Cel mai indicat sport pentru bebeluș este înotul sau gimnastica acvatică. Există însă și alte sporturi pe care mama le poate practica împreună cu bebelușul ei. Află în acest articol care sunt principalele sporturi pentru părinți și bebeluși, care sunt avantajele oferite de acestea.
Navigare rapidă în articol:
- Gimnastica acvatică sau înotul pentru bebeluși
- Aerobic pentru mame și bebeluși
- De ce mama trebuie să practice yoga în fiecare zi?
- Pilates pentru mamele care au bebeluși
Gimnastica acvatică sau înotul pentru bebeluși
Gimnastica acvatică este importantă și pentru mămici și pentru bebeluși. Cu cât bebelușii iau contact mai repede cu apa, cu atât mai bine, mai ales că ei au o afinitate pentru apă. Bebelușii au capacitatea de a înota înnăscută, pe care și-o pierd în primele 3 luni de la naștere. Specialiștii recomandă înotul la bebelușii care au vârsta de 3-6 luni pentru că ei au capacitatea de a-și ține capul deasupra apei. Acesta este un sport pentru bebeluș foarte bun.
Copiii pot învăța cu adevărat să înoate la vârsta de 4-5 ani. Până la această vârstă se poate vorbi despre o gimnastică acvatică care se face de către mamă împreună cu bebelușul.
Principalele avantaje pe care le oferă gimnastica acvatică mamei:
- Îmbunătățirea sănătății sistemului cardiovascular
- Creșterea rezistenței și forței musculare
- Relaxarea corpului
- Consolidarea sistemului respirator
- Îmbunătățirea calității somnului și altele.
Principalele avantaje ale înotului la bebeluș:
- Ajută la dezvoltarea activă a bebelușului
- Mișcările în apă îmbunătățesc capacitatea motorie la bebeluș
- Stimulează dezvoltarea reflexelor
- Bebelușul devine mai sănătos, mai rezistent, mai flexibil
- Înotul activează fluxul sangvin, corectează problemele de postură
- Ajută la dezvoltarea picioarelor
- Crește rezistența organismului la boli respiratorii acute
- Apa face un masaj corpului, îmbunătățește metabolismul
- Crește rezistența mușchilor
- Ajută la dezvoltarea neuropsihică a copilului
- Mișcările în apă sunt distractive pentru bebeluș
- Copilul doarme mai bine noaptea și are o stare de spirit mai bună.
Mamele pot cumpăra de la farmacie scutece speciale pentru înot pentru bebeluși. După înot, pielea bebelușului se șterge bine cu un prosop moale, apoi poate fi dată cu un ulei special pentru copii sau cu o loțiune pentru bebeluși, pentru prevenirea uscării cutanate.
Gimnastica acvatică – Cum se procedează?
Mama trebuie să țină bebelușul în brațe când intră în apă. Este important să-l obișnuiască încet cu apa, întâi cu câțiva stropi pe frunte, pe mâini și picioare, pentru ca să nu plângă la contactul brusc cu apa. Mama trebuie să-l introducă încet în apă, întâi cu picioarele și să-l miște ușor prin apă. Trebuie să-l țină foarte bine cu mâinile, să aibă grijă să nu-i intre apă în ochi și să nu înghită apă. Bebelușul se ține cu fața în sus, cu mâinile mama îi sprijină capul, apoi îl ajută să alunece încet prin apă.
Pentru ca acest sport să fie mai distractiv, mama poate folosi jucării care plutesc pe apă (rățuște, mingi, peștișori și altele). Temperatura apei ar trebui să fie de 32-34 grade. Pentru ca bebelușul să nu simtă senzația de frig, timpul de gimnastică în apă nu trebuie să depășească 20-30 de minute. Gimnastica în apă se poate face o dată sau de două ori pe săptămână, nu este recomandată prea des, bebelușul are pielea sensibilă și este mic.
Copilul trebuie să aibă o perioadă de adaptare în apă. Este normal ca la început copilul să aibă frică de apă, să fie puțin tensionat, dar se va obișnui destul de repede, iar apoi bălăceala în apă îi va plăcea. Mama care simte că bebelușul devine mereu stresat sau anxios la contactul cu apa ar fi bine să renunțe la această practică și să o încerce mai târziu, când acesta va fi mai mare.
Acest sport nu este indicat la bebelușii care au probleme de sănătate, boli infecțioase acute, boli ale sistemului nervos central.
Aerobic pentru mame și bebeluși
Astfel de exerciții se pot face acasă. Mama efectuează mișcările împreună cu bebelușul. Aerobicul nu este recomandat în primele 2-3 luni pentru că bebelușul este prea mic, iar mama are puțin timp de la naștere și nu ar trebui să facă un efort prea mare. Corpul ei nu trebuie să fie în niciun caz suprasolicitat.
Medicii recomandă gimnastica de recuperare după 6 săptămâni, dar aceasta presupune realizarea unor exerciții foarte ușoare. Pentru a scăpa de stres, mama poate face plimbări cu bebelușul (cu căruciorul) pentru a lua și aer curat.
Mama poate realiza exerciții aerobice după 6 luni de la naștere. Ea are nevoie de aceste luni pentru a se recupera după naștere și după perioada de alăptat.
Acest sport are următoarele avantaje pentru mămici:
- Îmbunătățirea stării de spirit
- Ameliorarea durerilor de spate
- Combaterea unor dureri musculare
- Tonifierea musculaturii afectate de sarcină
- Combaterea depresiei, apatiei, anxietății
- Eliminarea stresului.
Exercițiile de aerobic – Beneficii pentru bebeluș:
- Dezvoltarea abilităților motorii
- Formarea corectă a sistemului muscular și osos
- Dezvoltarea echilibrului
- Dezvoltarea vorbirii la micuț, mama vorbește mult cu bebelușul
- Percepția sunetelor va ajuta copilul să înțeleagă vorbirea și să-și dezvolte abilitățile de vorbire imitând-o pe mamă
- Îmbunătățirea metabolismului
- Somnul bebelușului va fi mai bun
- Creșterea circulației sangvine
- Dezvoltarea senzațiilor tactile
- Calmarea copilului, acesta petrece timp alături de mama sa.
Mod de realizare a exercițiilor aerobice
Exercițiile au scopul de a stimula și de a dezvolta abilitățile copilului. Ele se aleg cu atenție, se fac timp de 20 de minute. La bebelușii mici gimnastica poate fi doar de 5 minute. Mama face exercițiile împreună cu bebelușul, ea trebuie neapărat să aibă o stare bună de spirit, pentru că micuțul simte imediat starea ei care îl poate afecta în mod direct. Prin urmare, mama care este supărată sau nervoasă nu trebuie să-i transmită această stare și bebelușului ei.
Exercițiile trebuie să fie distractive, nu o rutină plictisitoare.
La bebelușii care au vârsta mai mică de 4 luni:
- Se fac exerciții delicate, masaj pe spate sau pe stomac, copilul va sta pe burtă sau pe spate
- Picioarele se îndoaie pe jumătate spre stomac
- Masaj la bebeluș pe brațe și mișcări ale brațelor
- Se ține bebelușul și se fac mișcări de plimbare, acesta va atinge cu tălpile o suprafață plană
- Masaj de-a lungul coloanei vertebrale pentru dezvoltarea mușchilor spatelui.
La bebelușii care au vârsta de 4-6 luni se fac exerciții de flexia și extensia mâinilor copilului, exerciții în care el stă pe mingea de gimnastică de fitball, exerciții pentru îmbunătățirea flexibilității picioarelor și altele.
De ce mama trebuie să practice yoga în fiecare zi?
Exercițiile yoga sunt foarte bune pentru sănătate, pentru îmbunătățirea posturii corpului, pentru a reduce durerile de umeri, de spate și de articulații, de care se plâng majoritatea femeilor care au născut.
O mamă care are copil mic este foarte ocupată, nu va avea timp să meargă la un curs de yoga, dar va putea face câteva exerciții simple de yoga acasă. Mama poate realiza o serie de exerciții yoga împreună cu bebelușul ei, astfel și micuțul va avea parte de atenția mamei și de distracție. În perioada postpartum nu sunt indicate exercițiile yoga și nici alt sport, dar apoi ele se pot face oricând acasă, sau la un curs în oraș.
Mama poate efectua câteva exerciții yoga cu bebelușul chiar și atunci când acesta doarme, îl va așeza pe o păturică sau pe o pernă pe covor. Indicat pentru mamă este să aibă îmbrăcăminte cât mai confortabilă, care să nu o strângă foarte tare, iar dacă încă mai alăptează trebuie să aibă o bustieră care să-i susțină în mod adecvat sânii.
Yoga le ajută pe mame să fie mai calme și mai relaxate
Specialiștii recomandă yoga prenatală femeilor însărcinate. Aceste exerciții se pot face de asemenea în confortul casei. Femeile care spun că nu sunt pasionate de yoga, mai ales în perioada de sarcină, trebuie să știe că acestea sunt foarte ușor de realizat și au rolul de a îmbunătăți starea de spirit și sănătatea.
După ce au trecut 2-3 luni de la naștere, yoga este de asemenea importantă pentru îmbunătățirea stării fizice și psihice a mamei. Fiecare exercițiu yoga durează doar 5 minute, deci se poate face oricând acasă. Recomandat este ca exercițiile yoga să fie realizate în aer liber, pentru că soarele și aerul proaspăt pot îmbunătăți fluxul de endorfine și starea de bine.
Beneficiile exercițiilor yoga la mame:
- Eliminarea stresului, depresiei, anxietății
- Îmbunătățirea stării de spirit, schimbarea în bine a modului de a reacționa
- Prin yoga mama devine mai calmă și mai liniștită, iar copilul se bucură și el de o astfel de stare care se transmite de la mamă
- Tonifierea musculaturii corpului – abdomen, fese, picioare și altele
- Yoga creează o stare profundă de relaxare, stimulează secreția de hormoni ai fericirii în creier, îmbunătățește starea interioară de bine la mame.
4 exerciții yoga pentru mamă și bebeluș
Ridicarea bebelușului pe picioare este un exercițiu ușor de realizat. Mama stă pe spate pe o saltea de gimnastică și ridică ușor bebelușul cu picioarele, îl ține pe gambe. Exercițiul ajută la tonifierea mușchilor pelvieni și ai picioarelor. Acest exercițiu se poate repeta de cel puțin 10 ori.
Sărutul în 4 membre în care mama se apleacă asupra bebelușului care stă întins pe o saltea de gimnastică și îl sărută. Mama ține picioarele drepte, se sprijină pe ambele coate și face un unghi aproape drept cu picioarele și trunchiul în poziția de aplecare. Acest exercițiu ajută la tonifierea mușchilor abdomenului și a picioarelor.
Exercițiul de aplecare cu bebelușul în brațe – Mama realizează mișcări de aplecare în față, îndoaie trunchiul și ține bebelușul în brațe. Exercițiul este pentru fese și coapse.
Exercițiu pentru șolduri și picioare – Mama imită mișcarea de așezare cu bebelușul, îl ține în brațe, sau îl susține cu mâinile pentru ca acesta să stea pe piciorușe. Exercițiul ajută la tonifierea musculaturii picioarelor și a șoldurilor.
Pilates pentru mamele care au bebeluși
Exercițiile pilates sunt recomandate mămicilor cu bebeluși, ele le pot realiza împreună cu aceștia. În acest fel copilul va fi în prezența mamei, va face și el câteva mișcări și se va distra.
Beneficiile acestui sport pentru mame:
- Ajută la recuperarea organismului
- Calmează durerile de spate
- Reduc stresul și tensiunile
- Cresc nivelul de energie în organism
- Previn apariția incontinenței urinare
- Îmbunătățesc calitatea somnului
- Cresc flexibilitatea și echilibrul corpului
- Corectează postura corpului
- Mențin sănătatea inimii
- Îmbunătățesc circulația sângelui
- Ajută la tonifierea musculaturii afectată de sarcină
- Tonifică musculatura abdominală, a feselor, a coapselor
- Oferă o stare de bine și de relaxare
- Îmbunătățesc starea de spirit.
Exercițiile pilates sunt ușor de învățat și de realizat. Ele oferă o stare de bună dispoziție, de asta sunt iubite de femei. Cu ajutorul lor mama poate petrece timp cu bebelușul în mod activ, poate face mișcări care îi îmbunătățesc starea fizică și psihică. Ea va vedea în scurt timp beneficiile corporale ale acestor exerciții și se va convinge că sportul este foarte important pentru sănătate.
Prin exerciții pilates realizate împreună cu bebelușul mama va fi mai fericită, va avea momente frumoase cu copilul ei, iar în plus va începe să-și iubească mai mult corpul, va avea mai multă încredere în ea ca femeie.
Alte recomandări
Mama și bebelușul pot face sport împreună, ea își poate face timp pentru exerciții pilates simple care durează foarte puțin oricât de ocupată ar fi. În acest fel ea va petrece momente deosebit de frumoase cu bebelușul, iar acesta va fi fericit să fie aproape de mama lui.
Exercițiile pilates sunt moderate, antrenamentul îmbunătățește respirația, starea emoțională, o ajută pe mamă să învețe să-și controleze schimbările de dispoziție și să facă față mai ușor la stres. Ritmul exercițiilor este adecvat, astfel încât să consolideze musculatura corpului. Mamele care nu au timp să meargă la sala de gimnastică, pot face sport sau exerciții pilates acasă, mai ales dacă sunt exerciții la care nu se folosesc gantere, biciclete ergonomice sau alte dispozitive pentru dezvoltarea musculaturii. Sunt recomandate exerciții pilates de bază, care sunt simple și nu necesită echipament suplimentar. Astfel de exerciții sunt potrivite pentru începători.
Exercițiile pilates oferă foarte multe avantaje, pentru toate sistemele organismului, îmbunătățesc flexibilitatea, postura corpului, ameliorează durerile și tensiunile musculare, ameliorează durerile de spate, etc. Cu ajutorul acestui sport mama va fi mai calmă, mai relaxată și mai echilibrată. Contactul cu mama în timpul exercițiilor ajută la dezvoltarea armonioasă a copilului. Acesta se va bucura de mișcări, de reacțiile mamei, de zâmbetele ei, de sentimentele frumoase pe care i le transmite. Rezultatele acestor exerciții se pot vedea după o anumită perioadă de timp.