Prazul se consumă în lunile noiembrie, decembrie, ianuarie și februarie. Are numeroase proprietăți pentru organism, menține sănătatea acestuia.
Beneficiile oferite de praz asupra organismului:
- Prazul crește rezistența organismului și combate anemia. Conține vitamine A, C, E, K și numeroase minerale: calciu, magneziu, fier, sodiu, potasiu, sulf.
- Echilibrează funcția sistemului nervos pentru că are kampferol. Această substanță flavonoidă are efect antioxidant și ajută în creșterea nivelului de serotonină și dopamină și deci a stării interioare de bine. De asemenea, kampferolul crește rezistența vaselor sangvine și deci menține sănătatea acestora.
- Infuzia din praz ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge.
- Prazul are efect hipoglicemiant, motiv pentru care poate fi indicat în regimul diabeticilor.
- Consumul frecvent de praz ajută în prevenirea bolilor cardiovasculare și a infarctului miocardic.
- Prazul scade tensiunea arterială și îmbunătățește circulaia sângelui.
- Prazul scade riscul de ateroscleroză. Prin conținutul de sulf poate ajuta în reducerea grăsimilor.
- Sucul din praz este un bun remediu contra laringitei, traheitei, enterocolitei și constipației. În tratamentul acestor boli ajută și ceaiul sau infuzia din praz.
- Prazul conține aminoacizi ce stimulează metabolismul și previne îmbolnăvirea organismului. Are proprietăți antimicrobiene, antisclerotice, diuretice și antiseptice.
- Prazul îmbunătățește procesele digestive, apetitul alimentar, activitatea ficatului și a vezicii biliare. Poate combate oboseala fizică și mentală, obezitatea, guta și artrita reumatoidă.
- Compresele cu oțet din frunze de praz ajută în tratamentul bătăturilor și a pielii groase, întărite, cu mici crăpături. Acest preparat se realizează din praz și oțet de mere natural. Prazul tăiat în bucăți potrivite se ține la macerat în oțet de mere timp de o zi și o noapte.
- Prazul este indicat să fie consumat iarna dar și primăvara pentru că întărește sistemul imunitar al organismului.
La fel de eficient ca prazul este și ursturoiul și hreanul. Introduce-ți și aceste remedii naturale în alimentație!
Praz cu pulpe de pui
Se folosesc următoarele ingrediente:
- 4-5 pulpe de pui
- 4 buc de praz
- 1-2 morcovi mari
- 3-4 linguri de ulei
- 30 g unt
- o cană de 200 ml suc de roșii
- 50 ml vin alb
- 40 g cașcaval
- câteva felii de șuncă presată
- o legătură de pătrunjel verde
- sare, piper și boia de ardei dulce.
Se prepară astfel: se condimentează pulpele de pui cu sare, piper și boia de ardei dulce și apoi se taie astfel încât să poată fi umplute cu legume; se curăță morcovii și se spală, apoi se taie rondele, la fel se procedează și cu prazul, dar se taie în bastonașe lungi; aceste legume se condimentează și se pun într-o tigaie și se călesc în unt; peste ele se rade cașcaval și se pun bucățele de șuncă; această compoziție se pune în carnea de pui și apoi se prinde cu scobitori și se prăjește în ulei încins, într-o tigaie mare; la final se condimentează cu puțin vin, sare și piper, se pune la copt în cuptor timp de 30-40 de minute. Când sunt aproape gata, se adaugă și sucul de roșii deasupra și se mai ține la cuptor doar 5 minute. După această perioadă de timp, se scoate preparatul din cuptor, se presară puțin pătrunjel și se servește cald.
Praz cu piept de pui și măsline
Se folosesc următoarele ingrediente:
- 400 g piept de pui
- 150 g praz
- 10-12 măsline fără sâmburi
- câteva roșii cherri
- miezul de la o portocală
- 100 g varză sau salată verde
- o legătură de pătrunjel verde, proaspăt
- 4 linguri de ulei de măsline
- sare, piper și o linguriță zahăr.
Mod de realizare: se pune carnea de pui la fiert în apă clocotită, timp de jumătate de oră, apoi se scurge de apă și se lasă deoparte. Se curăță și se spală prazul, apoi se taie în bucăți de 1 cm. Se pune la călit în puțin unt într-o tigaie, se presară și puțină sare și zahăr. Se prăjesc bucățile de praz foarte puțin, astfel încât să aibă o culoare aurie. Se pregătesc celelalte ingrediente: feliile de portocală tăiate în bucățele potrivite, frunzele de varză sau de salată se spală și se rup în bucăți mari, măslinele și roșiile se taie în jumătăți. Se taie carnea de pui în bucăți mici și se pune într-un bol. Se adaugă ingredientele rămase, se amestecă și se condimentează cu sare, piper, ulei de măsline și pătrunjel verde.
Praz cu ciuperci și creveți
Sunt necesare următoarele ingrediente:
- 1 kg de creveți decorticați
- 150 ml smântână
- 200 g ciuperci Champignon
- 3-4 tulpini de praz
- 3 linguri de unt
- 3 linguri de ulei de măsline
- sare și piper după gust
Mod de preparare: se pregătesc toate ingredientele, se curăță și se clătesc cu apă; se fierb ciupercile în 250 ml apă și se asezonează cu sare și piper; se adaugă tulpinile de praz tăiate în bucăți de 1-2 cm dar nu înainte de a fi puțin rumenite timp de 10 minute în ulei într-o tigaie potrivită; se amestecă creveții cu restul ingredientelor și cu smântâna, și se pune într-o tavă la cuptor, timp de 15-20 minute. La final se asezonează cu puțin pătrunjel verde și se servește cald.
Poftă bună!