Au trecut peste o suta de ani de cand fulgii de porumb au intrat in alimentatia oamenilor, dovedindu-se a fi o hrana sanatoasa, o excelenta sursa de carbohidrati, amidon, fosfor si vitamine (mai ales cele din complexul B). Ideea prepararii unui astfel de produs a aparut din intamplare, la sfarsitul secolului al XIX-lea, in imprejurarile in care medicul John Kellogg si fratele sau, William Keith, cautau o solutie pentru imbunatatirea dietei celor internati la Battle Creek Sanitarium(SUA).
Acest “Sanitariu” nu era propriu zis un spital (sanatoriu), ci un centru de sanatate in care John Kellogg incerca sa aplice regulile unei vieti echilibrate, in scopul prevenirii imbolnavirilor, intr-o maniera destul de riguroasa, dictata de convingerile sale de adept al Bisericii adventiste de ziua a saptea. Asa se face ca, intr-o seara, a ramas pe masa un vas cu grau fiert, pus la racit. A doua zi, boabele pareau uscate si cei doi frati s-au gandit sa le preseze, in ideea de a obtine o pasta.
Rezultatul a fost insa altul – mici boabe de grau aplatizate, pe care le-au lasat in continuare la uscat. Gustul era acceptabil si, sigur, fulgii de grau erau foarte indicati ca hrana. Fratii Kellogg au incercat acelasi procedeu si cu alte cereale, inclusiv porumbul. Toate acestea se intamplau in aprilie 1894, iar la sfarsitul lui mai, produsul a fost brevetat sub denumirea de “Granose”. Fulgii de porumb si de grau au devenit rapid o hrana extrem de populara, in sanatoriu.
In 1906, William Keith Kellogg decide sa lanseze produsul pe piata, creand societatea Kellogg’s. Pentru a da fulgilor de porumb (Corn flakes) un gust mai bun si pentru a avea, in felul acesta, un impact mai mare asupra cumparatorilor, s-a gandit sa le adauge malt si zahar, motiv de cearta cu fratele sau, John, care considera ca zaharul scade valoarea, pentru sanatate, a produsului. Cu toate acestea, Kellogg’s a inceput sa produca 33 de pachete de fulgi de porumb, pe zi.
Fiecare pachet era semnat de mana, acest inscris pastrandu-se si astazi pe cutii. In scopul stimularii vanzarilor, incepand cu 1909, Keith a venit cu o oferta speciala – o carte ilustrata cu animalele junglei (“Funny Jungleland Moving Pictures Booklet”) – pentru toti cei care cumparau minimum doua pachete de cereale.
Aceasta oferta a ramas neschimbata timp de 23 de ani. Intre timp, Kellogg a experimentat produse si pe baza altor cereale, pentru a-si extinde afacerea. “Rice Krispies” (in Australia, produsul numindu-se “Rice Bubbles”), “orezul crocant”, pus in vanzare in 1929, s-a bucurat de un deosebit succes, si datorita gustului si datorita celor trei spiridusi desenati pe cutiile de “Rice Krispies” – “Snap! Crackle! Pop!”, primul spiridus fiind brutar, al doilea morar si al treilea, soldat – toate cele trei personaje devenind foarte cunoscute si indragite de copii.
In functie de limba tarii in care se comercializeaza produsul, cele trei onomatopee asociate spiridusilor si zgomotului pe care il face orezul crocant, au diverse variante: in franceaza – “Cric! Crac! Croc!”, in finlandeza – „Riks! Raks! Poks!”, in germana – „Knisper! Knasper! Knusper!”, in suedeza – „Piff! Paff! Puff!”, in spaniola – „Pim! Pum! Pam!” etc.
Si in prezent, Kellogg Company este foarte prospera, cu o cifra de afaceri ce depaseste 10 miliarde de dolari pe an. Produsele sale sunt fabricate in 17 tari si comercializate in peste 180, in toate colturile lumii.
Fulgii de porumb si beneficiile pentru sanatate
- Fulgii de porumb (corn flakes) pastreaza calitatile cerealelor din care sunt facuti. Porumbul constituie o sursa foarte buna de fier, fosfor, magneziu, tiamina (vitamina B1), vitamina B5 si, deoarece nu contine gluten, este recomandat si celor care sufera de boala Celiaca (intoleranta la gluten). Consumati, mai ales, la micul dejun, in combinatie cu lapte si fructe, fulgii de porumb reprezinta o alternativa mult mai buna la traditionalele tartine, pentru ca nu ingrasa, au gust bun si se digera rapid. Pentru cei mici, dar si pentru oamenii mari, micul dejun este (ar trebui sa fie) masa cea mai importanta din zi, pentru ca vine dupa opt – zece ore de somn, si corpul are nevoie sa se alimenteze, sa reintre in ritmul cotidian, sustinut de energia pe care o ia din hrana.
- Fulgii de porumb sunt foarte indicati si in curele de slabire. O portie de fulgi de porumb (30 de grame) cu lapte contine aproximativ 170 kcal, mai ales sub forma de glucide si proteine (cu foarte putine glucide).
- Consumul regulat de fulgi de porumb ajuta la mentinerea colesterolului in limitele normale, stimuleaza digestia.
Chiar daca fulgii de porumb intra in categoria cerealelor rafinate (nu integrale), unele calitati ale porumbului piezandu-se prin prelucrare, acestia raman totusi o varianta mult mai buna, in hrana noastra cotidiana, in comparatie cu alte alimente.