Medicii veterinari considera legumele si fructele foarte bune pentru animalele de companie cum sunt cainii. Dar nu inseamna ca ele trebuie sa fie o alimentatie de baza, sa fie consumate in exces. Ele trebuie doar sa faca parte din dieta, mai ales ca multi caini au o placere de a le manca, ei avand o vaga tendinta de a fi omnivori.
Dupa cum bine se stie legumele si fructele au un continut bogat de minerale si vitamine, care asigura sanatatea organismului.
Ele contin vitamina B, C, K, acid, citric, acid malic, acid tartric, potasiu, fosfor, magneziu, acid folic, caroten, fier si alte saruri minerale. De asemenea astfel de alimente sunt o sursa mare de elemente nutritive, care ajuta la hranirea organismului, la mentinerea sanatatii.
Multe din ele sunt eficiente in eliminarea toxinelor din corp, au proprietati antiinflamatorii, antibacteriene si de reducere a colesterolului. In acest fel cainele este mentinut intr-o stare buna de sanatate, pentru ca legumele si fructele ii consolideaza imunitatea, ii creste rezistenta organismului impotriva bolilor, afectiunilor si toxinelor care se acumuleaza in corp.
Principalele legume si fructe care trebuie introduse in dieta cainelui sunt: spanacul, macrisul, morcovul, sfecla, varza, dovleacul, rosiile, dovleceii, castravetii, gogosarii, napii, patrunjelul, mararul, capsunile, merele, ananasul, zmeura, bananele, coacazele, etc. Legumele precum sunt morcovul, dovleacul si sfecla se pot fierbe si amesteca cu hrana zilnica (cu orez sau fulgi de ovaz), astfel animalul le va manca cu placere.
Astfel de legume imbunatatesc digestia cainelui, ii consolideaza sistemul imunitar, il ajuta sa-si pastreze igiena dentara (daca le consuma crude) si sa nu sufere de constipatie si anemie.
Merele contin multa vitamina C, potasiu, pectina, fier, fosfor, calciu, fructoza si sodiu. Bananele au numeroase vitamine, magneziu, calciu, zinc, potasiu, ajuta in combaterea diareei. Caisele sunt bogate in vitamine, oligoelemente, minerale, acid folic, caroten. Ananasul nu se da in cantitate mare la caine pentru ca are aciditate ridicata.
Capsunile au minerale si vitamine importante pentru ca animalul sa aiba o blana frumoasa si putere de concentrare. Citricele nu sunt recomandate in cantitate mare pentru ca sunt acide, insa ajuta la vitaminizarea organismului, purificarea sangelui, cresterea imunitatii si scaderea tensiunii arteriale. Piersicile bine coapte stimuleaza digestia, curata rinichii de toxine, purifica sangele, normalizeaza metabolismul.
Broccoli este important pentru sanatatea cainelui, insa ii poate provoca balonare. Dupa cum se stie broccoli este o sursa mare de sulforafan, calciu, vitamine (C si B), caroten, potasiu, seleniu, fier si sodiu. Conopida ii poate provoca de asemenea balonare, insa este o sursa de vitamina C, calciu, potasiu si acid folic.
Cartofii sunt recomandati sa fie administrati doar fierti in alimentatia cainelui. Ei ii dau energie, contin proteine, amidon, potasiu, vitamine (A, B, C), sodiu, fibre, fosfor, calciu si fier. Spanacul frunze (fara tulpina) contine enzime, mai mult de 10 vitamine si minerale, beta-caroten si proteine. Telina ajuta in purificarea sangelui insa este posibil ca animalul sa nu o manance. Morcovul este consumat cu placere de majoritatea cainilor si este foarte sanatos.
Sfecla este importanta pentru sanatatea cainelui deoarece ii stimuleaza pofta de mancare, regleaza digestia si previne aparitia multor boli. Sfecla rosie contine foarte mult acid folic, vitamine, minerale, substante flavonoide si saponine, se administreaza fiarta.
Nu puneti multa sare in mancarea cainelui, pentru ca el are nevoie de o cantitate mai mica de sare decat un om. Legumele se pot taia in bucatele sau rade pe razatoare pentru a le introduce in mancare, se utilizeaza crude sau fierte in functie si de cum le prefera cainele. Se poate intampla ca un caine sa nu manance deloc morcovi cruzi insa sa ii prefere fierti.