Ce înseamnă o educație bună la copil? Experții spun că este important ca părinții să susțină personalitatea copilul astfel încât acesta să poate construi relații stabile și o viață de succes mai târziu. De asemenea, copilul trebuie să fie fericit, sănătos din punct de vedere fizic și mental, iar acest lucru se poate obține prin trei abilități ce joacă un rol important: optimism, empatie și încredere în sine. În acest articol poți afla câteva idei referitoare la educația copilului, pentru ca acesta să fie fericit.
Navigare rapidă în articol:
- Cum construiești o viață de familie armonioasă pentru copil?
- Sărbători în familie, vacanțe distractive și relaxante pentru copii.
- Copiii sunt fascinați de grădinărit.
- Cum încurajezi talentul la copil?
- Cât de importantă este joaca pentru copil?
Cum construiești o viață de familie armonioasă pentru copil?
Toți oamenii au nevoie de acceptare și de dragoste, iar când vine vorba de copii, aceste aspecte sunt și mai importante. Viața zilnică de familie trebuie să fie plină de bucurie și de iubire. Pentru fericirea copiilor este foarte importantă viața de familie, aceasta trebuie să fie solidă și armonioasă. Nu trebuie să ai cunoștințe psihologice avansate pentru a înțelege cât de esențial este acest lucru. Părinții trebuie să anticipeze nevoile copiilor, să-i înțeleagă și să-i protejeze în cursul vieții lor. Pentru dezvoltarea lor sănătoasă este imperativ ca ei să se simtă iubiți de părinți.
Viața de familie trebuie să fie de calitate pentru că în cadrul ei se produc experiențele în care se formează un copil. De ea depinde caracterul copilului. Viața de familie are un efect foarte important asupra atitudinilor pe care le va avea copilul în viitor, asupra modului în care va aborda situațiile și lumea din jurul lui. Părinții trebuie să fie conștienți de faptul că au o influență foarte mare asupra copiilor lor și că prin felul cum îi educă îi pot ajuta să devină adulți echilibrați și fericiți în viitor.
O viață de familie armonioasă contează foarte mult pentru un copil, îi va face copilăria mai frumoasă. A trăi în armonie nu ar trebui să fie o povoară, ar trebui să fie un mod prin care părinții să facă zi de zi viața de familie mai ușoară. Nu există o formulă magică pentru acest lucru, dar nici foarte complicat nu este. Cu răbdare și înțelegere se pot rezolva rapid conflictele din familie și se pot găsi modalități de a crea o atmosferă plăcută în propriul cămin și de a întări conexiunea cu cei din familie.
Sărbători în familie, vacanțe distractive și relaxante pentru copii
La fel ca zilele de naștere, sărbătorile anuale și vacanțele sunt foarte distractive mai ales dacă se fac în locul potrivit. Dacă este vorba despre o vacanță cu familia, trebuie aleasă o destinație potrivită pentru copii. Părinții pot călători la mare, la munte, în țări străine, în locuri unde cei mici pot să se distreze și pot avea parte de atracții interesante.
În ceea ce privește Paștele sau Sărbătoarea Crăciunului, acestea se petrec de obicei acasă, în familie, pentru că au un efect aparte, îi fac pe copii să înțeleagă cât de importantă este familia și faptul că viața este sacră. Copiii trebuie să cunoască datinile, să creadă în magia simplă a acestor sărbători speciale.
Cum se sărbătorește Crăciunul în familie?
De Crăciun copilul trebuie să se bucure de cadouri, dar mai mult de spiritul și magia acestei sărbători. Din păcate, în ultimii ani se pune accent prea mult pe cadouri și mai puțin pe semnificația Crăciunului.
Idei pentru părinții pentru a petrece un Crăciun frumos alături de copil:
- Părinții nu trebuie să facă o întreagă filozofie religioasă pentru a-i explica copilului despre nașterea lui Iisus. Ei pot să-i spună copilului relatări simple, despre semnificația acestei sărbători, relatări pline de frumusețe despre călătoria Mariei și a lui Iosif, despre nașterea pruncului Iisus, dar și să-i vorbească despre legenda lui Moș Crăciun.
- Un moment deosebit poate fi cântatul colidelor de Crăciun, alături de familie și de invitați.
- De asemenea, împodobitul bradului reprezintă un moment important. Părinții pot face decorațiuni amuzante împreună cu copilul (ghirlande, figurine, steluțe) pe care apoi să le agațe cu ață de ramurile de brad.
- Foarte creativă și interesantă este realizarea felicitărilor de Crăciun în formă de brad, din hârtie colorată pe care se aplică steluțe aurii sau sclipici.
- Masa de Crăciun trebuie să fie bogată, iar atmosfera magică.
Ziua de naștere a copilului
Sărbătorind ziua de naștere a copilului lor, părinții îi pot arăta că este unic și cât de mult este iubit. Părinții trebuie să se gândească din timp la ziua copilulul, să-i cumpere un cadou deosebit și să-i organizeze o petrecere frumoasă, care să-l facă fericit.
Pentru fiecare copil este de la sine înțeles că timpul trece mai încet, iar copilăria durează pentru totdeauna. Când este ziua lui de naștere, copilul se așteaptă să se întâmple ceva deosebit, să primească multe cadouri. Bucuria este mare mai ales atunci când părinții îi organizează o petrecere a zilei de naștere, într-un mod oarecum diferit de evenimentele din alți ani.
Ideea este ca petrecerea să fie plină de fantezie, de distracții pentru copii. Planificarea ei se face din timp pentru a se pune la punct toate detaliile cu privire la pregătiri. Poate fi chiar o petrecere tematică, la care copilul (dar și invitații) să aibă o costumație distractivă, mai frumoasă și mai interesantă.
Sfaturi utile pentru ziua de naștere a unui copil
Este important ca:
- Invitațiile să fie realizate chiar de copil. Ele pot fi desenate de acesta și personalizate pentru fiecare invitat în parte.
- Durata petrecerii pentru un copil nu trebuie să fie foarte mare, pentru ca cei care participă să nu ajungă la final să fie frânți de oboseală.
- Nu trebuie să lipsească niciodată tortul, acesta trebuie să fie cât mai spectaculos. Copilul va fi încântat și de prezența lumânărilor și de suflatul în ele pentru a putea să-și pună o dorință. Atmosfera va deveni și mai frumoasă când i se va cânta ,,La mulți ani!…..Mulți ani trăiască!ˮ.
- Cadourile trebuie să fie cât mai frumos ambalate în hârtii sau pungi multicolore.
- Petrecerea poate începe cu desfacerea cadourilor de către copil. Acesta este un mod distractiv de a-i face pe toți cei din jur să râdă și să se bucure alături de sărbătorit. Modul în care copilul desface nerăbdător cadourile prin ruperea ambalajului și arucarea lui la întâmplare poate fi foarte distractiv, un început agreabil al unei zile de naștere.
- Nu trebuie să lipsească muzica pentru că oricărui copil îi place să cânte și să danseze.
- De asemenea mâncarea și băuturile răcoritoare sunt importante la petrecerea unui copil. Se poate face pizza de casă, clătite, floricele, tot felul de prăjituri delicioase.
De ziua lui, copilul este sărbătorit și felicitat de toți cei din familie și de invitați, este fericit, primește multe cadouri și se bucură de toată atenția. În acest fel copilul și-a creat amintiri frumoase care îl vor face să își amintească de ele mult timp de acum înainte și să se gândească cu drag la următoarea lui aniversare.
Copiii sunt fascinați de grădinărit
Grădinăritul poate fi foarte interesant pentru copii, de aceea părinții îl pot include în viața acestora. Ei se gândesc adesea cum să-i facă pe copii să petreacă mai mult timp în natură alături de ei. În același timp își doresc ca aceștia să aibă o activitate distractivă, din care să învețe ceva util, să înțeleagă lumea din jurul lor. Grădinăritul îi poate face pe copii să se simtă bine, să-și planifice anumite acțiuni într-o manieră motivantă, interesantă, adecvat vârstei pe care o au.
Ce poate învăța copilul prin grădinărit?
Copilul poate avea câteva obiecte de grădinărit: o roabă, o lopățică, o pereche de mănuși, o greblă, o stropitoare și altele. Cu ajutorul lor poate sădi o floare, poate planta semințe, își poate crea o mică grădină cu flori sau o grădină de zarzavat. Prin grădinărit (prin îndeplinirea unor responsabilități în funcție de vârstă) copilul descoperă că:
- Fiecare floare are parfumul ei.
- Cum miroase iarba verde, sau ce miros are fânul cosit.
- Ce rol joacă insectele, fluturii, albinele.
- Cum se produc fructele și cum culeg roadele.
- Cum se sapă pământul și cum se elimină buruienile.
- Cum se fac straturile de legume și cum se pun răsadurile.
- Cum se udă florile, sau cum se îngrijesc plantele ca să se simtă mai bine.
Părinții trebuie să le lase copiilor posibilitatea de a-și asuma responsabilitatea, de a învăța treptat cum se fac lucrurile în mod corect. Astfel, ei vor câștiga experiență și vor putea să facă față pe viitor unor sarcini sau activități puțin mai complicate.
Prin grădinărit copilul are posibilitatea de a găsi soluții la micile probleme care apar și de a fi creativ. Experiențele de acest fel, reușite sau unele chiar nereușite, îl pot face să devină mai creativ, să aibă încredere în acțiunile și deciziile proprii. El se va bucura de reușitele sale și va avea mai multă încredere în sine. Se va obișnui cu micile viețuitoare, cu albine, furnici, păsări și așa mai departe. Va învăța să fie tolerant față de alte ființe. De exemplu poate fi învățat să hrănească păsările și să nu omoare animalele.
Grădina este un paradis pentru simțuri, va deveni un loc preferat de copil, indiferent de vârstă. Ea poate pregăti abilitățile motorii ale copilului, îl poate ajuta să descopere treptat mediul înconjurător.
Alte activități pentru copii
Copiii pot avea diferite activități creative care să le aducă bucurie în suflet. Specialiștii spun că lucrul manual este important pentru minte și inimă. Gătitul este relaxant și este o activitate practică. În fiecare săptămână trebuie să existe măcar o zi în care copilul să aibă o astfel de activitate relaxantă, care să-i placă.
Idei de activități pentru copii:
- Felicitările realizate acasă, din carton colorat pe care se aplică diferite decorațiuni simple și interesante. Acestea pot fi dăruite celor dragi din familie.
- Fotografii cu peisaje frumoase atunci când părinții își duc copiii în weekend în locuri deosebite, în natură.
- Tricotatul este o activitate despre care se spune că poate echilibra creierul copiilor.
- Lucrul cu lemnul sau cu hârtie poate stimula creativitatea copiilor.
- Desenul și pictura.
- Gătitul alături de părinți, etc.
Cum încurajezi talentul la copil?
Sunt copii care au înclinații spre anumite domenii și care pot fi educați încă de la vârstă mică spre a-și cultiva talentul:
- De exemplu, unii copii iubitori de muzică, care au talent în acest domeniu, pot primi o educație muzicală încă de mici, cu un profesor în particular.
- Alți copii pot avea talent în dans, balet, teatru, etc.
- Copiii creativi pot fi orientați spre activități prin care își pot demonstra talentul artistic, își pot pune în aplicare abilitățile prin imaginație și creativitate. Cu ajutorul părinților, ei pot urma cursuri de desen, pictură, sculpturi în lemn, ceramică, fotografie și altele.
Cât de importantă este joaca pentru copil?
Copii care își petrec mult timp în casă au tendința de a spune că sunt plictisiți. Ei sunt amatori să se joace în aer liber, în parcuri sau spații special amenajate pentru ei. În zilele când vremea este urâtă sau când vor să facă și cumpărături, părinții își pot duce copiii la mall. Aici sunt structuri complexe de joacă cu atracții diverse și o gamă imensă de jucării pentru copii: trambuline, tobogan gonflabil, bile multicolore, mașinuțe, saltea elastică, etc. Copiii sunt supravegheați de un personal special instruit. Între timp părinții se pot delecta și ei, la o mică cafenea aproape de copii.
Când copiii se joacă, fac mișcare și neuronii lor se dezvoltă. Jocul și jucăriile dezvoltă imaginația copiilor. Prin joc copiii dobândesc cunoștințe și asimilează deprinderi importante în viață. Ori de câte ori au ocazia să se joace, copiii își dezvoltă gândirea creativă. Prin joc copiii imită, se mișcă și își imaginează diferite lucruri. Toate acestea au un efect bun asupra creierului copilului și sunt esențiale pentru dezvoltarea sa ca om. Un copil care se joacă și care are un loc al său unde să imite lumea din jur prin joc, este un copil fericit.
Jocul este o necesitate existențială pentru orice copil. Părinții doresc ce e mai bine pentru copiii lor. Sunt preocupați de succesul și bunăstarea acestora și astfel îi îndrumă să învețe foarte mult. Din păcate, acumularea de cunoștințe nu este suficiență pentru dezvoltarea personală a acestora. Copiii trebuie să se adapteze la schimbările rapide din lume și pentru aceasta au nevoie de anumite abilități. Ei au nevoie de experiențe personale diverse, de creativitate și încredere în forțele proprii.
Jocul în natură
Copii pot găsi în natură o multitudine de obiecte de joacă. Ei se pot juca cu flori, ghinde, conuri de pin, castane, pietricele, scoici, frunze, crengi rupte de copac, etc. Este suficient să privească în jur și pot găsi mereu câte ceva care să le atragă atenția și pe care să-l transforme într-un element de joacă.
Copiilor le place să se joace cu obiecte din lemn, să aibă chiar jucării cumpărate care sunt realizate din acest material natural: mașinuțe, animale de jucărie din lemn, un căluț din lemn, etc.
Părinții le pot construi chiar și un colț de joacă în curtea casei:
- Un cort de indian acoperit cu o pătură.
- O căsuță mică cu pereții colorați.
- Un leagăn prins de creanga groasă a unui copac.
- O groapă cu nisip și diferite jucării.
- O bicicletă, o sanie, o tricicletă și altele.
Natura este o sursă de inspirație pentru copii dar și pentru adulți. Copiii pot descoperi ceva la fiecare pas după propria lor curiozitate, doar așa pot să-și cunoască cu adevărat simțurile și prin urmare, potențialul lor.
În natură, imaginația și creativitatea sunt stimulate. Copiii învață prin experiența imediată: percep mirosurile plantelor, aud foșnetul frunzelor, disting nuanțele, etc. Natura este cel mai bun material pentru joacă pentru copii. Contactul timpuriu, personal cu natura poate avea o influență bună asupra vieții unui copil. Prin intermediul acestui mod de viață original dar și al competențelor asociate, un copil poate fi inspirat de natură și se poate conecta mai mult cu oamenii și cu mediul din jur.
Natura are un rol important în educația copiilor.