Masajul pentru bebelusi are multiple beneficii asupra micutului, fiind si o modalitate placuta de a interactiona si a forma o legatura cu puiul tau. Masarea usoara si delicata a trupului bebelusului il calmeaza, relaxeaza si il ajuta sa doarma mai profund – pentru a enumera doar cateva avantaje.
Masajul pentru bebelus inseamna atingerea si masarea extrem de usoara a trupului bebelusului, asa incat acesta sa se simta bine. Presiunea aplicata trebuie sa fie foarte scazuta pentru a nu-i provoca micutului durere. Masajul poate deveni o parte placuta si intima a rutinei zilnice, care pe langa beneficiile practice va apropie de micut.
Ce trebuie sa stiti despre masajul pentru bebelusi: dupa cum s-a spus, presiunea trebuie sa fie usoara, insa masati ferm, fara a-l gadila pe micut. Masajul poate fi o rutina placuta in fiecare zi, iar durata acesteia depinde de semnalele lui bebe – cand arata ca nu mai vrea, nu insistati. Puteti sa ii oferiti un placut masaj lui bebe chiar din primele zile de viata, cu mare grija insa la bontul ombilical – nu atingeti zona pana ce aceasta nu se vindeca de tot (cam o saptamana dupa nastere, de obicei).
Cand?
Timpul potrivit pentru masarea micutului este intre doua mese, pentru ca acesta sa nu aiba burtica foarte plina, dar nici sa nu ii fie foame. Bebe trebuie sa fie linistit, insa nu somnoros. Puteti sa alegeti exact momentul de dupa baia micutului, asa incat acestea doua combinate sa il relaxeze si sa ii asigure un somn bun.
Unde?
Puteti sa il masati pe bebe in camera sa, pe pat sau chiar pe masa de schimbat, daca va este mai usor. Dar o idee buna si simpla ar fi sa va asezati pur si simplu pe podea, sa asezati o patura peste picioarele dumneavoastra departate si sa il puneti pe micut acolo. Aveti grija ca temperatura din camera sa fie adecvata (24-25 grade Celsius) si sa nu existe curenti de aer.
Asezati micutul pe patura sau prosop scotandu-i hainutele si scutecul – este bine sa ii lasati pielea, inclusiv a funduletului, sa respire. Creati o atmosfera linistita, fara zgomote sau lumini deranjante. Puteti sa puneti o melodie relaxanta sau si mai bine, sa vorbiti cu micutul sau sa ii cantati pentru a-l calma.
Ce va trebuie pentru masajul bebelusului
Un ulei de masaj special pentru bebelusi natural, care sa nu contina parfumuri sau alte ingrediente iritante (folosirea uleiului face masarea mai placuta, mai fina si mai usoara). Cand achizitionati un ulei pentru bebe, puteti sa il testati, punand o picatura intr-o zona a pielii micutului pentru a vedea daca are vreo reactie adversa (nu folositi uleiuri esentiale aromate). Prosopul sau patura pe care il asezati si eventual sub aceasta o musama – in caz ca micutul are accidente. Si setul de hainute in care il veti imbraca dupa masaj.
Cum faceti masajul bebelusului
Formati si respectati o rutina a masajului, o anumita ordine in care ii masati partile trupului. Rutina este extrem de importanta in viata unui bebe, care nu priveste cu ochi buni schimbarea si noutatea. La inceput, va puneti in maini putin ulei si il incalziti prin frecare, apoi masati usor pielea micutului cu delicatete. Va formati propria rutina, dupa preferinte. Capul il veti masa incet si delicat, folosindu-va varful degetelor, pe frunte, tample, obraji, nas, spatele urechii si ceafa, trecand incet la gat si masand de la gat spre umeri.
De la umeri porniti spre piept, apoi ii masati cu grija bratele si degetele. Abdomenul se maseaza prin miscari usoare circulare, in sensul acelor de ceasornic. Picioarele indoite putin, inclusiv laba piciorului, se maseaza cu toata mana. Apoi, veti intoarce delicat micutul si ii veti masa de sus in jos spatele, apoi cu miscari circulare – insa fara a apasa. Gata – acum puteti relua toate zonele, dar important este ce va spune micutul – s-a saturat sau mai vrea? Daca bebe este incordat, agitat, iritat sau plange, este semnalul sa incheiati masajul. La final, aveti mare grija ca uleiul sa fi intrat in piele si ca bebe sa nu va alunece din maini!
Va apropie de bebe
Masajul zilnic al micutului constituie o rutina relaxanta inclusiv pentru parinte si intareste intimitatea si legatura dintre micut si parinte. Este o modalitate ideala si ca tatii sa se apropie de micuti – caci in timpul masajului, vorbiti cu micutul si aveti contact vizual. Acest ritual zilnic il face si pe bebe sa se apropie de parinte si sa se ataseze emotional, sa fie mai increzator si sociabil.
Relaxare
Asadar, masajul bebelusului are darul de a il calma si relaxa atat pe micut, cat si pe parinte. Ofera un sfert sau o jumatate de ora linistita, in intimitate si confort. Mai mult, s-a dovedit ca in timpul miscarilor usoare ale masajului se stimuleaza productia de oxitocina, atat la bebe, cat si la parinte (oxitocina este un hormon ce ofera o stare de bine, relaxare si stimuleaza afectiunea). Deci cateva minute de masaj zilnic relaxeaza si parintele, diminueaza stresul si da o stare de bine – in plus, se pare ca ajuta la mamicile ce sufera de depresie postnatala.
Somn bun
Probleme cu rutina de somn apar mereu intr-o casa cu un bebe mic. Iata ca masajul bebelusului ii asigura acestuia un somn mai linistit si mai profund. Dupa masaj, bebe se va simti mai calm si va adormi mai usor. In plus, masajul, atat prin efectul fizic de relaxare, cat si prin cel emotional de apropiere, face ca bebe sa planga mai putin!
Colici
Masajul este un ajutor important atunci cand bebe are colici si plange fara intrerupere. O baie calda si masarea trupului, in special a burticii, este de mare ajutor. Masajul ajuta si la reducerea crampelor stomacale, eliberarea gazelor, stimularea digestiei. Foarte important: masajul stimuleaza productia de endorfine (ce diminueaza orice durere – deci poate fi de ajutor inclusiv cand micutul are dureri la aparitia dintilor de lapte).
Sistem imunitar
Se pare ca un masaj zilnic sau de macar 2-3 ori pe saptamana intareste sistemul imunitar al micutului si stimuleaza circulatia sangvina. Unele studii arata ca bebelusii care se bucura des de masaj dezvolta mult mai putine afectiuni sau boli.
Stimuleaza inteligenta
Se pare ca masajul pentru bebelusi le stimuleaza acestora dezvoltarea intelectuala – probabil datorita apropierii de parinte, a contactului, a atasamentului si sentimentului de confort emotional.
Ajuta bebelusii prematuri
Masajul bebelusilor nascuti prematur le stimuleaza acestora cresterea si dezvoltarea. Bebelusii prematuri care au primit masaj zilnic au crescut mai rapid si au fost eliberati mai repede din sectia de terapie intensiva neonatala.