Unii proprietari de câini sunt surprinși de faptul că animalul lor de companie mănâncă iarbă și se întreabă dacă este normal acest comportament ocazional. Pentru ei sănătatea câinelui este importantă și de aceea caută răspunsuri despre acest fenomen (întâlnit la 80% dintre câini). Medicii veterinari consideră că principalul motiv pentru care un câine mănâncă iarbă este că are probleme cu burta. Află în acest articol ce spun oamenii de știință despre această obsesie la câini de a mânca iarbă.
Navigare rapidă în articol:
1. Comportamentul câinelui de a mânca iarbă
Toate animalele de pradă mănâncă iarbă la un moment dat. Acest comportament periodic le scapă de paraziții intestinali și le îmbunătățește funcția tractului gastrointestinal.
Oamenii de știință spun despre câine că ar mânca iarbă din instinct. Strămoșii câinelui sunt lupii, care consumă carne, dar și iarbă și fructe de pădure.
Cercetătorii spun că lupii consumă din instinct iarbă pentru că are clorofilă, iar asta le reduce anumite probleme de sănătate – durerea, infecțiile cu paraziți intestinali, stările provocate de osteoartrită.
Unii câini mănâncă iarbă din cauza anxietății, a fricii de singurătate. Se spune că anxietatea separării la câine este o adevărată problemă de comportament. Când suferă de anxietate, câinele sapă, latră, zgârie podeaua sau ușa și are tendința de a urina și defeca. Din cauza anxietății unii câini mănâncă iarbă și încep să schelăie sau să distrugă lucrurile din jur.
2. Principalele motive pentru care câinii mănâncă iarbă
Există mai multe motive pentru care un câine începe să mănânce iarbă. Iată câteva dintre acestea:
Iarba are fibre vegetale
Numeroase studii susțin faptul că un animal cu o dietă deficitară poate avea tendința de a mânca iarbă în mod regulat. Se pare că animalul nu consumă iarbă doar așa că ar avea o poftă neașteptată pentru verdeață.
Câinele care are o dietă dezechilibrată, bogată în carne, organe, terci, dar lipsită de fibre vegetale și vitamine, simte nevoia să mănânce iarbă. El caută lipsa de fibre și vitamine în altă parte, dacă nu primește hrană adecvată de la stăpân.
Câinele preferă în general iarba de grâu, care prin frunzele sale stimulează motilitatea tractului gastrointestinal. Dacă din anumite motive, în stomacul său rămâne hrană nedigerată, atunci el are stări rele care îl fac să mănânce iarbă pentru a-și curăța pur și simplu stomacul.
Iarba calmează stomacul câinelui
Există medici veterinari care consideră că un câine mănâncă iarbă pentru a-și calma durerea de stomac. Ei cred că iarba are efect bun în combaterea excesului de acid din stomac.
Principalele simptome pe care le are câinele din cauza problemelor de stomac sunt: durerea, scăderea poftei mâncare, evită să bea apă, oboseala, pare apatic și deprimat, are indigestie, își linge buzele, este deshidratat.
Câinele care mănâncă iarbă se simte mai bine după aceea, mai ales dacă vomită pentru a scăpa de discofortul stomacal. Iarba ajută câinele să vomite mai repede părți nedigerabile ale bolului alimentar.
Se spune că cel puțin 25% dintre câini vomită imediat după ce au mâncat iarbă. Prin urmare, acest comportament îi ajută să-și îmbunătăețească digestia și chiar să elimine viermii intestinali.
Iarba reduce senzația de greață la câine
Dacă un câine are stări de vomă și de greață, este posibil ca explicația să fie aceea că nu-i face bine mâncarea. În acest caz, stăpânul trebuie să-i schimbe hrana. Indicat este să aibă o dietă mai ușor de digerat, dar bogată în nutrienți.
Unii câini mănâncă iarbă ca să vomite după aceea. Alții însă mănâncă iarbă doar pentru a-și calma simptomele rele de la stomac. Despre consumul de iarbă se spune că poate ajuta la eliminarea viermilor intestinali prin fecale.
Dacă animalul vomită destul de des și are diaree, atunci trebuie dus la un medic veterinar, pentru că vărsăturile pot fi un semn de boală. Anumite probleme de sănătate pot schimba comportamentul câinelui, obiceiurile și starea acestuia.
Iarba ameliorează senzația de arsuri la stomac
Iarba poate avea pectină și poate trata refluxul acid la câine, senzația de arsură la stomac. Iarba elimină excesul de bilă și de acid din stomac. Câinele caută iarbă pentru a o mânca, uneori fără să o mestece bine. El mănâncă suficientă iarbă și apoi o vomită pentru a-și curăța cavitatea gastrointestinală, unde simte disconfortul respectiv. În stomac, iarba irită membrana mucoasă, iar asta produce contracția reflexă a pereților stomacali și eliminarea ierbii împreună cu resturile de hrană nedigerată, cu bulgării de păr și alte toxine.
Prin urmare, dacă vezi un câine că mănâncă iarbă, nu trebuie să-l oprești. Iarba este un produs netoxic, care nu prezintă vreun pericol pentru sănătatea lui. Evită însă zonele în care iarba ar putea fi stropită cu substanțe toxice. Recomandat este ca animalul să mănânce iarbă în zone mai puțin poluate, cum sunt pajiștile, pădurile.
De-a lungul drumurilor pot fi metale grele depuse pe iarbă. În parcuri, există posibilitatea ca iarba să fie stropită cu substanțe chimice.
Iarba tratează constipația la câine
Fibrele vegetale sunt o modalitate bună de diluare a maselor fecale solide. Prin aportul de fibre se aduce la normal consistența scaunului – a fecalelor. Atunci când fibrele vegetale ajung în intestinul gros al animalului, ele leagă conținutul solid și îl împinge afară.
În general iarba are apă și fibre vegetale și poate facilita digestia. Prin acest obicei de a mânca iarbă, câinele poate scăpa de disconfortul abdominal, de constipație.
Iarba are un miros plăcut pentru câine
Un alt motiv pentru care câinele mănâncă iarbă atunci când merge la plimbare, este că îi place mirosul. El se plictisește probabil din cauza lipsei de atenție și încearcă gustul ierbii pentru ca să se joace.
Iarba are fibre vegetale care mențin sănătatea câinelui pentru că reduc excesul de greutate, riscul de cancer de colon, diabet, normalizează tractul gastrointestinal.
Cele mai bune ierburi pentru câine sunt: iarba de grâu, iarba de secară, ovăz și alte cereale. Unii câini sunt atrași de mirosul unor plante medicinale.
Mulți proprietari își hrănesc câinele în mod natural și ignoră că acesta are nevoie și de legume și fructe în dietă. Asta îi poate cauza anumite probleme de sănătate în timp. Medicii veterinari le recomandă să ajusteze dieta câinelui, pentru că aceasta trebuie să conțină și minerale, vitamine, fibre vegetale. Medicii veterinari recomandă hrana specială pentru câini, ce este de calitate premium sau super-premium.