Animale de companieDresaj canin – Reguli pentru dresajul câinilor

Dresaj canin – Reguli pentru dresajul câinilor

Dresaj canin – Reguli pentru dresajul câinilor

Dresajul câinilor trebuie astfel realizat, încât să susțină comportamentul natural al câinelui și dorința sa de a fi pe placul stăpânului, de a executa comenzile acestuia. Toți oamenii care au un animal de companie – un câine – își doresc ca acesta să fie dresat, să învețe anumite comenzi simple prin care el să înțeleagă ce vrea stăpânul și să le execute. Câinele învață mai ușor comenzile dacă stăpânul se ocupă mai intens de formarea lui.

Navigare rapidă în articol:

  1. La ce vârstă începem dresajul câinelui?
  2. Cursuri de dresaj canin
  3. Alte aspecte importante despre dresajul câinilor
  4. Rase de câini de vânătoare
  5. Dresajul specific câinilor de vânătoare

La ce vârstă începem dresajul câinelui?

Dresajul canin

Orice câine poate învăța anumite trucuri sau exerciții de dresaj. Cu cât va fi dresat mai repede, cu atât mai bine pentru că acest animal de companie va executa anumite comenzi ale stăpânului. De regulă, câinele poate fi dresat după vârsta de 6 luni, pentru că până la această vârstă este considerat ca fiind prea mic pentru a suporta lecțiile de dresaj.

Dresajul câinelui presupune următoarele părți obligatorii:

  • Se dă o comandă verbală sau corporală câinelui, astfel acesta va ști cam ce dorește stăpânul de la el
  • Câinele va executa comanda primită
  • Câinele va primi recompensa, care constă în hrană sau jucăria preferată.

Aspecte importante în dresajul canin:

  • Câinele trebuie să fie dresat într-o atmosferă motivantă
  • Nu trebuie să fie suprasolicitat sau stresat
  • Recompensa nu se dă înainte de executarea comenzii
  • Dacă el primește recompensa înainte, este posibil să nu mai execute comanda
  • Pentru a deprinde un comportament nou, câinele trebuie recompensat imediat
  • Dacă este recompensat puțin mai târziu, el poate înțelege că s-a întâmplat asta pentru alt comportament al său
  • Când execută corect comanda câinele trebuie încurajat cu „Bravo”, stăpânul trebuie să-l laude, să-și arate entuziasmul față de el
  • Cu fiecare ședință, câinele va executa comanda mai corect
  • Regulile stabilite trebuie să fie clare și inteligibile
  • Complexitatea exercițiilor se crește încet, câinele are nevoie de timp pentru a învăța
  • Nu este indicată asprimea, severitatea exagerată și nici violența.

Câinele se poate recompensa cu mâncare, cu o jucărie care este preferată de el, sau cu un sunet de clicker. Mâncarea este cea mai bună recompensă, mai ales dacă este ceva care îi place foarte mult. Se poate folosi o bucățică de carne, probabil că asta „îi va lăsa gura apă”.

Cursuri de dresaj canin

Cursuri de dresaj canin

Există numeroase cursuri de dresaj canin pentru începători, care includ principalele comenzi pe care trebuie să le învețe câinele:

  • Comanda „Șezi”, „Culcat„, „Pe loc”, „Aici”
  • Comanda „Aport” sau „I-al”, „Dă drumul”, „Dă laba”, „Latră”, „Cere”, „Rostogolește-te”, „Fă pe mortul”, „La nani”
  • Comanda „În cușcă”, „Învelește-te în pătură”, „Ia lesă”, „Adu-mi ziarul”, „Adu-mi bățul”
  • Comanda „Labele pe brațul meu”, „Capul jos”, „Acoperă-ți ochii”, „Pas sincron”, „Târâș”, „Sări prin cerc”, „Fă o plecăciune”, „Refuzul de hrană”, „Găsește obiectul”, „Prinde discul” și altele.

Specialiștii spun că lecțiile de dresaj canin sunt despre învățarea stăpânului cum să-și dreseze câinele. La primele lecții de dresaj trebuie să meargă doar stăpânii, fără câinii lor, pentru a învăța diferite reguli importante pe care ei trebuie să le aplice în dresajul acestor animale. Ei vor afla despre numărul de lecții, despre conținutul lor, vor învăța ce lese, culori, trucuri sunt necesare pentru animalele lor de companie.

În dresajul canin, stăpânul trebuie să mențină motivația câinelui. El nu trebuie descurajat niciodată, doar așa va învăța comenzile.

Foarte important este ca animalul de companie să fie lăudat după ce execută fiecare comandă prin: „Bravo”, chiar dacă a primit și recompensa – bucățica de mâncare. El poate fi și mângâiat pe cap, pentru a înțelege afecțiunea stăpânului.

Deși câinele va scânci pentru a primi momeala, ea nu trebuie dată înainte ca el să execute comanda. În acest fel se construiește o relație cu animalul de companie, el încet va fi dresat.

Alte aspecte importante despre dresajul câinilor

Dresajul câinilor, demonstrație

În general oamenii dau greș când vine vorba de dresaj, pentru că ei nu au suficientă răbdare. Stăpânul trebuie să aibă răbdare cu câinele, să repete comanda de mai multe ori, până ce acesta o învață. Dacă se enervează, el nu va rezolva nimic cu animalul. În plus și acesta se poate stresa și devine agitat. Un dresor nerăbdător nu va obține rezultate. Evoluția unui câine poate fi lentă, dar în final, prin dresaj, se vor obține rezultate.

După executarea comenzii, câinele trebuie să fie întâi lăudat, apoi mângâiat și la final să primească momeala. El trebuie să înțeleagă că trebuie să asculte de stăpân, chiar și atunci când este liber, când primește comanda „În regulă”, sau „Liber”.

În general, când vine vorba despre dresaj, câinele nu face lucruri complicate fără acordul stăpânului, sau fără a primi o recompensă. Prin urmare este nevoie de antrenament, de lucru în echipă, de contact vizual între stăpân și câine, de multe ședințe de dresaj prin care animalul de companie învață diferite comenzi, întâi cele mai simple și apoi cele mai complicate.

Rase de câini de vânătoare

Câine de vănătoare și stăpân cu pușcă

Câinii de vânătoare sunt pentru activitatea sportivă în teren. Acești câini manifestă instincte de vânătoare chiar înainte de vârsta de un an. Sunt câini inteligenți, care au o expresie facială ce arată că sunt în permanentă alertă. Prin mișcările pe care le fac, arată că au calități fizice pentru munca de vânătoare.

Rasele de câini de vânătoare cu pușca sunt:

  • Barbet, Brittany, Boykin Spaniel, Brac italian, Brac francez, Brac Saint Germain, Brac de Bourbonnais, Câinele de apă spaniol, Câinele de apă portughez, Câinele de apă irlandez, Cocker Spaniel, Cocker Spaniel englez, Clumber Spaniel, Chesapeake Bay Retriever, Cesky Fousek
  • Drentse Patrijshond, Deutscher Wachtelhund, Espagneul Pont-Audemer, Epagneul bleu de Picardia, Field spaniel, Labrador Retriever, Kooikerhondje, Metiși, Munsterlander uriaș, Munsterlander pitic, Old Danish Bird Dog, Nova Scoția Duck Tolling Retriever
  • Pointer, Pointer german cu păr lung, Pointer german cu păr scurt, Pointer german cu păr sârmos, Perdiguero Navarro, Perdiguero de Burgos, Perdiguero Portugueso, Pointing Griffon cu păr sârmos, Pudelpointer, Poodle standard, Retriever cu blana dreaptă, Retriever cu blana cârlionțată
  • Setter Gordon, Setter englez, Setter irlandez, Spaniel franțuzesc, Spaniel de apă american, Spinone italian, Stabyhound, Springer Spaniel englez, Sussex Spaniel, Vizsla, Welsh Springer Spaniel, Weimaraner.

Dresajul specific câinilor de vânătoare

Dresajul specific necesar câinilor de vânătoare

Vânătorul și câinele au o pasiune comună – pasiunea de vânătoare – care nu a fost distrusă nici în prezent, aceasta fiind cea mai veche ocupație a omului, care a promovat prietenia și alianța dintre om și câine.

Dresajul câinilor de vânătoare se poate începe din momentul când el intră în faza de socializare. Un câine care are 4 luni se află în așa-numita fază de socializare, când el trebuie să parcurgă un proces de învățare. Dacă această fază nu este folosită de stăpân pentru procesul de învățare, pot apărea anumite probleme, spre exemplu faza poate duce la abandonare, nesiguranță, agresivitate excesivă și altele.

Reguli de dresaj:

  • Exercițiile se fac timp de 10 minute, de mai multe ori pe zi, înainte de a hrăni câinele, dar fără a-l suprasolicita
  • Mâncarea se dă ca o recompensă după ce a executat comanda
  • Exercițiile simple se fac la început, treptat se crește complexitatea lor
  • Comenzile se dau la fel mereu, trebuie să fie scurte și lipsite de agresivitate verbală
  • Câinele nu trebuie să fie niciodată suprasolicitat
  • Nu uitați să-i dați recompensa după fiecare exercițiu de dresaj.

Aici poți găsi o carte specifică dresajului câinilor de vânătoare în care poți afla lucruri interesante despre rasele de câini de aret, despre modalitatea corectă de dresaj, despre cum să fie controlați și îndeosebi cum să fie învățați să vâneze. Modul de a lucra la vânătoare al acestor câini are anumite particularități și diferă de la o rasă de câini la alta. În carte poți afla care sunt caracteristicile fiecărei rase de câini de vânătoare și cum trebuie aplicată tehnica de dresaj. Autorul specifică în paginile acestei cărți faptul că modalitatea de dresaj nu trebuie să inhibe personalitatea și inițiativa câinelui, acest lucru va afecta negativ rezultatele în urma dresajului.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.