesta are un efect vindecător asupra noastră pentru că facilitează curățarea, revitalizarea organismului, eliminarea stresului și a negativității stocate.

13.Leagănul din curtea casei

Fă un leagăn dintr-o frânghie groasă și o scândură lată din lemn și prinde-l de creanga unui copac. Acesta va deveni cu siguranță un leagăn foarte frumos pentru copil, el se va distra, va fi foarte fericit să petreacă ceva timp jucându-se astfel.

Leagănul este considerat un accesoriu de grădină foarte interesant pentru copii, ei îl pot folosi mai ales în timpul verii. Un astfel de leagăn este interesant și pentru părinți, adaugă un plus de farmec în spațiul din grădină, în aer liber. Desigur ne referim la acel leagăn tradițional pe care mulți părinți l-au avut în copilăria lor și care era realizat din frânghii, o scândură groasă și era legat de creanga groasă a unui nuc sau a altui copac bătrân din curtea casei. Probabil tocmai simplitatea acestui tip de leagăn îl face mereu să fie atât de special.

14.Joaca în lanul de grâu

Copii adoră să se joace în lanurile de grâu sau de secară. Alergarea prin lanul de grâu este distractivă pentru copii. Ei se joacă în lanul de grâu cu mult entuziasm, se distrează între ei, se simt liberi, fericiți să se relaxeze după ce toată dimineața au fost la școală. Copiii se bucură de multe lucruri din natură, de căpițele de fân, de câmpul cu flori de câmp, de lanurile de grâu și secară, etc. Ei se bucură de timpul petrecut în natură, aleargă fericiți pe pajiști până la apusul soarelui.

15.Cumpără vată de zahăr!

Toți copiii adoră să mănânce vată de zahăr. Părinții cu siguranță își amintesc de momentele din copilăria lor când mâncau vată de zahăr în parc. Și astăzi se poate mânca vată de zahăr în anumite parcuri, vara, la anumite festivaluri, pe litoral, la Marea Neagră. Din păcate nu mai sunt atât de multe chioșcuri cu vată de zahăr în parcurile din orașe, cum erau altădată.

16.La cules de ciuperci

Mergeți împreună cu copiii la cules de ciuperci prin pădure, pentru că această activitate oferă numeroase beneficii. Ciupercile cresc în anumite luni ale anului, mai ales toamna este sezonul lor, ele apar imediat după ploaie. Copiii se distrează la cules de ciuperci, pot face poze și pot învăța multe lucruri despre natură. În plus, copiii fac astfel mai multă mișcare, se plimbă în natură, la aer curat, se relaxează.

Înainte de toate, trebuie specificat faptul cel mai important, acela că în pădure aerul este extrem de curat. În pădure, aerul este practic lipsit de contaminare, pentru că plantele și copacii au efect antiseptic.

În timpul plimbării prin pădure, copiii respiră aer curat, astfel își dezinfectează căile respiratorii. În pădure oamenii se simt mai bine, iar seara vor avea cu siguranță un somn mai bun și mai odihnitor. Mersul pe jos prin pădure îmbunătățește condiția fizică, sistemul muscular și circulator, această odihnă activă are un efect bun asupra întregului organism.

17.Desene cu creta pe asfalt

Aceste desene au multe beneficii pentru copii, sunt o modalitate de distracție foarte simplă în aer liber. Desenele se pot face în fața blocului, pe trotuar, sau în parcuri. În general ele se realizează în locurile de joacă pentru copii, nu chiar în orice loc public. Și părinții își amintesc cum făceau desene cu cretă pe asfalt în copilăria lor.

Această distracție are multe avantaje, îmbunătățește imaginația creatoare a copilului, abilitățile motorii, puterea de concentrare. Copilul face numeroase mișcări pe asfalt până la finalizarea desenului cu cretă colorată. Părinții pot face fotografii copiilor pentru că ei sunt foarte simpatici atunci când desenează ghemuiți pe asfalt.

Copii iubesc să se joace, iar acesta reprezintă unul dintre cele mai populare jocuri pentru copii. Citește care sunt cele mai simple jocuri psihologice pentru copii.

18.Copii care sar coarda

Acesta este un sport distractiv pentru copii care oferă multe avantaje: combină mișcarea și activitatea fizică cu dezvoltarea abilităților cognitive, cum este capacitatea de concentrare și de atenție; îmbunătățește condiția fizică, menține greutatea corporală în limitele normale.

Cu ajutorul acestui accesoriu, copiii fac mai multă mișcare, astfel își îmbunătățesc capacitatea pulmonară și rezistența fizică. Părinții au sărit și ei coarda în copilărie, cu siguranță își amintesc de acest lucru dar și de alte activități și jocuri pentru copii.

Săritul corzii are efect bun asupra corpului, îmbunătățește cu siguranță rezistența fizică foarte mult. În plus săritul corzii stimulează circulația sângelui, mărește ritmul cardiac, stimulează mișcarea brațelor și a picioarelor, tonifiază mușchii corpului, din zona brațelor, picioarelor, abdominală și lombară, arde caloriile, ajută la eliminarea kg în plus și la eliminarea toxinelor din organism, te scapă de stres și tensiunea mentală.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.