DiversePlite cu inducție, cum mi-am ales plita cu ajutorul expertului

Plite cu inducție, cum mi-am ales plita cu ajutorul expertului

Avem în familie un inginer ce lucrează la o firmă de electrocasnice. Se pricepe bine la plite cu inducție, fiind expert în aragaze. L-am zăpăcit cu întrebările și comparațiile între plitele pe care voiam să le cumpăr. Dar, am primit sfaturi prețioase.

Îmi place, în general, să achiziționez electrocasnice de la producătorii premium. Pe termen lung aceste produse se dovedesc a avea cel mai bun raport preț/calitate. Pentru achiziționarea unei plite cu inducție m-am oprit asupra a 3 branduri. Am avut de ales între Miele, Bosch și AEG. După multe analize și comparații am decis sa aleg o plita incorporabila de la producătorul german AEG (Miele a depășit puțin bugetul alocat).

Ca și brand, Miele are o reputație mai bună ca  Bosch sau AEG.  Din păcate prețul electrocasnicelor de la Miele este destul de mare. De exemplu, aș fi dorit să achiziționez o plită încorporabilă Miele care apare într-un top al plitelor cu inductie. Prețul de aproape 12.000 RON m-a făcut să mă orientez spre AEG.

Știți sau nu, am gătit mult, mult, foarte mult. Sute de rețete, am făcut chiar și un curs de gătit cu Bertici Kinga.

Până de curând, am folosit doar plite cu gaz sau vitroceramice. Așa că, am decis să achiziționez o plită cu inducție, deoarece aceasta are foarte multe avantaje, fata de celelalte tipuri de plite.

Urmăriți cu atenție acest video să înțelegeți de ce m-am orientat către plite cu inducție :

Avantajele unei plite cu inducție:

  • Protecție copii

Pentru cine are copii mici aceasta funcție este foarte utilă, deoarece permite blocarea accesului la panoul de comanda al plitei, astfel încât copii nu vor putea porni plita sau modifica setările ei.

  • Încălzirea vasului de gătit într-un timp scurt

    Producătorul belgian de vase, Demeyere, a publicat un studiu în care arată clar timpul necesar pentru a încălzi 1 Litru de apă, utilizând diverse tipuri de plite și care sunt diferențele dintre ele.
 După cum se poate observa și în imaginea de mai jos, pentru a încălzi 1 Litru de apă într-un vas cu diametrul de 18 cm este nevoie de doar 3:20 min. Dacă se utilizează plita cu inducție, pe când dacă se utilizează o plită cu halogen timpul pentru a încălzi aceeași cantitate de apă creste la 7:30 min.

    Plită pe inducție - Incălzirea vasului de gătit într-un timp scurt
    Plită pe inducție – Încălzirea vasului de gătit într-un timp scurt
  • Eficiență energetică ridicată

    Datorită faptului că, în cazul unei plite cu inducție aproape toată energia produsă de bobinele cu inducție situate sub plită este transferată în fundul vasului, face ca acest tip de plite să aibă o eficiență ridicată. Și anume de 90%, pierderile de energie fiind mici. 
În cazul plitelor cu gaz, eficiența energetică este de doar 55%. Această cifră demonstrează faptul că din toată energia utilizată de arzător doar 55% este utilizată în mod util. Restul de 45% se pierde în mediul înconjurător.

    Eficiență energetică ridicată
  • Consum redus de energie

    Pentru a încălzi aceeași cantitate de apă, s-a demonstrat că plita cu inducție folosește cea mai puțină energie.
 După cum se poate vedea și în imaginea de mai jos, pentru a încălzi 1 Litru de apă de la temperatura de 18 °C la 98 °C, folosind un vas cu diametrul de 18 cm, se consumă doar 135 Wh, în cazul plitelor cu inducție. În cazul plitelor cu gaz se consuma aproape dublul cantitatății de energie, și anume 260 Wh.

    Consum redus de energie
  • Curățare ușoară

    Dintre toate tipurile de plite, cea cu inducție se curăță cel mai usor. Acest lucru se datoreaza faptului că sticla plitei nu se încalzește în mod direct, așa cum se întamplă, de exemplu, în cazul plitei vitroceramice.
 Depunerile de mâncare sau murdărie se curăță cu ajutorul unei lavete și raclete.

  • Oprirea alimentarii cu energie electrica

    Senzorii de la plitele cu inducție sunt capabili să comande întreruperea alimentarii cu energie electrică a plitei, iată câteva situații când se întâmpla acest lucru:
    – Peste panoul de comanda, a plitei, s-au vărsat lichide
    – Temperatura în interiorul plitei este foarte mare. Pentru a se proteja componentele electronice se limitează în primă fază nivelul de putere. Dacă temperatura pe componente nu scade are loc întreruperea alimentarii cu energie electrică.
    – Vasul plasat pe plita cu inducție nu este compatibil
    – Plita funcționează de mult timp, de exemplu, dacă setați la o zonă de gătit nivelul 9 de putere, iar în decurs de 90 de minute nu modificați acest nivel de putere, atunci alimentarea plitei se va opri în mod automat.

Mai exista si alte avantaje (indicator căldura reziduala, cronometru, detectarea vasului, funcția Putere Mare etc.) pe care le prezintă plitele cu inducție. Dar în principiu acestea sunt cele mai importante.

Dezavantajele plitelor cu inducție

Nu spus nimeni că plitele pe inducție sunt perfecte, să fim sinceri. Au și dezavantaje.

  • Prețul ridicat al plitelor
    Datorită faptului că au o construcție mai complexă și cu multe funcționalități, face ca și prețul plitelor cu inducție să fie mai mare decât a celorlalte tipuri de plite. De exemplu, plită cu inducție modelul MIELE KM 6639 D cu o lățime de 75 cm are un preț de aproximativ 11000 Ron. Plita cu gaz modelul MIELE KM 2034 are un preț de aproximativ 5000 Ron.
  • Vase speciale
    Vasele utilizate la plitele cu inducție sunt mai speciale. Sunt realizate dintr-un material magnetic. Dacă un vas este compatibil sau nu cu plitele cu inducție se verifica folosind un magnet. Dacă magnetul se lipește de fundul vasului atunci acel vas poate fi utilizat la plitele cu inducție, în caz contrar nu. De obicei sunt marcate la raft cu simbolul de la inducție.
  • Prețul vaselor
    Datorită faptului ca plitele cu inducție necesită vase mai speciale, face ca prețul lor sa fie mai mare decât a vaselor obișnuite. De obicei un set de vase, cu performante acceptabile și care este compatibil cu plitele cu inducție, are un preț cuprins între 500 și 600 Ron. Daca doriti sa vă cumpărați vase de cea mai bună calitate, atunci va recomand producătorul belgian Demeyere. Acesta are o oferta de vase și tigăi foarte variată. Și prețul lor este pe măsuraă, disuctăm de sute de dolari pentru fiecare vas …

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.