Sarcină & BebeCe spun acțiunile copilului? Aceste semne te pot ajuta să-ți înțelegi copilul...

Ce spun acțiunile copilului? Aceste semne te pot ajuta să-ți înțelegi copilul mai bine

Părinții trebuie să recunoască anumite semne și manifestări ale copilului pentru a-l înțelege mai bine. Este important să știe cum să procedeze atunci când bebelușul este agitat, nu poate să adoarmă, este stresat, are stări de anxietate, etc. Află în cele ce urmează care este răspunsul la multe dintre întrebările pe care le au părinții.

Navigare rapidă în articol:

Ce faci când copilul este obosit, dar nu poate să adoarmă și plânge?

Mulți părinți știu deja că adormirea copilului poate dura uneori și două ore. Somnul unui copil poate fi uneori o problemă în adevăratul sens al cuvântului. Pentru a adormi copilul trebuie anumite abilități. La asta se mai adaugă și faptul că toți copiii sunt diferiți, prin urmare fiecare este special, necesită o abordare personală.

Bebelușul doarme doar în brațe.

În general bebelușii adorm repede după naștere și se trezesc la fel de repede când aud zgomote, când le este foame, etc. Copiii care sunt lenți sunt mai calmi și mai liniștiți. Copiii care sunt mai agitați, adorm mai greu. Bebelușii adorm mai repede în brațele mamei, pentru că ei au nevoie de căldura mamei, astfel se simt în siguranță.

Află unde doarme bebelușul în primele luni de viață.

Bebe adoarme doar la sân?

Mulți bebeluși adorm în timp ce sunt alăptați. Ei adorm la sânul mamei, fericiți, cu burtica plină. Ei simt căldura mamei, mirosul ei, astfel se simt în siguranță. La un moment dat, mama vrea să obișnuiască bebelușul să doarmă singur în pătuțul lui. Acesta însă se trezește la un moment dat singur în pătuț și nu mai poate să adoarmă decât în condițiile în care a adormit, la sânul mamei. Aceasta este o problemă la bebeluși, pe care medicii o numesc anxietate de separare.

Mama trebuie să obișnuiască bebelușul să adoarmă în pătuțul lui, iar dacă se trezește să nu-l mute din acel loc. Încă de la vârsta de 3-4 luni, bebelușul trebuie să facă o diferență între momentele în care este hrănit și cele în care doarme. Pentru a-l adormi mama îl poate alinta, îi poate cânta un cântec de leagăn, trebuie să găsească o metodă de a-l adormi. Treptat, bebelușul va fi obișnuit astfel, va adormi fără sânul mamei.

De ce se foiesc bebelușii noaptea?

Bebelușii nu dorm noaptea, sunt agitați, se foiesc sau chiar plâng, din mai multe motive: le este foame, le este sete, sunt agitați sau prea obosiți, au nevoie de mișcare, au nevoie să fie alăptați, le ies dințișorii, trebuie să fie schimbați de scutec, vor să fie aproape de părinți, au anumite dureri sau sunt bolnavi.

Potrivit specialiștilor, tulburările de somn infantil se datorează poziției incorecte a copilului în pat și adormirii necorespunzătoare. Bebelușii trebuie să fie adormiți de părinți. Comunicarea cu ei trebuie să fie redusă atunci când ei trebuie să adoarmă, astfel încât să poată distinge diferența de comportament din timpul zilei și din timpul nopții. Un copil trezit din somn este mai dificil de adormit decât un adult.

Sunt și alte lucruri pe care trebuie să știe părinții despre somnul bebelușului.

Pentru a avea bebelușul un somn bun, mama trebuie să-i creeze acestuia o atmosferă de somn, cu muzică de leagăn, lumini, conversație liniștitoare (el va auzi vocea mamei). Mama trebuie să-i transmită copilului liniște, blândețe, dragoste și căldură.

Alte idei pentru mămicile care nu știu ce să mai facă pentru a-și adormi copilul.

Metode de adormit copii de 2 ani

Mama trebuie să învețe copilul să doarmă de la vârsta de 1 an. Un copil de 2 ani trebuie deja să doarmă singur. Pentru asta, mama sau tatăl copilului trebuie să înceapă procesul de pregătire a somnului. După ce copilul a mâncat pentru seară el trebuie să aibă o activitate cât mai relaxantă, trebuie să fie cât mai puțin activ. Pentru asta se pot folosi anumite jucării sau se pot citi povești.

Mama trebuie să fie atentă la copil, să aibă grijă ca acesta să nu fie nervos și agitat. Dacă alege să-i citească povești, va face asta pe patul copilului. Poveștile trebuie să fie frumoase, simple și scurte. Recomandate sunt basmele și fabulele, acestea sunt mai interesante pentru copii. În cazul în care va prefera jucăriile, mama îi poate aduce câteva jucării de pluș la el pe pat. Alte activități înainte de culcare sunt: asamblarea de puzzle-uri, desenatul, colectarea de cuburi și altele.

Părinții trebuie să aibă multă răbdare cu copilul pentru ca acesta să adoarmă. Contează și atitudinea lor față de acesta, dragostea pe care ei o transmit lui. Părinții trebuie să fie calmi, să aibă o atitudine pozitivă, aceasta se va transmite cu siguranță și copilului.

De ce bebelușul este agitat și dă din mâini noaptea?

De regulă, bebelușul plânge și este agitat când este nervos sau vrea ceva anume. Părinții trebuie să fie atenți cu el, dacă se enervează și ei, vor face mai rău, pentru că micuțul va deveni și mai agitat. Bebelușul poate fi agitat noaptea, se poate trezi des din somn, începe să dea din mânuțe și din piciorușe și chiar să plângă. El face asta când este prea obosit, când îi ies dințișorii, când îi este prea frig sau prea cald, când îi este foame sau sete, când are scutecul murdar, sau când are o problemă de sănătate. Este normal ca un bebeluș să aibă și perioade de agitație, sau să plângă aparent fără niciun motiv. De regulă bebelușul plânge când se trezește singur în pătuț și simte nevoia să fie alături de mama lui.

Mama își poate liniști bebelușul dacă îl ia în brațe și îl alintă pentru ceva timp, dacă îi schimbă poziția de somn, dacă îi schimbă scutecul la timp când este cazul, dacă îl alăptează, dacă îl leagănă și îi vorbește încet pe un ton calm, etc.

Copilul poate scoate anumite sunete în somn noaptea, pentru că visează

În timpul somnului copilul poate visa. Este normal ca bebelușul nou-născut să viseze, să scoată anumite sunete diferite. Unii bebeluși plâng în somn. Motivele sunt diferite, când plânge în somn bebelușul scapă de anumite emoții negative pe care le-a trăit în timpul zilei.

Somnul este o stare în care au loc o serie de procese fizice și mentale, ca de exemplu: toxinele sunt eliminate din organism, celulele se dezvoltă, informațiile primite în timpul zilei sunt stocate în memorie. Despre sugari părinții spun că plâng frecvent noaptea. Medicii numesc asta – plânsul fiziologic de noapte la sugari. Bebelușul plânge din cauza emoțiilor pe care le are, el este dependent de părinți, verifică apropierea lor, are nevoie să primească sprijin și confort.

Specialiștii spun că la bebeluși apar anumite tulburări de somn din cauza faptului că mecanismele sistemului nervos la ei nu sunt suficient formate. Insomnia poate să apară la ei. Adesea bebelușii se trezesc noaptea, plâng, țipă și nu se calmează prea ușor.

Mama trebuie să-i creeze condiții de mediu în care acesta se simte cât mai confortabil, pentru a se putea calma și pentru a adormi. Mama trebuie să aibă grijă să-l alăpteze la timp, să-i facă băița, să stea cu el în pat până adoarme. Insomnia apare și la copiii care au deja 1 an, aceștia pot refuza să meargă la somn din diverse motive. De obicei sunt mofturoși, vor o anumită jucărie, vor ca mama să stea lângă ei, etc.

Sunt și copii care pot avea coșmaruri noaptea. Prevalența acestor vise urâte la copii ajunge la 30%. Acestea se datorează unor traume, situații stresante, medicamente, stări febrile și alte dificultăți în sfera psiho-emoțională a copilului.

De ce bebelușul se freacă la ochișori?

Ce transmite bebelușul părinților atunci când se freacă la ochișori cu pumnii strânși sau cu palmele deschise? De obicei, bebelușul când este prea obosit și îi este somn, se freacă la ochi pentru a înlătura tensiunea acumulată pe pleoape.

Bebelușul are tendința de a duce mâna la pleoape atunci când simte un disconfort la ochi, când are senzația de ochi uscat (a ținut ochii prea mult deschiși și are o senzație de uscăciune la pelicula ce îi protejează ochii). Când se freacă la ochi el poate lăcrima ușor și astfel își umezește ochii. Dacă are ceva în ochi și îl deranjează foarte tare, el va duce mâna la ochi și va începe să plângă și să țipe. El își freacă ochii când simte că are ceva iritant la ochi.

Bebelușul duce mâna la ochi când este prea curios, el are tendința de a-și atinge diferite părți ale capului și ale corpului. El poate duce mâna la ochi și atunci când vede ceva interesant.

De ce își atinge bebelușul călcâiele între ele?

Unii bebeluși manifestă un interes accentuat pentru picioarele lor, de aceea le mișcă deseori, își ating călcâiele între ele.

Alte cauze care determină un bebeluș să facă asta sunt: are dureri de burtă, are colici, este constipat, are gaze intestinale, sau alte neplăceri la intestine. Aici poți citi câteva sfaturi pentru calmarea colicilor la bebeluși.

Ce faci ca părinte când bebelușul ridică amândouă mâinile?

Foto 9

Bebelușul ridică mâinile spre mamă atunci când vrea să fie luat în brațe. El face acest gest pentru a-și manifesta dorința de a fi ținut aproape, de a primi dragoste, de a fi băgat în seamă. El simte nevoia să fie ținut în brațe, să fie ocrotit, să fie în siguranță.

De ce bebelușul duce piciorul la gură?

Foto 10

Bebelușul duce piciorul la gură pentru că este curios să descopere corpul său. El începe să-și analizeze toate părțile corpului prin miros și gust, și are tendința de a duce la gură mâinile sau picioarele pentru a le gusta.

De bebelușul arată cu mâna spre un obiect, închide și deschide palma?

Foto 11

Acest gest arată că bebelușul vrea acel obiect, vrea să-l țină în mână. Dacă nu primește obiectul este posibil să se enerveze și să plângă. Depinde de părinți dacă bebelușul va primi sau nu obiectul. Dacă ei decid că nu este potrivit pentru bebeluș, trebuie să facă ceva să-i distragă atenția de la obiect.

Bebelușul își freacă urechile și capul – Ce arată asta?

Bebelușul face acest gest pentru a arăta că ceva nu-i place, că ceva îl deranjează. Spre exemplu, el se freacă la urechi sau la cap atunci când îi este cald, sau când s-a plictisit de ceea ce face, când nu mai vrea să mănânce, nu mai vrea o anumită jucărie, etc.

De ce dă din picioare bebelușul?

Bebelușul dă din picioare când devine nerăbdător, când s-a plictisit, când vrea să facă altceva. El poate râde când dă din picioare sau din contră, poate plânge. Dacă râde înseamnă că este bucuros, iar dacă plânge este clar că are ceva ce îl deranjează foarte tare.

De ce unii copii merg pe vârfurile picioarelor?

Unii copii nu sunt în stare să meargă pe toată talpa picioarelor încă de la început. Medicii spun că există mai multe cauze:

  • Anumite tulburări neurologice, paralizia cerebrală, distrofia musculară pot face un copil să meargă așa (tratamentele în aceste cazuri sunt mai complexe)
  • Tulburări de spectru autism
  • Mersul idiopatic, afecțiuni ce pot afecta mișcarea de la picioare, acești copii pot avea și întârzieri de vorbire, dificultăți de echilibru
  • Anumite probleme ale călcâielor, schimbarea structurală a piciorului
  • Copii au anumite caracteristici comportamentale, întârzieri de creștere și dezvoltare
  • Tendonul lui Ahile este mai scurt sau contractat și pentru a-și păstra echilibrul copilul merge pe vârfurile picioarelor. În acest caz este recomandată intervenția chirurgicală.

La copiii de 4-5 ani mersul pe vârfurile picioarelor poate fi și un moft. Ei doresc să vadă mai mult și de aceea au tendința de a se ridica pe vârfurile picioarelor. Practic, ei nu au o problemă de sănătate, ei doar se joacă sau se distrează.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.