Rețete culinareCare sunt preparatele culinare românești specifice de Bobotează?

Care sunt preparatele culinare românești specifice de Bobotează?

În ziua de 6 ianuarie este Sărbătoarea de Bobotează, iar în ziua de 7 ianuarie este Sfântul Ioan. În Ajunul Bobotezei preotul sfințește casele enoriașilor, iar oamenii obișnuiesc să țină post negru până ce beau aghiazmă după slujba de dimineață.

Ce nu se face de Bobotează?

  • Nu se spală rufe, pentru că se spune că apa este sfințită.
  • Sunt interzise certurile în casă.
  • Nu se dă niciun lucru cu împrumut.
  • Nu se dau bani cu împrumut.
  • Nu se dă nici măcar jăratec din vatră cuiva și nici cenușa afară.

Obiceiuri de Bobotează:

În noaptea de Bobotează se spune că fetele își visează ursitul. Ele trebuie să-și înfășoare un fir roșu de mătase pe degetul inelar și să-și pună o crenguță de busuioc sub pernă. Despre fetele care alunecă pe gheață în ziua de Bobotează și cad jos se spune că se vor mărita în acel an. Sub covorul din casă se pun boabe de porumb și busuioc pentru ca să vină pețitorii. În ziua de Bobotează se stropește prin casa cu aghiazmă.

În Ajunul Bobotezei – Sărbătoare de iarnă – se pregătește o masă îmbelșugată, asemănătoare cu masa din Ajunul Crăciunului. Pe masă se pune întâi puțin fân, iar în cele patru colțuri puțină sare, apoi se așează o față de masă nouă, curată, albă. Bucatele se servesc doar după ce a fost preotul în casă și a sfințit fiecare încăpere cu aghiazmă. Câte puțin din bucate se adaugă și în hrana animalelor, pentru ca acestea să fie ferite de boli în timpul anului. De asemenea, tot în hrana animalelor se pune și o parte din fânul și sarea de sub fața de masă pentru că se spune că astfel acestea sunt ferite de farmece și duhuri rele.

Iată care sunt preparatele culinare de Bobotează!

1.Coliva nu trebuie să lipsească de Bobotează. Aceasta este realizată din boabe de grâu decorticat, fiert, nucă prăjită la cuptor și pisată, zahăr, miere și bomboane.

Coliva

Se folosesc ingredientele: 1kg grâu decorticat; puțină coajă de lămâie și de portocală; scorțișoară; miere și zahăr vanilat; 500 g nucă măcinată; 500 g zahăr; bomboane; zahăr pudră; cacao; puțină sare.

Se prepară astfel: se fierbe grâul decorticat în 2 l de apă, apoi se lasă la răcit; se adaugă nuca, coaja de lămâie și portocală, sare după gust, mierea și zahărul vanilat; se amestecă și se așează ca un tort pe un platou; deasupra se pune zahăr pudră, puțină scorțișoară, nucă, cacao și bomboane. Crucea de pe colivă se face de obicei din bomboane.

Sarmale cu smântână
  1. Sarmale tradiționale care sunt umplute cu orez și crupe din porumb pasat.

Sunt necesare următoarele ingrediente: 4 cepe; 100 ml ulei; 1-2 morcovi; 100 g bulion; 500 g carne tocată de porc; o cană de orez; două căni de crupe de porumb; 250 ml borș acru natural din tărâțe de grâu; 250 ml suc de roșii; o legătură de mărar și una de pătrunjel verde; sare și piper după gust; cimbru și frunze de viță-de-vie.

Mod de realizare: se aleg și se spală crupele, la fel se face și cu boabele de orez și se pun în apă câteva ore; se curăță ceapa, se taie mărunt și se pune la undit în ulei într-o tigaie; se adaugă morcovul dat pe răzătoare și apoi bulionul; se adaugă carnea tocată, aceasta trebuie să fie mai grasă pentru că astfel sarmalele vor fi mai gustoase; se amestecă crupele cu orezul cam în proporție de 2:1; toate aceste ingrediente se amestecă într-un castron mare și se adaugă și verdeața tăiată mărunt, sarea, piperul și cimbrul. Separat se pregătesc frunzele de vie, se opăresc în apă clocotită și apoi se pun la scurs. Se fac sarmalele, cu umplutura deja pregătită în frunze de vie. Într-o oală de lut se vor pune sarmalele la cuptor. Aceasta se tapetează cu frunze de varză sau cu frunze de vie, apoi se adaugă și 1-2 frunze de dafin, boabe de piper și cimbru, iar la final cele 2-3 straturi sarmalele. Peste ele se toarnă borș acru, zeamă de carne și suc de roșii și se țin la cuptor timp de aproximativ 3 ore. Se servesc calde, eventual cu smântână.

Borș de fasole albă
  1. Borș cu fasole albă care mai este numit și borș cu ,,urechiușele babeiˮ. În acest borș se fierb câțiva colțunași ce au umplutură din ciuperci și care sunt în formă de urechiușe, ele având colțurile lipite și îndoite.
  2. Pește prăjit cu mămăliguță și mujdei, dar și borș de pește. Pentru borș se folosește pește de apă dulce (acesta se curăță și se spală bine) și diferite legume: morcov, ceapă, țelină, ardei gras, 3 cartofi, usturoi. Se spală și se taie legumele mărunt și se pun la fiert în 2 litri de apă într-o oală. După ce au fiert, în zeamă se fierbe peștele (sunt recomandate 2-3 soiuri de pește pentru ca borșul să fie mai gustos; ex. crap, știucă, șalău, caras, biban, plătică, roșioară, babușcă, oblete). La final se adaugă verdețuri (leuștean, țelină, pătrunjel și mărar), sare după gust. Verdețurile nu se toacă mărunt, se pun tulpini întregi pentru a da o aromă deosebită la borș și apoi se scot. După ce peștele e fiert complet, borșul se poate servi cald.

    Plăcinte cu varză
  3. Plăcinte de post umplute cu varză murată numite vărzări.

Ingredientele sunt: 300 g făină albă, un ou, 100 ml lapte, 100 g unt, o lingură de drojdie. Toate acestea se folosesc pentru aluat. Se amestecă drojdia cu puțin zahăr pentru ca să se înmoaie, se adaugă lapte, unt și se amestecă cu făina, se frământă foarte bine.

Pentru umplutură se folosește 1 kg de varză murată, 100 ml ulei, sare și piper după gust. Se taie varza fideluță, se undește în ulei într-un ceaun și se condimentează cu sare și piper. Se întind foi rotunde de aluat, se adaugă câte o lingură de umplutură cu varză și se realizează plăcintele. Se prăjesc în ulei, untură sau se coc la cuptor. Se servesc cu smântână.

Piftie de porc
  1. Piftia din carne de porc este foarte gustoasă.

Se prepară din căzături de carne, cap de porc, limbă, picioare, șorici și urechi de porc. Se folosesc și alte ingrediente: 2-3 kg oase de vită, o ceapă, un morcov, o căpățână de usturoi, puțină sare. Se fierb oasele de vită bine și apoi se scurge zeama, în ea se fierb toate celelalte ingrediente din porc, până ce carnea se desprinde de pe oase. În această zeamă se pune sare, ceapă, morcovi și usturoi pentru un gust mai plăcut. Se pune carnea în castroane, se toarnă peste ea zeama și se ține la rece pentru ca să se prindă.

Lipii
  1. Ca desert de Bobotează sunt recomandate lipiile din aluat de cozonac cu ou și smântână, cozonacul tradițional cu nucă și rahat și cornulețele cu nucă, gem sau dulceață.
    Cozonac cu cacao și nucă

    Cornulețe

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.