Animale de companieCum se face dresajul sigur al câinilor de curse din rasa ogar?...

Cum se face dresajul sigur al câinilor de curse din rasa ogar? Citește sfaturile noastre

Ogarii sunt câini perfecți pentru curse competitive. Au constituția și caracterul unor animale ce alergă la curse dar și instinct de gonaș, temperament, rezistență și tenacitate ce contează în antrenamentele pentru cursele de câini. Aceste trăsături sunt importante în exercițiie de dresaj și susținute de o rezistență ce se formează prin antrenament.

Cei care au astfel de câini și vor să-l dreseze și antreneze pentru cursele de câini, trebuie să știe că cel mai potrivit este să facă acest lucru mai târziu, când animalul a ajuns la vâsta de 5-6 luni. Dacă este menajat când e mic, și nu este supus la efort, el se dezvoltă fizic și psihic bine, mai ales dacă este în compania celorlalți pui ai femelei-ogar. Ogarul este un câine care are nevoie de un mediu liniștit pentru a se dezvolta normal și a avea un caracter corect format. Dacă va fi crescut în stres sau odihna sa va fi tulburată, poate deveni un animal agresiv și nervos.

Ogarul va fi pus să facă mișcare treptat. Cu cât crește, cu atât plimbările sale vor fi mai îndelungate. Când e mic, doar un cățeluș în creștere, nu trebuie forțat să facă un antrenament obositor, să alerge prea mult, deoarece astfel, mișcarea forțată poate să-i distrugă articulațiile care la început sunt insuficient dezvoltate.

Vârsta potrivită pentru începerea antrenamentului este cea de 5 luni. Atunci se duce ogarul pe terenul de curse pentru ca el să înceapă să se obișnuiască cu atmosfera de acolo, să inspecteze terenul, să vadă cursele, iar atenția sa cu siguranță va fi atrasă de câinii care aleargă. Pentru a fi pregătit de antrenament el va fi învățat înainte să urmărească blana de iepure.

Se va pune o bucată de blană legată cu sfoară de capătul unui băt de 1,5 m și se va plimba în fața câinelui pentru a-l determina să o urmărească. Blana se va plimba pe sol prin fața lui astfel încăt acesta să încerce să o prindă cu gura. Desigur va fi astfel mișcată cu ajutorul bâțului încât câinele să nu reușească să o prindă. Exercițiul se face o dată pe săptămână, timp de 15 minute.

ogari

La vârsta de 10 luni, câinele va fi dus pe pistă unde va fi antrenat să alerge. Se va începe antrenamentul de urmărire a blănii pe o porțiune dreaptă, nu foarte lungă, de circa 80-100 m. Apoi, când se obțin rezultate bune, se va trece și la piste mai dificile, în curbe. Antrenamentul se face o perioadă destul de îndelungată, de 2-3 luni, apoi se trece la realizarea unei curse complete. La început câinele nu va fi atent, se va juca cu alți ogari, va avea tendința de a se distra. Treptat el se va concentra și va urmări blana pe pistă, în mod corect.

Ogarul poate fi învățat să alerge întâi pe lângă bicicletă. La început trebuie să alerge 10 minute pe zi, timp de o săptămână, apoi 15 minute pe zi în următoare săptămână și tot așa până se ajunge la un antrenament prin alergare timp de o oră pe zi. Pedalarea bicicletei se face în ritm constant. Antrenamentul este completat și de plimbări zilnice de 45-60 minute, în lesă, în ritm constant. Odihna este foarte importantă, ogarul trebuie să stea liniștit 2-3 ore după ce a mâncat.

Pentru a-l determina să intre în boxele de start, se va agita blana în fața boxei, apoi se va deschide ușa iar câinele va fi tentat să sară asupra ,,iepurelui˝. Câinele trebuie să fie obișnuit să intre imediat în boxa de start, să fie interesat de blană, astfel încât prin exercițiu timpul să fie cât mai scurt. El trebuie să parcurgă corect lungimea cursei și cât mai repede.

În momentul în care ogarul va reuși să termine cursa cu succes de câteva ori va putea să fie înscris într-un club de curse de ogari. El va fi testat de comisia clubului și astfel va primi un carnet de curse, se spune că a fost licențiat. Vârsta de inscriere este de 18 luni, nu mai devreme.

Înainte de concurs, ogarul va primi doar puțină glucoză, nu va mânca și va face exerciții de încălzire pentru prevenirea accidentelor musculare. După fiecare cursă, ogarul va fi plimbat pentru a se relaxa și desigur lăsat să se odihnească.

Video – Cursă de ogari: 

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.