Sarcină & BebeSomnul bebelușului - 10 idei utile pentru mămicile care nu știu ce...

Somnul bebelușului – 10 idei utile pentru mămicile care nu știu ce să mai facă

Somnul bebelusului nou-nascut este diferit de cel al bebelusilor mai mari si copiilor – reprizele scurte de somn si trezirile frecvente pe timpul noptii extenueaza proaspetii parintii. Foarte rar un bebelus nou-nascut va dormi mai mult de trei ore neintrerupt…

Somnul bebelusului este intrerupt de perioade in care acesta are nevoie de hrana – in primele sase luni, el trebuie sa isi dubleze greutatea corporala… Pentru multi proaspeti parinti, este o dificultate – bebe doarme cam 16 ore intr-o zi, insa in etape – este treaz intre o ora si trei, apoi doarme cam la fel (insa fiecare bebe este diferit). Este dificil si pentru ca, desi se insista pe formarea unei rutine de somn si hranire a bebelusului, rutina care sa le permita parintilor sa stie cand se pot relaxa si cand se apropie ora de trezire, de multe ori in primele luni mai ales, somnul nu respecta aceasta rutina – se poate trezi mai devreme, poate dormi mai mult…

Atentie: somnul bebelusului isi are scopul precis: el doarme si se trezeste in anumite perioade asa incat sa isi ia hrana necesara cresterii si dezvoltarii. Daca il opresti sa doarma ziua si il suprastimulezi, nu vei rezolva nimic – poti crede ca va dormi mai mult noaptea, insa nu este adevarat. Dimpotriva, daca nu il lasi sa doarma cand simte nevoia, va deveni irascibil si foarte agitat. Asa ca permite-i micutului sa isi urmeze programul sau natural.

10 idei utile pentru somnul bebelusilor:

  1. Semne ca vine somnul. Fara a respecta un program prestabilit, un bebelus mic va adormi oricand – in timp ce suge la san, in timp ce este tinut in brate. Este recomandat sa urmariti semnele ce vestesc apropierea somnului: se linisteste, suge mult mai lent, chiar casca, inchide ochisorii… In acest moment, el intra in etapa somnului activ, usor – din care se poate trezi imediat daca il puneti in patut (intai intra in faza somnului usor, din care intra in faza somnului profund). Poate fi necesar sa il mai tineti in brate si leganati putin, cam un sfert de ora, pana ce auziti ca respira regulat, apoi sa il puneti in patutul sau, altfel se trezeste inapoi. Insa puteti incerca si sa il asezati in patut putin inainte de a adormi complet – asa, micutul invata sa adoarma in patutul sau si nu in bratele voastre – dar asta s-ar putea sa nu functioneze. Unii bebe au nevoie sa fie leganati si adormiti in brate, altii sunt mai putin pretentiosi si adorm fara probleme in propriul patut. Cu cat creste bebelusul, puteti incerca sa il asezati mai devreme in patut, pentru ca va intra mai usor in somnul profund (intre trei si sase luni, va adormi mai usor si va dormi perioade mai lungi, cam 5 ore fara intrerupere – dar nu uitati, fiecare micut este diferit).
  2. Cicluri ale somnului. Somnul bebelusului este diferit – dupa ce a intrat in somn profund, dureaza cam o ora pana ce iese din aceasta faza si revine in faza somnului usor, activ – veti vedea ca incepe sa se miste putin in somn. Daca in aceasta faza aude vreun zgomot, e incomod, ii este cald sau ii este foame, se va trezi. In schimb, daca nu apare foamea si sunteti aproape si il mangaiati usor, il puteti ajuta sa revina in faza somnului profund fara a se trezi. De aceea se recomanda ca bebe sa doarma aproape de parinti.
  3. Bebe in camera parintilor. Se recomanda, tocmai pentru ca somnul bebelusului este intrerupt si trezirile necesita interventia parintilor, ca micutul sa doarma in camera lor, macar o perioada, in primul sau an de viata (o asa-numita rutina a somnului va fi stabilita de abia dupa primele cinci luni de viata, daca nu si mai tarziu). Este recomandat ca parintii sa fie aproape de bebelus, pentru a face alaptarile din timpul noptii mai comode si a putea linisti micutul daca acesta se agita in somn (dupa cum s-a spus, daca intra in somn usor, dar este mangaiat, sunt sanse sa nu se trezeasca). Nu este, insa, recomandat ca bebe sa doarma chiar in patul parintilor – fie in patutul sau care e asezat in apropiere, fie intr-un „co-sleeper”: un cosulet special cu trei laturi ce se ataseaza la patul parintilor (o varianta perfecta, pentru ca bebelusul este la o intindere de mana distanta, dar isi are propriul spatiu separat).
  4. Leganat. Leganatul adoarme mai usor un bebelus, asadar cand vezi semnele apropierii lui Mos Ene, leagana-l usor si canta-i incet, vorbeste-i incet sau scoate sunete de tipul „ssssssss”. In timpul zilei, foarte util poate fi un scaun-balansoar (insa trebuie sa il supraveghezi atent).
  5. Infasat. Foarte multi bebelusi dorm mai bine daca sunt infasati comod cu o patura moale si nu prea groasa. O paturica subtire, moale si mare este perfecta pentru infasatul micutului. Pijamalele lui bebe trebuie sa fie comode si din bumbac.
  6. Stimuli deranjanti. Daca doresti ca bebe sa doarma bine si profund, ai grija la posibilii stimuli care i-ar impiedica somnul. Evita contactul ochi-in-ochi, care il stimuleaza, pune deoparte orice jucarii (oricum, suprafata patutului trebuie sa fie neteda si fara jucarii, asternuturi, pernite in care se poate sufoca), elimina zgomotele care il fac curios. Invata-l de la inceput cu intunericul: noaptea nu lasa lumini aprinse, iar ziua trage draperii groase cand doarme si retrage-le cand deschide ochii (isi va da seama astfel cu timpul ca noaptea dormi, ziua nu).
  7. Ventilator. Nu te teme ca va raci – este recomandat sa asezi un mic ventilator in camera in care bebe doarme, insa asa incat jetul de aer sa nu vina spre acesta, ci sus, undeva. In primul rand, ajuta la circulatia aerului (se pare ca diminueaza riscul de moarte subita). In al doilea rand, acel zgomot incet, lent, regulat, zgomotul „alb”, il ajuta sa se relaxeze si sa doarma. Nu uita: nu supraincalzi camera niciodata si nu il infasa prea gros: o temperatura adecvata este de 21 grade Celsius.
  8. Baie. Seara, fa un obicei din a imbaia micutul. Chiar daca nu adora baile, dupa imbaiere, el va fi natural mai relaxat si mai somnoros.
  9. Masaj. Dupa baita, ii asiguri un somn mai profund daca ii masezi bland, prin miscari circulare, trupul cu un ulei special.
  10. Suzeta. Pana la varsta de un an – un an jumatate, ofera-i o suzeta micutului cand este ora de culcare – il calmeaza si il ajuta sa doarma. Cand esti absolut sigura ca doarme profund, scoate incetisor suzeta din gurita sa.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.