Părinți și copiiSfaturi utile despre alimentația copilului mic – Cum prevenim alergiile alimentare?

Sfaturi utile despre alimentația copilului mic – Cum prevenim alergiile alimentare?

Alergiile pot să apară la bebeluși atunci când încearcă un anumit ingredient pentru prima data, când nu mai sunt alăptați. Majoritatea bebelușilor alăptați la sân până la câteva luni nu dezvoltă alergii, după vârsta de 6 luni când se începe introducerea unor ingrediente noi în alimentația lor este posibil să apară reacții alergice la unele dintre acestea. Cauzele alergiilor alimentare sunt diferite, ele pot să apară la anumite ingrediente individuale, dar prin eliminarea alergenului reacțiile dispar ulterior. Medicii spun că fiecare copil reacționează într-un mod diferit la alimente, mai ales când este vorba despre acelea care au un potențial alergen.

Sistemul imunitar al bebelușului este foarte sensibil, iar uneori poate fi afectat negativ și de unele alimente. De exemplu laptele de vacă pasteurizat poate produce o cantitate excesivă de mucus în organism și poate provoca anumite probleme ce țin de sistemul respirator, favorizând apariția asmului. Dacă apar astfel de reacții alergice este bine să se scoată lactatele din alimentația copilului. Acest lucru se poate întâmpla și cu laptele de vacă proaspăt, sau cu laptele praf. Medicii spun că reacțiile alergice arată clar faptul că în organismul copilului este prea mult mucus produs de lapte, iar organismul nu reușește să-l elimine în totalitate.

Sunt bebeluși care pot avea reacții alergice la citrice din cauza faptului că aceste fructe sunt mai acide. De asemenea ei pot avea alergie la căpșune. Dacă se întâmplă acest lucru căpșunele trebuie scoase din hrana bebelușului. De regulă hrana solidă care se dă la bebeluș după vârsta de 6 luni trebuie diversificată. Pentru a evita complicațiile trebuie să se urmărească cu atenție reacțiile copilului la fiecare aliment care se introduce în hrana sa zilnică.

Un alt posibil alergen este glutenul. Pentru a preveni acest lucru specialiștii recomandă ca bebelușii să nu fie hrăniți cu cereale prea devreme, să se evite grâul, ovăzul și secara (pentru că au gluten). Nu sunt indicate cerealele la copiii mici, până la vârsta de un an. Părinții care dau la bebelușii cu vârsta de 6-12 luni cereale trebuie să știe că aceștia vor digera foarte greu astfel de alimente și de aceea ei pot avea și reacții alergice la gluten, sau simptome foarte neplăcute de constipație și gaze. Cercetătorii au ajuns la concluzia că la bebeluși nu s-a dezvoltat o enzimă ce are denumirea de amilază (care este produsă mai târziu de pancreas) ce are un rol important în digerarea cerealelor. Se pot folosi cereale fără gluten cum sunt: porumbul, quinoa, hrișca și orezul.

Ceaiurile nu sunt recomandate la bebelușii cu vârsta de până la 1 an pentru că acestea pot produce probleme digestive, sistemul lor digestiv fiind obișnuit cu concentrația laptelui matern. După un an copilul poate bea ceai în fiecare zi, dar acesta nu trebuie să fie prea concentrat. Potrivit studiilor cercetătorilor, bebelușii de 6-12 luni care consumă ceai pot avea o predispoziție la anemie. În plus, trebuie mare atenție și la plantele medicinale care se folosesc pentru ceai, unele produse din comerț pot avea coloranți sau substanțe care nu sunt naturale. Nu sunt indicate pliculețele de ceai închise pentru că nu se știe cu siguranță ce ingrediente conțin, nu se văd plantele din acestea, cel mai bine este să se culeagă plantele din locuri nepoluate. Cele mai recomandate la copii sunt: ceaiul din flori de tei care are efect calmant, ceaiul din măceșe care este bogat în antioxidanți, ceaiul de soc care este bun pentru tratamentul răcelii și calmarea tusei.

Copilul are nevoie de zinc pentru formarea și dezvoltarea oaselor, a creierului și a sistemului nervos. De asemenea zincul este important pentru creșterea imunității, se găsește în cereale încolțite, broccoli, sparanghel, mazăre verde, polen, năut, semințe de floare-soarelui, coacăze negre, legume cu frunze verzi.

Bebelușii sunt foarte curioși, ei gustă din alimente și din diverse ingredinte și astfel treptat se obișnuiesc cu noutățile alimentare. Specialiștii recomandă sucurile verzi, naturale, realizate din legume și fructe, deoarece acestea sunt bogate în nutrienți. Astfel de ingrediente crude pot fi: avocado, ardei gras, castravete, dovlecel, morcov, țelină, apio, pere, mere. De exemplu se poate combina sucul din vlăstari cu sucul realizat din mere sau din rodie, sau sucul din mere cu cel din frunze de salată și vlăstari de grâu, ori sucul din mere cu sucul din salată verde și gulie, etc. De reținut este faptul că nu se dă la copiii mici sucuri din fructe 100%. Acestea trebuie combinate cu alte ingrediente și diluate cu apă filtrată în proporție de 50%, pentru a fi mai ușor digerabile de sistemul digestiv.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.