Părinți și copiiCărțile, cei mai buni prieteni ai copiilor

Cărțile, cei mai buni prieteni ai copiilor

,,Fiecare carte pare că închide în ea un suflet. Şi, cum o atingi cu ochii şi mintea, sufletul ţi se deschide ca un prieten bun.ˮ

În fiecare familie cititul trebuie să devină o bucurie a vieții, trebuie să facă parte din viața de zi cu zi. Copiii nu trebuie obișnuiți de mici cu jocurile pe calculator sau cu emisiunile de la televizor, o carte bună poate fi pentru ei mult mai interesantă decât acestea, poate fi o sursă de inspirație și un mod de educație mult mai valoros. Dragostea pentru cărți se învață și este minunată. Poveștile au un rol foarte important în perioada copilăriei, ele influențează viața emoțională a oricărui copil. Prin citit copilul își dezvoltă vocabularul, va avea aptitudini verbale îmbunătățite, își va stimula imaginația și creativitatea și își va extinde cunoștințele.

Cărțile sunt un mijloc de inspirație pentru oricine. Gary Paulsen spunea: „Datorez tot ceea ce sunt și tot ceea ce voi fi vreodată cărților”.

Cărțile îi ajută pe copii să facă numeroase călătorii imaginare și să descopere lumea, și astfel să-și dezvolte imaginația și să aibă satisfacții extraordinare. Părinții sau bunicii pot citi copiilor povești din cărți încă din perioada fragedă a copilăriei (de la 2-3 ani) și astfel să le creeze o atmosferă familiară de bucurie, încredere și siguranță. Cititul cu voce tare are un efect deosebit asupra copiilor, lectura trebuie făcută cu voce caldă pentru ca micuțul care ascultă să simtă dragostea părintească. Acest obicei al cititului cu voce tare în mod regulat poate promova dezvoltarea limbajului la copil, va reprezenta cu siguranță o imensă îmbogățire lingvistică.
Ce poate fi mai frumos decât imaginea unui copil lângă cineva drag din familie (un bunic, o bunică, tatăl sau mama lui…) stând pe o canapea și citind dintr-o carte. Cititul în fiecare seară poate deveni un ,,ritualˮ frumos înainte de somn, un mod fascinant de a încheia ziua și de a pătrunde în lumea poveștilor alături de copil. Cititul cu voce tare poate fi privit și ca pe un dialog cu cel mic, pentru că din când în când copilul va pune diverse întrebări, majoritatea foarte amuzante care vor arăta clar interesul și curiozitatea acestuia pentru evenimentele și personajele din povestea care îi este citită. Copilul va fi cu siguranță un bun ascultător mai ales dacă povestea este interesantă (dacă este o carte aleasă conform intereselor și preferințelor acestuia), el va fi bucuros și de atenția pe care o primește de la persoana care îi citește, de dragostea pe care i-o transmite fiind în compania lui.
Bunicii au talentul de a citit și cu intonație, ceea ce devine și mai fascinant pentru copil, pentru că el ajunge să trăiască și mai intens evenimentele din poveste. Dacă acest ritual al cititului din cărți se petrece în mod repetat și destul de des, copilul va avea un sentiment de bine, se va simți protejat și iubit de cei din familie. Copilul are nevoie de foarte multă atenție din partea părinților, iar prin citit îi este stimulată și imaginația, fapt ce îi va oferi un plus de fericire și bucurie în suflet. Treptat el va învăța singur să citească, își va dezvolta dragostea pentru lectură și va avea o mare satisfacție când va citi de fiecare dată o nouă carte. ,,Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunţa.ˮ – spunea Fernando Savater.
Copiii preferă tot felul de cărți și anume:
• basme și povești cu personaje pozitive și negative
• cărți fantastice care antrenează imaginația copilului
• cărți cu animale, despre modul de viață al acestora
• cărți despre natură
• cărți despre istorie, etc.
Ascultând povești copilul se scufundă în lumea fascinantă a acestora. Își imaginează scenele, evenimentele din cărți și astfel își dezvoltă creativitatea. Descoperind diferite personaje din cărți, copiii dezvoltă simpatii și aversiuni, își formează comportamentul social și încrederea în sine, se dezvoltă din punct de vedere emoțional. Fiecare personaj dintr-o carte devine un model pentru ei, îi impresionează și are un efect asupra lor, pot învăța ceva din comportamentul acestuia. Întotdeauna cărțile trebuie alese în funcție de vârsta copilului, ele nu trebuie să-l copleșească ci dimpotrivă să-l ajute în dezvoltare.
Prin citit copiii își dezvoltă abilitățile cognitive, capacitatea de a se concentra, de a-și consolida memoria și de a se manifesta în mod pozitiv. Toate aceste abilități sunt foarte importante în dezvoltarea copiilor și de aceea se spune despre cărți că au un rol deosebit în educația acestora, încă de când sunt mici. ,,Lectura, iată învăţătura cea mai bună.ˮˮ- spunea Pușkin.

Cărțile sunt cei mai buni prieteni ai copiilor, dar și ai adulților. Confucius spunea: ,,Cartea e prietenul tăcut care nu te trădează niciodată.”

,,Nu fi banal! Citeşte oricând, oriunde şi nu te opri vreodată!ˮ

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.