Rețete culinare din caise – Desert din caise

0
84

Aceste rețete se realizează în sezonul de vară, când este perioada caiselor. Fructele coapte au numeroase beneficii pentru sănătate și deci merită să fie introduse în dietă. Ele conțin vitamine (A, B6, C, E, K, niacină, acid folic, tiamină, riboflavină), aminoacizi (glutamină, cisteină), minerale (calciu, potasiu, magneziu, sodiu, fosfor, fier, cupru, mangan, seleniu), proteine, fibre dietetice, beta-caroten.

Navigare rapidă în articol:

  1. Gem de caise
  2. Găluște de caise
  3. Suc de caise
  4. Dulceață de caise
  5. Ștrudel de caise
  6. Clătite cu umplutură de caise de post
  7. Clătite cu gem de caise
  8. Budincă de caise
  9. Fursecuri cu gem de caise

1. Gem de caise

Se folosesc următoarele ingrediente: 2 kg caise, 1 g zahăr, zeama de la două lămâi.

Se prepară astfel:

  • Se aleg caise coapte, se spală, se desfac și se curăță de sâmburi
  • Se amestecă caisele cu zahărul și cu zeama de lâmâie
  • Se pun la fiert la foc mediu într-o oală și se amestecă foarte des
  • Dacă gemul este foarte gros pentru că nu au fost tăiate caisele în bucăți mici, atunci se poate da la blender, sau pisa direct în oală
  • După ce a fiert, gemul se pune în borcane sterilizate și apoi acestea se închid cu capace în timp ce gemul este încă destul de fierbinte.

2. Găluște de caise

Se folosesc următoarele ingrediente pentru aluat: 50 g făină albă, 50 g griș, 3 linguri pesmet, o lingură zahăr, 250 g brânză fină, un ou, puțină sare.

La umplutură trebuie: 10 caise, 7-8 lingurițe de zahăr.

De asemenea mai trebuie la final: 60 g pesmet, puțin unt, un praf de scorțișoară.

Se prepară astfel:

  • Se amestecă toate ingredintele de la aluat și se obține o cocă destul de consistentă
  • Se pune aluatul la frigider timp de jumătate de oră
  • Se aleg caise coapte, se spală, se desfac și se curăță de sâmburi
  • Se pune zahăr peste caise
  • Se împarte aluatul în 10 parți, se presară făină pe aluat și se formează găluștele așezând câte o caisă în centru
  • Fiecare dintre ele trebuie să aibă o formă rotundă, ca o bilă cu o caisă în centrul ei
  • Se pune o oală cu apă pe foc
  • Când apa fierbe se pun găluștele la fiert timp de 25 minute
  • Focul trebuie să fie mic, astfel găluștele fierb încet fără a se sfărma
  • După ce au fiert, se scot pe un platou
  • Se pune untul la topit într-o tigaie
  • Se adaugă zahăr, scorțișoară și pesmet
  • Apoi se pun găluștele la prăjit, până când devin aurii.

3. Suc de caise

Din caise se poate realiza un suc delicios, plin de vitamine, antioxidanți și alte elemente active necesare sănătății. Se aleg caise coapte care nu sunt alterate. Fructele se spală cu apă, se desfac, se scoate sâmburele și apoi se pun în blender și se obține sucul.

Sucul are fier și ajută în tratamentul anemiei. În plus, el are efect revitalizant pentru organism și este indicat persoanelor obosite, epuizate sau care sunt în perioada de convalescență.

O cană de suc de caise reprezintă un desert delicios după fiecare masă.

Sucul de caise calmează sistemul digestiv, previne cancerul și crește imunitatea organismului.

4. Dulceață de caise

Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg caise, 500 ml apă, o lămâie și 1 kg zahăr.

Se prepară astfel:

  • Se aleg caise coapte, se spală, se desfac și se curăță de sâmburi
  • Se pun caisele într-o oală, se presară zahăr peste ele
  • Se lasă să stea 3-4 ore sau până ce zahărul se topește
  • Se pune oala la fiert și se lasă la foc mic până ce siropul lăsat de caise este legat
  • La final se adaugă și lămâia tăiată felii
  • Se dă un clocot și dulceața din caise este gata
  • Se pune în borcane, apoi se închid ermetic.

5. Ștrudel de caise

Se folosesc următoarele ingrediente: 1kg caise, un pachet foi de plăcintă de tip foietaj, 200 g zahăr, zeama de la o lămâie, un gălbenuș de ou, un plic de zahăr vanilat, scorțișoară, 100 g margarină.

Citește și:  Torturi ingenioase, considerate chiar opere de artă

Se prepară astfel:

  • Se aleg caise coapte, se spală, se desfac și se curăță de sâmburi
  • Se taie caisele în bucăți mici, se presară zahărul peste ele, scorțișoara, zahărul vanilat și se amestecă
  • Se întind foile de plăcintă, se ung cu margarină și se pune umplutura din caise
  • Se rulează foile, se ung cu puțin gălbenuș de ou, se presară zahăr, iar apoi se așează într-o tavă de copt care a fost în prealabil unsă cu margarină
  • Se dau la cuptor și se lasă la foc mic, până se rumenesc deasupra.

6. Clătite cu umplutură de caise de post

Se folosesc următoarele ingrediente: 500 ml apă minerală, ulei, făină, sare, gem de caise.

Se prepară astfel:

  • Se amestecă apa minerală cu făina
  • Se obține o compoziție de clătite, ca o smântână
  • Se adaugă puțină sare și o lingură de ulei
  • Se fac foile de clătite într-o tigaie în puțin ulei încins
  • Se pun clătitele pe un platou
  • Se ung cu gem de caise și se rulează
  • Se servesc ca desert.

7. Clătite cu gem de caise

Se folosesc următoarele ingrediente: 1,5 l lapte, 600 g  făină, 7 ouă, 300 ml apă minerală, un borcan gem de caise, 300 g zahăr, 200 g ulei, 100 g zahăr pudră, coaja rasă de la o lămâie bio, puțină sare.

Se prepară astfel:

  • Se face aluatul pentru clătite din apă, lapte și făină
  • Se adaugă 7 ouă bătute, sare, zahăr, coaja rasă de la lămâie și se amestecă bine
  • Aluatul trebuie să aibă consistența potrivită, asemănătoare ca la smăntână
  • Se lasă aluatul la frigider timp de 30 minute
  • Se fac foile de clătite într-o tigaie în puțin ulei încins
  • Se pun clătitele pe un platou
  • Se ung cu gem de caise și se rulează
  • Se presară deasupra clătitelor zahăr pudră
  • Se servesc ca desert.

8. Budincă de caise

Se folosesc următoarele ingrediente: 550 g caise, 150 g pesmet alb, 6 ouă, 150 g zahăr, un praf de vanilie, un praf de copt, puțin unt.

Se prepară astfel:

  • Se bat ouăle bine cu telul, iar apoi se adaugă zahăr, unt și vanilie și se amestecă, până se obține o cremă omogenă
  • Se adaugă pesmet și se amestecă atsfel încât compoziția să fie omogenă
  • Se spală caisele, se desfac și se scot sâmburii
  • Se pune compoziția de budincă într-o tavă rotundă, care a fost în prealabil unsă cu unt
  • Se taie caise în bucăți potrivite și apoi se pun peste budincă
  • Pot fi puse caise și în interiorul aluatului de budincă
  • Se pune tava la copt la foc potrivit până se rumenește deasupra
  • Se servește budinca simplă cu zahăr pudră deasupra sau cu sirop.

9. Fursecuri cu gem de caise

Aceste fursecuri sunt fragede, se topesc în gură. Pot fi realizate de Sărbători, de Anul Nou, de Crăciun.

Se folosesc următoarele ingrediente: un borcan de gem de caise, 270 g făină albă, 2 ouă, 30 g amidon, 90 g ulei, 100 g zahăr pudră, o portocală, un praf de vanilie, puțină sare.

Se prepară astfel:

  • Se bat ouăle, se adaugă puțină sare, zahar pudră și puțin ulei
  • Se pune în aluat și celelalte ingrediente (vanilia, făina, coaja rasă de la portocală, amidonul) iar apoi se amestecă foarte bine
  • Se pegătește tava de copt, se pune hârtie de pergament
  • Din aluat se fac fursecuri cu forme speciale, iar în mijlocul fiecăruia se face o mică adăncitură
  • Se pun fursecurile în tava de copt
  • Se dau la cuptor și se coc timp de 20 minute, la temperatura de 180 de grade
  • După ce s-au copt suficient, se lasă la răcit, apoi se umple fiecare fursec cu puțin gem de caise
  • Se pudrează cu zahăr și apoi se pot servi.

Poftă bună!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.