Casă și grădinăColecționare de articole vestimentare vintage, un hobby ce poate deveni profitabil

Colecționare de articole vestimentare vintage, un hobby ce poate deveni profitabil

Colectionarea de articole vestimentare vintage este, pentru multe persoane, un hobby foarte interesant. Si nu, nu este vorba despre colectionarea hainelor vintage cu scopul de a fi purtate, insa este vorba despre colectionarea acelor obiecte vestimentare si accesorii create in vremurile indepartate, reconditionate si expuse in locurile special amenajate de catre colectionar.

Stilul vintage a devenit un adevarat trend in randul iubitoarelor de moda care doresc sa reinventeze trecutul fabulos din punct de vedere vestimentar. Acest lucru se datoreaza unicitatii stilului, misterului si elegantei ce il caracterizeaza. Colectionarii de articole vestimentare vintage definesc aceasta pasiune drept o arta deoarece, pentru a colectiona si pentru a restaura anumite obiecte vestimentare, este nevoie de multa pricepere si rabdare.

Iar partea financiara nu poate fi nici ea trecuta cu vedere deoarece, spre deosebire de hainele de inspiratie vintage care pot fi achizionate la preturi mici, hainele care dateaza de la inceputul secolului XX si care si-au pastrat forma si veridicitatea intr-o oarecare masura pot fi achizitonate din cadrul magazinelor de antichitati la preturi deloc reduse, mai ales daca apartin unor firme sau unor designeri de renume. Ba mai mult, colectionarea de haine vintage se poate transforma dintr-un hobby inedit intr-o afacere profitabila.

Colectionarii care poarta vs. colectionarii care nu poarta hainele vintage

Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, exista persoane care colectioneaza haine vintage pentru a le purta, vintage reflectand un stil de viata elegant, romantic, plin de originalitate si mister, ce nu poate fi copiat. De aceea, din ce in ce mai multe persoane au adoptat acest stil. Pe de alta parte, exista persoanele care colectioneaza si reconditioneaza obiectele vestimentare vintage fara a le purta, investind sume foarte mari de bani intr-o pasiune cu adevarat nobila.

Cei care nu isi poarta obiectele pe care le colectioneaza ii numesc pe cei dintai victime ale modei. Intr-o oarecare masura, afirmatia este adevarata, deoarece exista foarte multe persoane care adopta, la un moment dat, stilul vintage, fara a face din colectionarea hainelor sau a accesoriilor un hobby.

Sfaturi pentru colectionarea de haine vintage

Colectionarea de haine vintage nu este deloc o activitate foarte usoara, insa este plina de beneficii si se potriveste persoanelor cu o afinitate pentru moda, dar si pentru istoria acesteia sau pentru istorie in general. Pentru a crea o colectie impresionanta de articole vestimentare vintage trebuie sa va inarmati cu multa rabdare. In randurile de mai jos va vom prezenta cateva sfaturi pentru a incepe o astfel de colectie:

Primul pas si poate cel mai important este documentarea. Dupa cum am mentionat si anterior, stilul vintage este puternic impregant in istorie iar cei care doresc sa imbratiseze acest hobby trebuie sa se documenteze temeinic.

Documentati-va cu privire la caracteristicile fiecarei perioade in parte si cu privire la activitatea designerilor vremurilor apuse, urmarind cu atentia evolutia acestui stil. Veti observa ca va veti indragosti rapid de istoria acestor articole vestimentare unice.

Nu ezitati sa va inscrieti in cluburi si pe forumuri dedicate acestei activitati si discutati cu cat mai multe persoane care va impartasesc pasiune si de la care veti putea afla lucruri care mai de care mai interesante.

Vizitati toate targurile ce abordeaza tematica vintage. Acestea au inceput sa devina din ce in ce mai populare si cu siguranta aici veti gasi haine vintage la preturi foarte mici. Pentru haine vintage ce apartin unor firme renumite va trebui sa mergeti fie la diverse magazine de antichitati, fie sa cautati pe internet (cea de a doua varianta nefiind tocmai foarte sigura). Obiectele vestimentare care apartin unor firme de renume reprezinta un plus pentru fiecare colectionar in parte, mai ales daca in spatele unui anumit obiect se ascunde si o istorie interesanta, sa spunem ca a apartinut unei celebritati.

articole vestimentare vintage

De asemenea, in urma documentarii, cautati haine deosebite, reprezentative pentru o anumita perioada. Pentru a intelege mai bine care sunt caracteristicile fiecarei perioade in parte, in randurile urmatoare vom face o scurta trecere in revista a acestora:

– 1920 – 1930: perioada tumultosilor ani ’20 (The Roaring Twenties) este una dintre cele mai frumoase. Centrele de interes ale acestei perioade sunt rochiile cu frnajuri si boleroruile din matase. Hainele si accesoriile originale specifice acestei perioade sunt greu de gasit, insa sunt foarte valoroase. Rochiile decoltate si cu spatele gol au inceput sa fie din ce in ce mai populare o data cu apropierea de anul 1930.

– 1930 – 1940 este perioada glam a erei vintage. Hainele incep sa fie din ce in ce mai colorate si sa iasa in evidenta, aceste articole vestimentare fiind mult mai usor de gasit. Fustele din lana sunt foarte apreciate, la fel si paltoanele cambrate.

– 1940 – 1950 este perioada in care se pune accentul cel mai mult pe formele corpului. De asemenea, imprimeurile florale sunt cele ce caracterizeaza aceasta perioada fabuloasa din punctul de vedere al modei.

– 1960 – 1970 este o perioada in care accentul este pus pe culorile deschise, sobre si pe liniile simple. Jachetele scurte si sarafanele sunt vedetele acestei perioade.

Insa, indiferent de perioada aleasa, este important sa dati atentie detaliilor pentru ca acestea fac diferenta.

Daca doriti sa purtati hainele vintage pe care le colectionati, ar fi indicat sa tineti cont de dimensiunile dumneavoastra. Daca nu le veti purta, inainte de a le expune, asigurati-va ca aveti suficiente manechine. Hainele vintage vor arata mult mai bine pe manechine decat pe umerase.

Acordati suficient timp reconditionarii hainelor vintage. Multi colectionarii sustin ca acesta este si partea fascinata a acestui hobby. Reconditionare se face, de cele mai multe ori, manual. Insa, este important ca tesatura sa fie inca rezistenta, chiar daca nu veti purta obiectele vestimentare. Analizati cu atentie obiectele vestimentare si observati daca acestea au eticheta originala (in cazul in care vanzatorul va asigura ca apartine unei importante case de moda), daca nu sunt pete vizibile sau bucati rupte.

Organizarea unei astfel de colectii reprezinta un alt pas important ce va poate pune creativitatea si imaginatia la incercare. Folositi manechine sau umerase foarte solide si incercati sa accesorizati obiectele vestimentare cum puteti mai bine. Asigurati-va ca locul ales pentru a va expune colectia de haine vintage este ferit de umiditate si razele directe ale soarelui. De asemenea, incercati sa evitati ca praful sa isi puna amprenata asupra unei colectii de haine vintage.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.