Medicii veterinari considera anxietatea separarii la caine una dintre cele mai frecvente probleme de comportament la aceste animale de companie. Se pare ca modul bizar al cainelui de a latra, sapa, zgaria usa si podeaua, tendinta de a urina si defeca, de a strica lucrurile din jur, indica manifestari de anxietate suferite de el in acel moment pentru faptul ca a fost lasat singur, separat de proprietar. Aceste episoade de anxietate le poate avea daca este lasat singur in casa sau doar e inchis in alta camera si tinut separat de proprietar.
Faptul ca patrupedul sufera de anxietate se vede clar prin faptul ca incepe sa latre, sa schelaie ca si cum ar plange, sa distruga lucrurile din jurul lui, sau sa elimine urina si fecale in zone nepotrivite. Alaturi de aceste simptome pot sa apara si alte efecte personale: anorexie sau lipsa poftei de mancare, salivatie excesiva, incercarea de a scapa si stari despresive. Acest compotament arata ca animalul sufera de o stare de stres foarte profunda.
In psihiatrie anxietatea separarii la caine este numita frica de singuratate. Acest comportament este o sursa continua de stres pentru caine dar si pentru proprietarul lui. In cazul in care stresul devine cronic animalul poate suferi de anumite boli. Uneori cainele poate avea anumite probleme gastro-intestinale: refuza mancarea, are stari de greata, voma si diaree. Cand proprietatul revine acasa, el devine foarte emotionat, sare si se invarte in jurul lui, latra incontinuu.
Tratamentul pentru cainele care are frica de singuratate nu este altul decat cel de reducere a anxietatii. Cainele trebuie invatat sa stea singur in casa si acest lucru poate fi facut daca i se creeaza niste conditii confortabile, inca el sa se simta bine si fara cei din familia din care face parte. Stresul sau poate fi redus daca este scos frecvent la plimbare si daca i se dau anumite jucarii adecvate care ii trezesc interesul.
Pe cat posibil este de preferat ca animalul sa nu fie lasat prea mult timp singur in casa deoarece fiecare moment al despartirii de cei din familie sau de stapan ii creeaza o situatie de stres. Anxietatea poate fi redusa daca animalul este treptat obisnuit cu spatii inchise, cu o cusca sau o camera la care se inchide usa. Medicii veterinari recomanda anumite medicamente de calmare pentru cainii ce sufera de anxietatea separarii, insa s-ar parea ca acestea nu sunt 100% eficiente. In nici un caz nu este bine ca animalul ce are un astfel de comportament sa fie pedepsit sau tratat agresiv.
Ideal este ca intre caine si stapan sa se creeze o relatie de prietenie dar si de incredere, foarte utila pentru animalele predispuse la anxietate. Astfel cainele va fi capabil sa se relaxeze atunci cand stapanul nu este acasa si sa aiba un comportament mai echilibrat si mai independent ca animal ce sta singur.
Una din metodele cele mai simple si care poate da rezultate este recompensarea cainelui cu ceva bun chiar atunci cand stapanul pleaca de acasa. De asemenea, daca i se da o jucarie foarte interesanta pentru animal, este posibil ca aceasta sa-i distraga atentia pe perioada cat este lasat singur acasa.
Un alt aspect de care trebuie tinut cont este sa se ignore complet animalul timp de 15 minute inainte de a pleca de acasa, dar si in momentul revenirii acasa.
Feromonii se pare ca sunt produse care linistesc cainii. S-a dovedit clinic ca in 85% din cazuri feromonii corecteaza comportamentul distructiv al cainelui. Aceste medicamente ajuta memoria cainelui sa-si aduca minte de mama lor, le da o senzatie de odihna si caldura, ii ajuta sa se simta bine si confortabil sa reziste la situatii stresante.
Comparativ cu alte medicamente care isi fac efectul in cateva saptamani, la feromoni efectul apare imediat. Exista si alte medicamente care pot trata anxietatea separarii la caine insa acestea se iau zilnic si timp de mai multe luni spre a duce la vindecare. Astfel de tratamente reduc stresul la caini, le imbunatatesc calitatea vietii si le intaresc legatura cu proprietarii lor.
Cand stapanul se intoarce acasa, cainele va incerca sa-si manifeste bucuria exagerata prin latrat si sarituri in jurul lui. Acesta este momentul in care cainele trebuie ignorat putin macar 10 minute, stapanul isi poate pune haina, se poate descalta de pantofi, poate bea un pahar cu apa si apoi cand animalul s-a mai calmat sa il salute si sa-l rafete putin. Cand pleaca de acasa stapanul sau nu trebuie sa-l umple de atentie dar nici sa se simta vinovat ca il lasa singur deoarece astfel ii poate da impresia ca nu il va mai vedea o lunga perioada de timp.
Anxietatea separarii la caine este considerata o boala care se manifesta prin simptomele ce au fost prezentate mai sus si care poate fi tratata si controlata, insa doar de un medic specialist deoarece fiecare caz are un pronostic diferit. Stapanul cainelui bolnav trebuie sa se inarmeze cu rabdare si incredere deoarece problema nu se poate rezolva peste noapte.
Fiecare caine este tratat in mod diferit si tratamentul va fi administrat doar daca este de acord cu el si proprietarul. Cei care au un caine ce sufera de anxietatea separarii este bine sa apeleze la ajutorul unui specialist in probleme de comportament deoarece acesta cu siguranta va sti cum sa rezove problema mai bine si in cel mai simplu mod.
Unde gasesc un astfel de medic ? Cu siguranta catelul meu sufera de anxietate de separare.Are 10 ani si pana acum nu a stat deloc singur , defapt l-am mai lasat de cateva ori (2-3 ori ) si nu a reactionat tocmai placut . Este un caine foarte cuminte , nu mai prea aree chef nici de joaca … ii place doar in zona lui de confort din care fac parte si eu , bineinteles.Recent am ramas doar eu cu el si nu prea reusesc sa fac multe treburi deoarece mereu apare problema ” ce fac cu Sasha ” .Cred ca am nevoie de ajutorul unui specialist . Va rog daca cunoaste-ti ceva informatii ,mi-ar fii de mare folos.Multumesc