Obezitatea la copii a crescut foarte mult în ultimii ani. În ziua de azi, obezitatea la copii și adolescenți a devenit mai mult decât o problemă estetică, ea dăunează foarte mult sănătății. Consecințele obezității sunt: diabetul zaharat, atacul de cord, hipertensiunea arterială, bolile mintale, cancerul, depresia și altele.
Află în acest articol cât de importantă este alimentația sănătoasă la copii și ce rol au cerealele integrale pentru prevenirea obezității la copii.
Navigare rapidă în articol:
- Obezitatea la copii este în creștere și poate afecta starea de sănătate.
- Sfaturi de nutriție pentru copii.
- Stresul poate favoriza obezitatea la copii.
- Alimentația sănătoasă oferă energie organismului.
Obezitatea la copii este în creștere și poate afecta starea de sănătate.
Specialiștii spun că obezitatea la copii a crescut enorm în ultimii ani și acest lucru se va întâmpla în continuare.
Cauzele principale sunt: alimentația hipercalorică și viața sedentară.
Potrivit statisticilor:
- Acum 43 de ani, doar 11 milioane copii și adolescenți din întreaga lume erau supraponderali.
- Acum patru ani, s-a înregistrat o creștere mai mare a obezității la copii, mai mult de 40 milioane de copii cu vârsta mai mică de 5 ani erau supraponderali.
- În anul 2017 se ajunsese la cifra de 120 milioane de copii și adolescenți supraponderali în întreaga lume, ceea ce era foarte mult.
- În prezent experții estimează că în următorii ani procentul de copii supraponderali va crește, astfel până în anul 2025 se va ajunge la 268 milioane de copii care vor suferi de obezitate.
- În țara noastră, acum trei ani 20% din populație suferea de obezitate, iar procentul la copii supraponderali cu vârsta de 8 ani era de 15%.
La vârsta copilăriei, obezitatea poate da complicații mari:
- Hipertensiune arterială
- Diabet zaharat
- Boli cardiovasculare
- Apnee de somn
- Sindrom metabolic
- Afecțiuni ortopedice
- Dislipidemie
- Depresie
- Excluziune socială
- Stimă de sine scăzută.
Numărul de copii supraponderali a crescut dramatic în întreaga lume, iar oamenii de știință de la OMS (Organizația Mondială a Sănătății) au tras un semnal de alarmă. Potrivit lor numărul persoanelor cu obezitate este mai mare în țările sărace sau în țările în care oamenii au venituri mici.
Cauza este că multe familii nu își pot permite o alimentație sănătoasă. Ce înseamnă să mănânce hrană sănătoasă? Este simplu! Ar trebui să consume fructe și legume proaspete, semințe și cereale integrale. Sunt oameni care suferă de obezitate din cauza faptului că au ajuns la concluzia că este mai ușor să consume alimente cu exces de calorii, cum sunt produsele de tip fast-food nesănătoase.
Cum se poate combate obezitatea la copii?
În țara noastră obezitatea la copii și adolescenți este în creștere, la fel și la adulți. Din păcate aceasta reprezintă o problemă de sănătate și de aceea apare necesitatea prevenirii și combaterii ei.
Recomandările specialiștilor sunt:
- Promovarea activității fizice.
- O alimentație sănătoasă și echilibrată.
- Reducerea cantității de grăsimi, sare și zahăr din alimente.
- Îngrijiri de sănătate adecvate la copii.
- Menținerea sub control a activității corporale.
- Schimbări comportamentale în dietă pe o perioadă îndelungată de timp.
Copiii care au un grad de obezitate și continuă să se îngrașe au un risc mare de îmbolnăvire. Ei pot ajunge să sufere de boli cardiovasculare, astm, boli oro-dentare, anumite forme de cancer, dureri de spate, dureri de genunchi, dureri de articulații, transpirații, au rezistență scăzută la activități fizice, obosesc foarte repede, au dificultăți de respirație și altele.
Ce trebuie să facă părinții pentru a-și ajuta copiii să slăbească?
Părinții trebuie să vorbească cu copiilor despre importanța alimentației sănătoase, să le explice că obezitatea este o problemă de sănătate și că trebuie să slăbească. Obezitatea la copii nu este deloc o problemă minoră, este chiar o problemă de sănătate. Părinții a căror copii se luptă cu kg în plus trebuie:
- Să fie atenți la dieta acestora și să-i convingă să facă exerciții fizice pentru a scădea în greutate.
- Ei trebuie să identifice ce formă de sport li se potrivește mai bine copiilor, pentru ca aceștia să o practice cu plăcere.
- Trebuie să-i ajute să depășească complexul de inferioritate pe care îl au din cauza faptului că sunt supraponderali.
- Trebuie să aibă activități benefice împreună cu aceștia.
- Să comunice bine cu copiii, să-i ajute să depășească orice problemă emoțională. Nu vor folosi termeni negativi: gras, obez, umflat, etc. Sportul este un mijloc foarte bun de îmbunătățire a comunicării.
- Să aibă activități pentru timpul liber interesante cu ei în weekend, prin care să-i determine să facă mai multă mișcare.
- Să-i convingă să facă mai mult sport: baschet, fotbal, handbal, alergare, mersul pe bicicletă, înot.
Sfaturi de nutriție pentru copii
Pentru a avea o alimentație optimă sunt recomandate fructele, legumele și cerealele. Nutriționiștii consideră cerealele ca fiind baza alimentației sănătoase. Ele sunt o sursă de nutrienți importanți pentru sănătate, conțin:
- Lecitină, steroli, gliceride, proteine care au valoare calorică înaltă.
- Minerale – magneziu, calciu, fier, fosfor, potasiu, seleniu și altele.
- Vitamine – B, E, PP, D2.
- Fitoestrogeni.
- Antioxidanți.
- Glucide – polizaharide ușor digerabile.
- Fibre nedigerabile care mențin sănătatea intestinelor.
La copii sunt recomandate mai ales cerealele cu valoare nutrițională mare: porumbul, secara, orezul, orzul, grâul, meiul și ovăzul. La micul dejun alimentele cele mai indicate sunt:
- Cerealele integrale sau pâinea integrală.
- Iaurtul, laptele și brânza proaspătă cu un conținut redus de grăsimi.
- Apa și ceaiul.
- Fructele, legumele și semințele.
- Carnea de pește și carnea de pui.
Efectele benefice ale consumului de cereale integrale
Cerealele integrale sunt importante pentru menținerea sănătății la copii dar și la adulți.
Cerealele integrale au proprietăți deosebite:
- Sunt recomandate în curele de slăbire, în dietele pentru tratamentul obezității.
- Au volum crescut, vâscozitate mare.
- Au densitate energetică scăzută.
- Previn apariția sindromului metabolic.
- Sunt dietetice.
Nutriționiștii recomandă alegerea cerealelor integrale pentru micul dejun pentru că acestea oferă organismului:
- Substanțe nutritive – lipide, proteine, glucide.
- Carbohidrați digerabili – amidon.
- Fibre vegetale.
- Minerale și vitamine.
Cerealele integrale se pot servi cu lapte, astfel se oferă organismului necesarul energetic alcătuit din lipide, carbohidrați, fibre și macronutrienți. În plus, acest mic dejun cu cerealele integrale are următoarele avantaje:
- Ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge, la prevenirea obezității. Reduce cu 10% colesterolul total din sânge.
- Normalizează hipertensiunea arterială. Dacă se consumă cereale integrale zilnic la micul dejun se reduce cu 18% riscul de hipertensiune arterială. Efectul hipotensiv este dat de macronutrienți: potasiu, magneziu, fibre alimentare, folat.
- Scade riscul de apariție al diabetului zaharat de tip 2 la persoanele supraponderale.
- Reduce riscul de boli cardiovasculare.
Cerealele integrale mențin sănătatea inimii:
- Au efect antiinflamator și antioxidant.
- Scad tensiunea arterială.
- Scad nivelul de colesterol din sânge.
- Reduc riscul de acumulare de țesut adipos în zona abdominală.
- Scad riscul de a suferi de obezitate.
Cerealele integrale sunt recomandate în dietele de slăbire pentru că:
- Oferă o senzație de sațietate deoarece au un conținut bogat de fibre alimentare nedigerabile.
- Reduc pofta de a consuma alimente grase.
- Au indice glicemic destul de mic.
- Scad apetitul alimentar pentru o perioadă lungă de timp.
- Îmbunătățesc tranzitul intestinal.
- Favorizează dezvoltarea bacteriilor benefice în intestine.
- Mențin echilibrul microflorei intestinale.
- Mențin sănătatea tractului digestiv.
- Scad riscul de a dezvolta cancer colorectal.
- Reduc cu 20-40% riscul de a suferi de diabet zaharat.
- Reduc riscul de a crește în greutate.
Cerealele integrale previn cancerul
Cerealele integrale au multe fibre, vitamine, minerale și fitonutrienți. Studiile cercetătorilor au demonstrat că prin consumul de cereale integrale se reduce riscul de cancer. Pentru aceasta ar trebui să se consume cereale integrale zilnic, câte 3 porții de 90 g pe zi.
Cerealele protejează împotriva cancerului digestiv, scad riscul de a face cancer colo-rectal. Prin introducerea cerealelor integrale în alimentație:
- Se elimină toxinele din organism.
- Sunt diluate substanțele cancerigene din intestin.
- Se imbunătățește tranzitul intestinal.
- Se curăță tractul digestiv.
- Se îmbunătățește microflora intestinală benefică din intestine.
- Se crește metabolismul energetic.
- Se previn bolile cronice.
- Se scade nivelul de colesterol în sânge și cantitatea de țesut adipos.
- Se oferă organismului nutrienți care protejează celulele mucoasei intestinale.
- Se reduc procesele inflamatorii și se scade nivelul de stres din organism.
Cerealele integrale mențin sănătatea tractului digestiv
Cerealele integrale au numeroase beneficii asupra tractului digestiv, asupra intestinului subțire și colonului:
- Sunt bogate în fibre digestive care prin bolul alimentar ajung în tractul digestiv.
- Ele au avantajul că nu sunt digerate și astfel vor ajunge în colon.
- Au proprietăți insolubile ceea ce este foarte important pentru sănătatea colonului.
- Nu sunt fermentate decât foarte puțin de către bacterii și de aceea nu afectează intestinele.
- Sunt o sursă de energie și pot stimula metabolismul bacterian.
- Au capacitatea de a elimina toxinele din organism și de a reduce pH-ul colonic.
Cerealele integrale au efect probiotic, ele determină anumite modificări în activitatea bacteriană în intestine.
Beneficiile cerealelor integrale:
- Ajută în prevenirea și tratamentul diareei.
- Reduc inflamațiile din intestin, scad riscul de boli intestinale.
- Îmbunătățesc absorbția de calciu, magneziu și alte minerale în organism.
- Scad riscul de boli cardiovasculare.
- Ajută în dietele de slăbire, la reducerea în greutate.
- Previn obezitatea la copii și adulți.
- Scad nivelul de pH la nivelul colonului.
- Inhibă dezvoltarea bacteriilor patogene.
- Ameliorează simptomele digestive.
- Stimulează activitatea metabolică.
- Reduc balonarea și alte probleme digestive.
- Scad riscul de boli grave, tumori sau cancer de colon.
Stresul poate favoriza obezitatea la copii.
Stresul poate contribui la dezvoltarea obezității la copii. De asemeneaa stresul poate declanșa anumite boli metabolice.
Persoanele care suferă de obezitate au tendința de a consuma alimente bogate în calorii indiferent dacă sunt sau nu stresate. Cercetătorii spun că ele aleg o astfel de alimentație pentru că aceasta are capacitatea de a reduce pe termen scurt anxietatea prin densitatea calorică mare.
În momente de stres, ele consumă o dietă bogată în calorii, gustoasă, delicioasă, și astfel își reduc efectele create de stres pe o perioadă scurtă de timp. Din păcate o astfel de alimentație are consecințe nefaste asupra organismului:
- Produce acumularea de grăsimi în zona abdominală.
- Crește riscul de a suferi de tulburări metabolice.
Studiile cercetătorilor au arătat faptul că din cauza stresului oamenii au obiceiul de a mânca excesiv, de a acumula kg în plus și astfel treptat ajung să sufere de obezitate.
Furia, tensiunea nervoasă, suprasolicitarea, stresul în general contribuie la dezvoltarea obezității. Oamenii care sunt stresați nu se pot relaxa și acest lucru crește riscul de obezitate.
Stresul are un impact negativ asupra sănătății la copii.
Studiile cercetătorilor arată că problemele de stres cresc dorința copiilor de a mânca mai multe dulciuri și alimente grase. Se pare că la copii sentimentele negative duc la creșterea apetitului alimentar. Cu cât copiii se află mai mult în situații stresante, cu atât au un comportament emoțional care le crește pofta de mâncare. Concluzia este că între factorii de stres și obiceiurile alimentare este o strânsă legătură.
Iată ce au constatat cercetătorii:
- Cortizolul secretat de hormonul de stres poate afecta comportamentul nutrițional.
- Un nivel de cortizol ridicat în saliva copilului arată faptul că acesta este stresat.
- Pe fond de stres, creierul poate declanșa creșterea poftei de mâncare și a riscului de a avea obiceiuri alimentare nesănătoase.
- Stresul poate declanșa obezitatea la copii.
Alimentația sănătoasă oferă energie organismului.
Principala sursă de energie este reprezentată de cartofi, pâine și fasole. Aceste alimente au zaharuri lente care oferă energie organismului. Amidonul de exemplu eliberează energie în corp. Astfel de alimente ar trebui să facă parte din alimentație.
Proprietăți:
- Fasolea are proteine, fibre, are indice glicemic scăzut.
- O cană de fasole oferă 50% din necesarul de fibre pe zi.
- Painea are fibre, proteine, vitamine, amidon.
Sunt oameni care consideră că aceste alimente îngrașă. În realitate nu se întâmplă astfel dacă se duce un stil de viață activ și nu unul sedentar.
Recomandări:
- Cartofii se consumă fierți, sub formă de piure sau musaca. Se pot consuma la orice masă.
- Fasolea, mazărea și lintea se mănâncă fierte.
- Pâinea poate fi înlocuită și cu mămăligă sau griș.
- Sunt foarte bune salatele din fasole, linte, paste și legume crude.
- Supa de cartofi, legume și fidea este sănătoasă pentru organism.
- Se pot folosi tot felul de legume: ardei, ciuperci, ceapă, roșii, vinete, dovlecei, praz, etc.
Cerealele integrale sunt importante pentru sănătate pentru că sunt bogate în nutrienți. Dintre acestea se pot alege mai ales pâinea integrală, orezul și pastele. Se pot consuma:
- Cerealele integrale: grâu, orez, mei, hrișcă, amarant, mălai, crupe, quinoa, fulgi de ovăz, popcorn, orez brun.
- Cerealele rafinate: griș, arpacaș, făină albă, cușcuș, mămăligă, orez alb, mălai grișat sau decorticat, fulgii de porumb.
Intoleranța la gluten
Persoanele care au intoleranță la gluten trebuie să evite pastele, grișul, pâinea și cerealele: grâu, ovâz, secară, orz, griș, alac. Alergia alimentară este periculoasă deoarece ea reprezintă o reacție a sistemului imunitar care poate afecta și organele. Astfel apar simptome destul de severe: crampe, deranj la burtă, alergii, etc.
Intoleranța la gluten poate să afecteze copiii și adulții. Este numită și boala celiacă și este o boală cronică digestivă, autoimună, genetică, necontagioasă. Boala este incurabilă și afectează mai mult intestinul subțire.
Simptomele în cazul intoleranței la gluten sunt:
- Scăderea poftei de mânare
- Malabsorbție
- Distensie abdominală
- Greață și stări de vomă
- Oboseală și iritabilitate
- Senzație de arsură
- Iritații pe piele
- Deranj la burtă
- Ulcerații la gură
- Dureri de oase și articulații
- Durere de burtă.
Orice copil care are un aer bolnăvicios poate fi în situația de a suferi și de boala celiacă. El trebuie dus la medic pentru a se depista ce suferință are. Copilul poate avea deseori simptome de oboseală, iritabilitate, disfuncții digestive. Ereditatea este un factor esențial în apariția acestei boli. De obicei, boala celiacă se declanșează în copilărie sau la adolescență. Alți factori de declanșare a bolii sunt: sarcina, stresul emoțional, traumele fizice, operațiile, infecțiile virale.
Cercetătorii spun despre boala celiacă că poate fi asociată cu alte suferințe: deficit de vitamine, carență de minerale, intoleranță la lactoză, osteopenie, infertilitate, avort spontan, migrene, neuropatie, etc. Boala celiacă poate duce la carența de vitamina K și la hipoprotrombinemie (adică lipsa factorului de coagularea din sânge).
Persoanele care au boala celiacă pot consuma cereale care nu conțin gluten și anume: sorg, porumb, mei, quinoa, hrișcă. Dieta fără gluten este greu de ținut. Trebuie mare atenție pentru că glutenul apare în foarte multe alimente. Produsele fără gluten se comercializează la magazinele naturiste.