Timp liberVacanța la mare – Care sunt beneficiile odihnei la mare?

Vacanța la mare – Care sunt beneficiile odihnei la mare?

Viața este în general plină de stres și provocări și de asta oamenii caută mijloace de relaxare, pentru a-și întări imunitatea și sănătatea. O vacanță la mare este o idee grozavă în această vară, mai ales că oferă multe beneficii pentru sănătate și psihicul uman.

Odihna la mare este foarte utilă oamenilor și îndeosebit acelora care suferă de boli respiratorii. Înotul are un efect excelent asupra stării fizice, cât și asupra stării psihologice și emoționale. Care sunt beneficiile pentru sănătate ale unei vacanțe la mare?

Navigare rapidă în articol:

  1. Odihna la mare și beneficiile oferite de apa mării
  2. Ce efect are aerul marin

1. Odihna la mare și beneficiile oferite de apa mării

Odihna la mare este bună și pentru copii și pentru adulți. Mulți părinți își duc copiii la mare, încă de la o vârstă fragedă. Scăldatul ar trebui să fie o plăcere pentru ei, deci apa mării trebuie să fie destul de caldă. Apa mări are iod, magneziu, sulf, potasiu, calciu, sodiu, brom, bor, siliciu, etc. Prin scăldatul în mare crește vitalitatea organismului și se îmbunătățește metabolismul.

Potrivit cercetătorilor, apa de mare este bogată în oligoelemente, minerale și are proprietăți vindecătoare, din care fac parte următoarele:

  • Previne bolile tractului respirator superior
  • Ajută în tratamentul sinuzitei, amigdalitei, faringitei
  • Crește rezistența organismului
  • Stimulează procesele vitale din organism
  • Tonifică pielea, are efect antiinflamator
  • Vindecă eczemele, dermatozele, acneea
  • Combate celulita și stimulează microcirculația sângelui.

Înotul în mare echivalează cu un masaj terapeutic

Înotul relaxează, tonifică, alungă stresul, îmbunătățește starea de bine. Scăldatul este răcoritor, oferă un sentiment plăcut, mai ales dacă apa este suficient de caldă, în lunile de vară. Se spune că cea mai confortabilă temperatură a apei de mare, pentru înot, este cea cuprinsă între 23-26 grade Celsius. Pentru bebeluși sau copiii mici se recomandă temperatura de 30-32 grade Celsius, astfel ei nu vor simți niciun disconfort.

Prin această activitate se obțin numeroase avantaje:

  • Se îmbunătățete aspectul pielii și al unghiilor
  • Se previne obezitatea, se poate scăpa de kg în plus
  • Procesele metabolice se îmbunătățesc
  • Faci masaj, corpul se relaxează
  • Este îmbunătățită circulația sângelui
  • Crește rezistența corpului
  • Este tonifiată musculatura corpului
  • Tensiunea arterială se normalizează
  • Crește imunitatea organismului.

Apa de mare are efect bun asupra sistemului musculo-scheletic

Apa de mare are numeroase minerale și oligoelemente, de aceea ajută în tratamentul unor boli articulare și ale coloanei vertebrale. Medicii sfătuiesc persoanele care au boli ale sistemului musculo-scheletic să meargă la mare, pentru a înota și a-și atenua astfel o parte din simptome. Pentru ele temperatura apei mării ar trebui să fie de 26-28 grade Celsius, astfel ele se vor simți confortabil.

Cei care suferă de afecțiuni articulare, ar putea merge prin apa mării, sau pe plajă, pe nisipul fin. O plimbare pe nisipul umed are efect bun asupra stării fizice și psihice, este foarte relaxant. Apa are beneficii mari și asupra sistemului circulator.

Sub influența sărurilor din apa mării este accelerată și creșterea unghiilor.

Mersul în apa mării ajută la scăderea în greutate, stimulează drenajul limfatic, îmbunătățește circulația sângelui. Valurile mării masează pielea, induc o senzație de relaxare, iar astfel se reduce celulita și se îmbunătățește aspectul pielii.

Mersul prin apa mării elimină tensiunea mentală, fizică și are acțiune calmantă asupra sistemului neros. Mișcarea te face să te simți bine, crește vitalitatea organismului, stimulează metabolismul și te relaxează din plin.

Bronzul la mare

Bronzul de mare este foarte frumos, mai ales dacă se stă la plajă doar la orele potrivite, când soarele nu este puternic, nu între orele 11:00 și 16:00.

Sub influența valurilor mării, nuanța de bronz se îmbunătățește și pielea arată grozav, va fi bronzată uniform. Se spune că la mare te poți bronza mai repede decât la piscină. În plus, bronzul este mai frumos, auriu, iar silueta arată mai fină.

Desigur pielea trebuie protejată de razele ultraviolete ale soarelui, cu o cremă cu SPF 30+. Crema se aplică din două în două ore, mai ales dacă se transpiră sau se face baie în mare. Cremele de protecție solară de bună calitate blochează razele UV și sunt mai eficiente. Cu ajutorul lor pielea este ferită de arsuri solare, recomandate fiind chiar acele produse cu SPF 50. Deși acestea sunt mai scumpe, totuși investiția merită pentru că ele oferă o portecție optimă a pielii împotriva soarelui puternic în lunile de vară.

2. Ce efect are aerul marin

Aerul marin a fost considerat de mulți ani un bun remediu pentru numeroase boli și afecțiuni. La mare ești mai activ fizic pe plajă și te simți mai bine și datorită aerului marin.

Zgomotul valurilor este relaxant și îți va îmbunătăți calitatea somnului noaptea.

Influența sunetului produs de valurile mării este bună pentru psihicul uman. Am putea spune că asta este un fel de terapie pentru oamenii care suferă de stres, oboseală sau de tulburări ale sistemului nervos. S-a dovedit că zgomotul valurilor oferă multe beneficii:

  • Ajută oamenii să se elibereze de tensiune, stres, disconfort mental
  • Îmbunătățește starea emoțională
  • Induce un sentiment de liniște sufletească
  • Influențează lumea interioară a unei persoane
  • Reduce senzațiile dureroase, senzația de frică, stările de nervozitate
  • Stimulează tonusul emoțional
  • Poate influența chiar și respirația, să devină mai activă
  • Are efect pozitiv asupra sănătății mintale a oamenilor.

Respirarea aerului marin poate ajuta la curățarea plămânilor și la reducerea riscului de boli pulmonare. Studiile cercetătorilor arată că aerul marin este eficient și în ameliorarea simptomelor de bronșită.

Aerul sărat și încărcat cu ioni negativi poate îmbunătăți starea de spirit și sănătatea.

Iodul care apare în aerul marin oferă multe beneficii:

  • Ajută la normalizarea hormonilor tiroidieni și în prevenirea bolilor glandei tiroide
  • Susține reducerea nivelului de colesterol din sânge
  • Îmbunătățește memoria și activitatea creierului.

Sărurile de brom din aerul marin oferă beneficii asupra sistemului nervos și îmbunătățesc calitatea somnului. Ele induc o stare de relaxare și ajută persoanelor care suferă de depresie, nevroze, tulburări psihice.

Recreerea la mare a devenit foarte populară la noi în țară, deși prețurile sunt foarte piperate în acest an pe litoralul românesc. Românii adoră să meargă în vacanță la mare, pentru că văd marea ca o modalitate naturală de a se odihni și a-și restabili sănătatea.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.