Insolatia la caini apare destul de frecvent in lunile de vara sufocante. Acest fenomen se datoreaza luminii directe a soarelui care actioneaza asupra capului animalului. Medicii sfatuiesc proprietarii de cainii sa fie atenti la animalele lor de companie si in momentul in care observa chiar si cele mai mici simptome de varsaturi si crestere accentuata a temperaturii corpului acestora sa aiba grija sa le adaposteasca in locuri umbrite si sa le dea apa rece.
Insolatia la caini apare atat datorita mediului cu temperatura ridicata cat si faptului ca patrupedul este activ, alearga si astfel organismul sau se incalzeste excesiv. Dupa cum se stie cainii au glandele sudoripare din piele nedezvoltate si deci ei nu transpira spre a scapa de excesul de caldura din corp. Gafaind si prin intermediul limbii ei isi scad temperatura corpului, dar se deshidrateaza.
Unii cainii (mai ales cei care au blana cu par lung) pot suferi de insolatie si accident vascular. Consecintele insolatiei pot fi uneori foarte grave, pot duce chiar la moartea animalului. Daca temperatura corpului animalului ajunge si chiar depaseste 42 grade Celsius situatia este critica deoarece inima, ficatul, rinichii si creierul patrupedului cedeaza. In astfel de cazuri cel mai bun lucru care se poate face este ca animalul sa fie dus de urgenta la un medic veterinar. Acesta va sti sa-i dea un ajutor de urgenta, deoarece in caz contrar fara tratament cu siguranta cainele va suferi si de insuficienta renala, convulsii, tulburari de ritm cardiac si va muri.
Cum prevenim insolatia la caini?
Cei care merg la mare este bine sa nu ia cainii cu ei in vacanta, mult mai indicat este sa-i lase acasa daca exista cineva care sa stea cu ei. Un caine care de obicei sta la temperaturi de cel mult 25 grade Celsius se va obisnui cu greu la temperaturi ridicate de 35 grade Celsius.
In zilele caniculare de vara cainele este bine sa fie scos la plimbare doar dimineata si dupa-amiaza cand radiatiile solare nu sunt atat de puternice. De asemenea trebuie sa fie plimbat in locuri umbrite si nu in lumina directa a soarelui. Din cand in cand trebuie sa i se dea sa bea apa si sa fie lasat sa se odihneasca intr-un loc racoros daca simte nevoia.
Unele rase din zonele nordice (cum este de exemplu cainele Malamut de Alaska) tolereaza mult mai greu caldura. De asemenea cainii supraponderali sau cei batrani sunt sensibili la temperaturile ridicate. De caldura din timpul verii trebuie feriti si cainii care sufera de anumite afectiuni, boli pulmonare sau de inima.
Expunerea un timp indelungat la soare poate cauza deseori insolatia la cani, respectiv cresterea temperaturii corporale dar si intracraniene. Cainele poate avea simptome de accident vascular cerebral caz in care trebuie dus imediat la un medic veterinar.
Dintre aceste simptome cele mai importante sunt: respiratia devine rapida, miscarile cainelui sunt lente, incepe sa saliveze, are pielea uscata si fierbinte, temperatura corpului este peste 39 grade Celsius, are crampe, pulsul devine ridicat, este obosit si are mersul nesigur, prezinta stari de greata, varsaturi si diaree, limba este de un rosu-inchis, ochii sunt sticlosi, nasul si picioarele fierbinti, iar uneori isi poate pierde starea de constiinta. La temperatura corpului de 41-42 grade Celsius apar leziuni pe creier. In general temperatura normala corporala la caini trebuie sa fie de 38-39 grade Celsius.
Cainele poate suferi de insolatie daca este tinut in masina intr-o zi calduroasa de vara, chiar si daca aceasta este parcata la umbra. Dupa o perioada nu foarte lunga de timp (desi geamul de la masina este deschis) animalul se simte rau din cauza caldurii, el va incepe sa gafaie din ce in ce mai mult pana se deshidrateaza, apoi prin blocarea cailor respiratorii se poate asfixia.
In lunile de vara animalul trebuie sa aiba acces permanent la apa rece. Vasul sau cu apa trebuie mereu verificat deoarece apa se incalzeste de la soare. Se poate pune apa inghetata de la congelator si astfel in timpul zilei ea se va topi incet iar cainele va bea lichidul rece pentru a-si potoli setea si a se racori.
Cei care doresc sa-si protejeze animalul de companie de supraincalzire pot sa-i cumpere o vesta de racire speciala. Aceasta are un invelis exterior care reflecta razele solare si in interior o umplutura pe baza de cristale si care il va proteja de temperaturile ridicate. Prin udarea ei cu apa, vesta va mentine temperatura scazuta in interior un timp mai mare de 60 de minute.