Sarcină & BebeTipuri de teste, atât necesare cât și opționale, ce vi se pot...

Tipuri de teste, atât necesare cât și opționale, ce vi se pot propune de medici în timpul sarcinii

Aflati care sunt tipurile de teste ce vi se pot propune de medici in timpul sarcinii deoarece controalele medicale vor deveni un obicei regulat. Dupa ce ramaneti insarcinata, veti merge la un prim control, probabil intre saptamana 5 si 10 a sarcinii… Apoi, controalele vor avea loc la intervale regulate, in scopul monitorizarii evolutiei sarcinii si a dezvoltarii fatului.

Primul control medical va fi unul de rutina: medicul va va examina istoricul medical, va efectua un examen pelvian, analizele necesare de sange, de urina, testul Papanicolau si probabil o ecografie transvaginala. Dupa acest test, trebuie sa stiti ca cel mai sigur, la fiecare control de rutina, medicul va repeta analizele de urina si eventual unele de sange, va verifica tensiunea si greutatea corporala.

Cand vorbim despre tipuri de teste ce vi se pot recomanda de medici in timpul sarcinii, este important sa retineti doua lucruri: unul – medicul va este un ajutor pretios si nu trebuie sa aveti nici o retinere in a intreba orice nu va este clar: despre sarcina, despre nastere, despre simptome obisnuite ale sarcinii, despre cum sa va ingrijiti, despre alimentatie sanatoasa, medicatie recomandata in cazul unor raceli si/sau dureri, despre viata sexuala…

Nu trebuie sa aveti secrete sau retineri fata de medicul dumneavoastra. Si doi: fiecare control medical, chiar daca este denumit de rutina, este important in urmarirea evolutiei sarcinii – in primul trimestru si in al doilea vor fi lunare, pentru ca in al treilea trimestru cel mai sigur sa se faca la doua saptamani sau chiar saptamanale. Medicul stie care este frecventa cea mai buna pentru aceste controale.

Tipuri de teste ce vi se pot propune de medici in timpul sarcinii – testele necesare:

  • Ecografie. Ecografiile se fac pe tot parcursul sarcinii, regulat, in general una in primul trimestru, una in al doilea si doua sau trei in ultimul trimestru. Medicul va decide daca va efectua ecografie externa sau transvaginala – care este mai detaliata. Ecografia are rolul de a forma o imagine a fatului si a verifica cresterea sa, pozitia sa, nivelul de lichid amniotic. Daca medicul considera ca este necesar, va efectua la una dintre ecografii un test de stres al contractiilor – se combina ecografia cu masurarea batailor inimii fatului.
  • Factor Rh. La primul control, va fi efectuat testul pentru determinarea factorului Rh, care se face pe baza analizelor de sange. Este obligatorie verificarea compatibilitatii Rh intre tine si fat.
  • Rubeola. Testul de imunitate la rubeola este alt test obligatoriu, efectuat tot pe baza analizei sangelui. Acest test verifica prezenta anticorpilor rubeolei – daca nu esti imuna, exista un risc in evolutia sarcinii.
  • BTS. Testul pentru detectarea bolilor cu transmitere sexuala este necesar, chiar daca ai facut recent o asemenea testare. Se efectueaza pe baza analizelor de sange si prelevarea unor mostre din colul uterin. Sifilisul, gonoreea, herpesul si alte boli cu transmitere sexuala se pot transmite la fat, de aceea odata depistate, vei primi medicatie speciala pentru evitarea transmiterii infectiei.
  • Anemia. Se obisnuieste sa se efectueze verificarea anemiei la primul sau al doilea control medical, tot pe baza analizelor de sange – nivelul de fier din sange.
  • Hepatita B. Testul pentru hepatita B se efectueaza in primul trimestru al sarcinii, in functie de recomandarea medicului – tot din sange. Daca se observa virusul hepatitei B, bebelusul va avea nevoie la nastere de un tratament.
  • Testarea urinei. Testul de urina il vei face cel mai probabil la fiecare control. Verifica prezenta unor infectii urinare, proteinele si zaharul din urina.
  • Glucoza. Testul de verificare a glucozei se face in general in al doilea trimestru, probabil intre saptamanile 20-28 de sarcina, nivelul de zahar prezent in sange fiind important pentru depistarea unui diabet gestational (o afectiune comuna care se trateaza simplu). Se efectueaza pe baza analizei sangelui dupa consumarea unei bauturi zaharate.
  • Streptococul de tip B. Acest test este ultimul dintre tipurile de teste ce vi se pot recomanda de medici in timpul sarcinii in mod normal si pe care este necesar sa le faceti. Se efectueaza in al treilea trimestru, dupa saptamana 35 de sarcina. Se efectueaza prin prelevarea de mostre din vagin si rect si verifica prezenta streptococului de tip B, ce poate dauna bebelusului.

Tipuri de teste ce vi se pot recomanda de medici in timpul sarcinii – teste optionale:

  • Screening. In primul triumestru, medicul va poate sugera un screening, ce presupune analize de sange si o ecografie care masoara lichidul din ceafa fatului. Testul are valoare orientativa, nu de diagnostic, insa indica posibilitatea existentei unor malformatii sau anomalii ale fatului (sindrom Down, anomalii ale inimii).
  • Testul triplu sau cvadruplu. Este inca o testare optionala, care se poate recomanda sau nu – in functie de varsta, de antecedente medicale, de sanatatea femeii. Se analizeaza sangele si se verifica posibilitatea existentei unor malformatii ale tubului neuronal sau a sindromului Down. Nici acest test nu are valoare de diagnostic, insa este util in efectuarea unor alte teste, daca rezultatul este pozitiv.
  • Amniocenteza. Este un test mai rar recomandat si doar daca se considera strict necesar. Desi are valoare de diagnostic, este considerat invaziv si riscant. Asadar, se efectueaza doar daca femeia a avut rezultate pozitive la cele doua testari mentionate anterior, sau daca femeia are varsta inaintata sau antecedente. Se extrage lichid amniotic din uter folosind un ac. Acest test arata cu acuratete daca exista anomalii sau malformatii fetale diverse.
  • CVS – chorionic villus sampling. Acest test medical se efectueaza tot in cazul in care rezultatele screeningului au fost pozitive sau cand exista riscuri legate de antecedente ale femeii insarcinate sau in istoricul familial. Se preleveaza o mostra de tesut a placentei, care analizata va verifica prezenta unor anomalii genetice sau cromozomiale. Este destul de riscant si recomandat doar cand exista dubii cu privire la evolutia sarcinii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.