Copii & adolescențiCum trebuie să studieze un adolescent pentru obținerea performanțelor

Cum trebuie să studieze un adolescent pentru obținerea performanțelor

Liceul poate fi stresant pentru un adolescent mai ales pentru că acesta are foarte mult de studiat. Pentru a scăpa de stres, se recomandă gestionarea cât mai bună a timpului, pentru a avea posibilitatea de a face și alte lucruri mai relaxante.

Stresul vine din frica de a fi ascultat la o anumită lecție, de a nu ști materia care s-a predat, de a obține calificative slabe, etc. Din cauza stresului acumulat un adolescent poate fi neatent, poate să pară împrăștiat, iar în acest caz el trebuie să se oprească pentru a petrece ceva timp pentru a se relaxa, pentru a-și reveni, doar așa poate avea performanțe în urma studiului.

Specialiștii consideră că adolescenții trebuie să știe cum să-și îmbunătățească capacitatea de concentrare și atenție mai ales atunci când sunt stresați, și pot face acest lucru foarte simplu, prin meditație timp de 10 minute.

Ei trebuie să găsească o poziție confortabilă unde să stea și să se concentreze asupra corpului lor, să încerce să se liniștească. Acest exercițiu nu presupune ca atenția să fie asupra gândurilor, ei trebuie să încerce să nu se mai gândească la nimic (să elimine gândurile negative, fricile, stările de anxietate), doar să încerce să se relaxeze și să scape de stres.

Prin meditație ei pot observa ce se întâmpă cu respirația, mintea și gândurile lor și pot face aceasta concentrându-se asupra unui anumit lucru (în pauza dintre cursuri) și astfel de a oferi posibilitatea atât corpului cât și creierului să se odihnească.

Este foarte importantă respectarea orelor de somn pentru a avea performanțe mai bune în urma studiului. Cercetătorii spun că foarte mulți elevi își sacrifică timp din orele de somn pentru a citi mai mult și astfel au dificultăți în a înțelege mai ușor un material nou, pe care îl au de studiat. Ei nu sugerează prin acest lucru ca să se reducă orele de studiu foarte mult, dar nici să nu se exagereze cu studiul deoarece somnul sau odihna pot ajuta la obținerea performanțelor în activitatea de învățare și memorare.

Impactul orelor de somn ratate poate afecta capacitatea de învățare și acest lucru se poate observa în ziua de azi la cei care se străduiesc să învețe dar sunt mereu obosiți, au deja lipsă multe ore de somn.

S-a observat o tendință la adolescenți de a studia suplimentar pentru a obține rezultate mai bune și de a dormi mai puțin. Ei au obiceiul de a pierde timp ziua și de a alege să studieze noaptea târziu și astfel de a dormi mai puțin. Din păcate, sacrificarea orelor de somn nu este deloc utilă, cu siguranță poate fi asociată cu funcționarea lor mai slabă a doua zi, treptat se acumulează oboseala și aceasta are consecințe negative asupra performanțelor lor la școală și în același timp le afectează și sănătatea.

Deși s-a studiat mai mult, prea puține ore de somn pot face ca rezultatele la teste să fie mai slabe, ceea ce evident va dăuna performanțelor la învățătură. Părinții trebuie să-și ajute copiii să înțeleagă acest lucru, pentru că doar așa ei vor putea atinge așteptările pe care le au în legătură cu proiectele viitoare (examene la liceu sau la facultate). Iată câteva sfaturi utile pentru adolescenți:

  • Studiul se face zilnic, conform unui program astfel încât să existe timp suficient și pentru relaxare și pentru somn. Distribuirea timpului de studiu trebuie să se facă în mod uniform în toate cele 7 zile ale săptămânii și desigur să se respecte și programul de somn. Cercetătorii consideră respectarea orelor de somn foarte importată pentru obținerea performanțelor la școală, liceu, facultate, și în general în orice activitate.
  • Studiind zilnic se pot acumula informații treptat, fără a exista mai târziu riscul de a suferi de anxietate din cauza faptului că apar lacune în ceea ce privește materia (ce trebuie știută înainte de examen).
  • Concentrarea atenției în timpul orelor de studiu este foarte importantă, de aceea trebuie înlăturate anumite gadget-uri din preajmă (telefon mobil, tabletă, radio, TV, etc) care pot distrage atenția. Dacă este nevoie de laptop pentru a completa anumite teme sau lucrări este indicat să nu se intre pe rețelele sociale (cum este de exemplu Facebook) unde se poate pierde timp prețios.
  • Dacă sunt respectate orele de studiu, fără întreruperi, este timp după aceea și pentru somn, relaxare, distracție.

În ziua de azi părinții au probleme de comunicare cu adolescenții din cauza faptului că aceștia sunt preocupați de Internet, de ceea ce fac prietenii pe rețelele sociale, de distracție și diferite lucruri care îi fac să fie entuziasmați și să se simtă independenți.

Implicarea părinților în educația copiilor trebuie să înceapă mai devreme de vârsta adolescenței deoarece doar așa se obțin rezultate, se poate ajunge la o relație bună cu aceștia. Profesorii consideră că părinții nu se ocupă suficient de copiii lor, nu îi ajută destul deoarece sunt ocupați cu serviciul și problemele care îi apasă, și de aceea aceștia ajung să nu mai aibă rezultate bune la școală.

Pentru ca tinerii să aibă calificative mai bune la școală sau la liceu și să aibă șansa de a se înscrie la un colegiu bun și de a urma o facultate, trebuie ca părinții să fie mai implicați în viața și educația lor, să se ocupe mai mult de ei, să îi ajute să facă cele mai bune alegeri și să înțeleagă ce este bine pentru ei.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.