Părinți și copiiImaginația creatoare la copii – Cum dezvolți creativitatea la copii?

Imaginația creatoare la copii – Cum dezvolți creativitatea la copii?

Imaginația creatoare la copii poate fi dezvoltată prin jocurile distractive. Fiecare joc este atins, examinat și uneori dezasamblat. Ca părinte nu poți decât să-i creezi copilului un loc de joacă, în care să aibă multe jocuri și jucării și să poată experimenta în siguranță.

Copiilor le place să descopere lumea, ei găsesc ceva frumos în toate lucrurile. Sunt curioși, sunt mereu în mișcare, își țin părinții ocupați. Un lucru este sigur, orice copil are o dorință naturală de a descoperi lumea încă de la vârstă fragedă.

Navigare rapidă în articol:

Importanța creativității în dezvoltarea copilului

2-importanta-creativitatii

Copiii gândesc creativ în mod instinctiv. Deși nu au experiență de viață, ei privesc lucrurile în felul lor, le văd din mai multe perspective. Părinții trebuie să încurajeze copiii să facă diverse lucruri în anii de formare. Astfel ei pot cunoaște o multitudine de domenii și pot experimenta diverse tipuri de gândire.

Copiii creativi au o anumită sensibilitate în domeniul percepției și adesea au un comportament social bun. Le place să se implice în lucruri noi, au o dorință vizibilă de a-și imagina lucrurile într-un mod complet diferit. Manifestările creativității vor varia la ei în funcție de mediu și de vârstă.

Copiii creativi sunt adesea foarte inteligenți și se remarcă prin următoarele trăsături:

  • Originalitatea sau capacitatea de a avea idei noi, pline de spirit, extraordinare, unice
  • Capacitatea de a alege soluții neobișnuite
  • Spontaneitatea prin care își manifestă fantezia, gândurile (care nu contează dacă uneori nu sunt posibile), visele imaginative (prin care pot evada din realitatea de zi cu zi)
  • Abilitatea de a analiza, de a sintetiza și curiozitatea de a dori să afle adevărul despre ceva
  • Curajul de a se exprima într-un mod diferit, într-un mod fluent și cuprinzător
  • Sensibilitatea, capacitatea de a înțelege emoțional o situație, de a fi receptivi la schimbările și evenimentele din mediul înconjurător
  • Flexibilitatea sau agilitatea de a se adapta spontan la situații noi, fără a adera la căile vechi
  • Dorința de a experimenta lucruri noi
  • Abilitatea de a face față unei probleme, de a planifica pașii de rezolvare a problemei
  • Capacitatea de a face conexiuni sau cele mai incredibile combinații.

Relația dintre inteligență și creativitate

3-inteligenta-creativitatea-la-copii

Cei care consideră că inteligența și creativitatea sunt complet independente una de cealaltă, se înșeală. Inteligența și creativitatea sunt văzute de specialiști într-un context mult mai apropiat. Ei spun că prin mai multe acțiuni creative se produce o schimbare importantă la copii, se crește nivelul de inteligență. Deci între inteligență și creativitate există o legătură destul de strânsă.

Speciliștii consideră că ar trebui să se acorde mai multă atenție creativității la școală. Din păcate, în ziua de azi, în școli este înăbușit comportamentul creativ al copiilor. Acest lucru se întâmplă și la grădinițe, când cei mici sunt criticați aspru chiar dacă fac un lucru extrem de banal. Ei pot fi certați dacă nu colorează ceva cum li se spune, dacă fac iarba albastră sau cerul verde. Restricții de acest fel apar și la școală, mai ales în clasele elementare. Dacă un copil pune la îndoială un adevăr științific riscă să supere profesorul și eventual să primească o notă mai mică.

Copiii creativi care se abat de la normele sociale pot fi uneori marginalizați sau în orice caz la ei acest lucru poate fi înțeles ca fiind negativ. Copiii, prin personalitatea lor creativă, pot răsturna regulile și pot deranja. În realitate, acțiunea creativă la copil poate fi un pas către o inteligență superioară. Specialiștii spun că dezvoltarea creativității reprezintă o modalitate de promovare a inteligenței.

Poate fi promovată imaginația creatoare la copii?

1-creativitatea-la-copii

Creativitatea reprezintă o competență importantă a oricărui om, prin care el poate gândi și își poate folosi toate resursele pe care le are la dispoziție pentru rezolvarea unei probleme. Creativitatea poate fi înțeleasă ca o gândire productivă care poate fi manifestată într-o varietate de domenii ale expresiei umane. Prin dezvoltarea abilității de a analiza în cele mai mici detalii orice situație care apare, el devine creativ. Un om creativ se poate adapta cu ușurință la situații noi, poate găsi soluții la problemele sale și poate face față unor situații dificile.

Imaginația creatoare poate fi dezvoltată la orice om, această abilitate poate fi cultivată încă din copilărie. Ca părinte, merită să faci ceva pentru a promova creativitatea la copiii tăi.

Există mai multe forme de creativitate:

  • Creativitate intuitivă – Copilul are capacitatea de a crea ceva nou, are idei și fantezii.
  • Creativitate narativă – Prin care copilul își dezvoltă capacitatea de a povesti sau de a inventa povești.
  • Creativitatea copiată – Copilul imită și reproduce ceva deja existent sau creează ceva similar unui lucru pe care l-a descoperit.
  • Creativitatea sau gândirea productivă – Copilul are abilitatea de a rezolva anumite probleme destul de complexe și astfel înțelege rapid anumite informații care îl vor ajuta să facă față la noi provocări.

Imaginația creatoare a copilului la vârsta preșcolară

5-joaca-varsta-prescolara

La vârsta preșcolară, copilul trebuie susținut în dezvoltarea sa fizică, emoțională, mentală și socială. Această vârstă este ideală pentru a dezvolta inteligența și imaginația creatoare a copilului. Studiile arată că dezvoltarea psihică în copilărie este mai mare ca în adolescență. Acum copilul progresează mult mai repede, este momentul prielnic pentru dezvoltarea creativității sale.

La vârsta preșcolară, copilul are mai mult timp pentru activități spontane. Astfel de activității pot dezvolta imaginația creatoare la copii. Chiar dacă la început activitățile sunt mai simple, ele treptat pot deveni mai complexe. Toate însă sunt originale, spontane, variate.

La această vârstă copilul este mai relaxat din punct de vedere mental și de aceea are o capacitate mai mare de a experimenta, este mai receptiv și mai interesat de tot ce se întâmplă în jurul său. La el atitudinea critică nu este încă dezvoltată, aceasta apare spre sfârșitul copilăriei. Părinții modelează spațiul de viață al copilului și astfel experiențele pe care le are copilul în acest mediu sunt importante în dezvoltarea lui.

În mod normal copilul ar avea nevoie de părinți creativi și de educatori creativi de la care să poată învăța. Părinții trebuie să folosească diferite metode prin care să dezvolte creativitatea copilului și să-i lase timp pentru a face el singur propriile descoperiri. Părinții trebuie să practice un stil de educație care promovează comportamentul creativ, imaginația creatoare a copilului.

Creativitatea se poate dezvolta prin joc

6-lego-copil

Copiii se joacă zilnic, foarte mult timp, cam șapte ore pe zi. Ei învață foarte multe lucruri atunci când se joacă, sunt interesați de tot ce experimentează. În timpul jocului trăiesc emoții pozitive și acest lucru are efect bun asupra psihicului.

Prin joc, copiii imită lumea din jur și își dezvoltă imaginația. Până la vârsta de șapte ani, copiii au un stil de viață prin care imită în continuu ceea ce se petrecere în mediul lor. Ei sunt atenți la tot ce se întâmplă și au tendința de a imita ceea ce au perceput, cu mare intensitate. Creierul copilului are capacitatea de a imita viața omenească. Terapia prin joc este o formă de psihoterapie.

Copilăria fără joacă nu poate fi numită copilărie adevărată. Prin joacă copilul are posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile creative. Învățarea prin joc aduce distracție și bucurie copilului. În acest fel copilul învață foarte multe lucruri, fără a fi constrâns de reguli educaționale rigide.

Copiii care se joacă mult în copilărie devin mai sociabili, mai încrezători. Prin joacă copiii comunică cu alți copii, își dezvoltă imaginația creatoare. Sunt foarte multe variante de jocuri pentru stimularea creativității la copii:

  • Jocuri imitative, lego, joaca în nisip, omul de zăpadă, castele din nisip
  • Desene pe hârtie, confecționarea de figurine din hârtie sau plastilină
  • Avioane din hârtie, bărci din coajă de nucă
  • Marionete din șosete, teatru de păpuși
  • Plimbări în parc, plimbări la Grădina Botanică
  • Culegerea fructelor sau a frunzelor în parc
  • Plantarea de flori, legume, copăcei în grădină
  • Jocul de-a v-ați ascunselea
  • Jocul cu baloane de săpun, etc.

Cărțile dezvoltă imaginația creatoare la copii

7-cartile

Cărțile sunt cei mai buni prieteni ai copiilor. Poveștile pot dezvolta imaginația creatoare la copii. Indiferent dacă sunt citite din cărți sau născocite, poveștile sunt într-adevăr pline de imaginație. Citirea cu voce tare a poveștilor stimulează imaginația copiilor. Fără să-și dea seama, copiii care citesc povești înainte de culcare își îmbogățesc și limbajul. Ei învață jocuri de cuvinte și nuanțe lingvistice. Astfel în timp reușesc să se joace cu cuvintele și să vorbească fluent.

Citirea poveștilor cu voce tare promovează abilitățile lingvistice ale copiilor încă de la vârstă fragedă. Pe toată perioada copilăriei este important ca părinții să le cumpere copiilor cărți, pentru că astfel copiii își pot dezvolta creativitatea, imaginația. În plus copiii au și alte avantaje dacă citesc povești:

  • Se distrează foarte mult.
  • Învață cuvinte noi, pe care apoi le pot folosi în viața de zi cu zi.
  • Își exersează abilitățile verbale în continuă dezvoltare.
  • Încep să învețe cum să se exprime, își extind vocabularul, învață mai bine limba maternă
  • Își dezvoltă memoria și fantezia
  • Pot cunoaște natura, obiectele, tot ce este în jur, își extind viziunea asupra lumii
  • Sunt un mod plăcut de comunicare în timpul zilei.
  • Sunt un mod plăcut de relaxare înainte de culcare.
  • Poveștile îi calmează pe copii, la fel cum muzica are un efect special asupra lor.
  • Poveștile dezvoltă imaginația copiilor și le fac viața plină de farmec.

Părinții trebuie să-și învețe copiii să iubească să citească. Cărțile reprezintă cele mai bune mijloace de dezvoltare în orice moment. Lectura are o importanță mare la orice vârstă, nu doar în copilărie.

Copiii care citesc frecvent sunt mai echilibrați din punct de vedere emoțional

8-lectura

Psihologii consideră că cititul are rol împortant în dezvoltarea copilului din punct de vedere emoțional. Ei spun că părinții trebuie să le citească povești copiilor dacă vor ca aceștia să fie mai echilibrați din punct de vedere emoțional și mai încrezători în forțele lor. Copiii care citesc sunt mai siguri pe ei decât cei lipsiți de bucuria lecturii.

Prin ascultare activă, copilul își imaginează ceea ce aude, anumite experiențe trăite de personajele din povești și se dezvoltă emoțional. Are persoanje preferate și sunt momente când se identifică cu protagonistul din carte.

Cărțile ajută la modelarea concepției despre lume. Îl învață pe copil reguli de politețe, reguli ale vieții, cum să abordeze creativ anumite situații, cum să aprecieze munca cuiva, etc. Copilul își dezvoltă prin citit calitățile spirituale (simpatia, mila, compasiunea, curajul, bunătatea) și își formează o atitudine pozitivă asupra vieții. Ascultând diferite povești se familiarizează cu trecutul, prezentul, viitorul posibil al lumii.

Părinții trebuie să-și obișnuiacă copilul să citească, oferindu-i cadou diferite cărți interesante și educative. Oferta de cărți pentru copii este foarte mare, părinții au de unde alege.

Care sunt obstacolele în dezvoltarea creativității la copii?

9-joaca-la-copii

În ziua de azi, fiecare persoană este prea nerăbdătoare să atingă anumite obiective. Se observă acest lucru încă de la grădiniță, în modul în care copiilor li se cere să parcurgă anumite etape și să cunoască imediat anumite lucruri în termen relativ scurt. Aceasta nu este bine deoarece inhibă creativitatea. Copiilor le lipsește pacea și timpul necesar pentru a-și exprima și dezvolta creativitatea.

Acest proces de educație este întâlnit și la școală, unde realizările academice au devenit mai importante. Presiunea este prea mare și acest lucru reprezintă un stres pentru copii, pentru că ei trebuie să facă ce spun alții și astfel renunță oarecum forțat la dezvoltarea lor creativă.

Așteptările educaționale în prezent sunt foarte mari.

10-creativitatea

Acest lucru se întâmplă în prezent, iar faptul că se cere performanță de la copii poate avea un efect negativ asupra creativității. Specialiștii recomandă promovarea creativității, acest stil de educație ar putea fi favorabil copiilor, în dezvoltarea lor.

Mulți copii sunt sfătuiți de părinți să obțină rezultate bune la școală și astfel ei devin nerăbdători să atingă realizările altor colegi, iar dacă nu reușesc ajung să dezvolte cu ușurință complexe de inferioritate. Dacă au rezultate slabe trebuie să facă față și la comportamentul autoritar al educatorului sau al părinților. Astfel comportamentul creativ este impiedicat. În copilărie, este important ca un copil să învețe întâi ce au descoperit alții și apoi să fie și el încurajat să caute singur noi căi, oportunițăți, pentru a experimenta. Copilul are nevoie de suficient timp și spațiu pentru a se dezvolta liber.

Laudele sunt importante în viața copilului. Dacă nu este lăudat, iar în plus este desconsiderat, copilul poate avea o stimă de sine insuficientă prin care eforturile creative sunt blocate. Lipsa recunoașterii meritelor de către părinți sau de către educator poate face imposibilă dezvoltarea creativă, spontană. Atunci când copilul dă răspunsuri greșite nu trebuie ridiculizat deoarece acest lucru îi va scădea capacitatea creativă. El nu trebuie să primească răspunsuri ironice sau răspunsuri prin care să înțeleagă faptul că este respins.

Educația copilului este un proces prin care părinții cultivă abilitățile de comunicare ale acestuia, capacitatea sa creativă, etc. Părinții trebuie să-și crească copilul în așa fel încât să fie fericit.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.