Urcatul scărilor este o terapie bună pentru sănătatea ta. Oamenii neglijează acest exercițiu care îmbunătățește sănătatea generală a organismului. Află în cele de mai jos de ce urcatul scărilor este eficient pentru corp, imunitate, ține bolile la distanță.
Navigare rapidă în articol:
1. Urcatul scărilor
În ziua de azi, din cauza ritmului agitat al vieții, oamenii probabil nu mai au timp de sport, sau pentru a face o altă activitate fizică. Totuși, ar putea renunța la lift și ar putea alege să urce și să coboare scările de la bloc. Urcarea și coborârea treptelor reprezintă de fapt o activitate fizică care aduce multe beneficii sănătății lor, îi ajută să se mențină în formă.
Simplul exercițiu de a urca scările crește energia și starea de bine a organismului, spun cercetătorii. Această activitate fizică are un impact pozitiv asupra sănătății și este recomandată în fiecare zi.
2. Principalele 10 motive să urci scările zilnic
Îmbunătățește circulația sângelui
Urcatul scărilor poate îmbunătăți circulația sângelui în organism, activitatea inimii, funcția plămânilor și poate reduce riscul de îmbolnăvire. Cercetătorii au spus că urcatul scărilor poate reduce riscul de a dezvolta hipertensiune, cancer de colon și boli de inimă.
Dormi mai bine
Prin acest exercițiu îți oxigenezi creierul, îți reglezi tiparul de somn și dormi mai bine. Există studii ale cercetătorilor care arată că oamenii care urcă scările zilnic, dorm mai bine noaptea. Prin urmare, această opțiune este sănătoasă și îmbunătățește calitatea somnului.
Crește forța musculară
Urcatul scărior înseamnă cardio, tonifiere, forță musculară. Această activitate este foarte potrivită pentru creșterea forței și a rezistenței musculare. Când se urcă scările, inima și plămânii lucrează pentru a crește aprovizionarea cu oxigen; mușchii au nevoie de mai mult oxigen pentru a produce energie.
Urcarea și coborârea scărilor stimulează mușchii picioarelor și crește mobilitatea șoldurilor, îmbunătățește masa osoasă și previne osteoporoza.
Urcatul scărilor este bun pentru sănătate, crește rezistența organismului, reduce riscul de a contracta boli.
Sănătatea inimii
Urcatul scărilor îmbunătățește sănătatea inimii și previne bolile cardiovasculare. Desigur nu trebuie exagerat cu acest exercițiu, este bine să fie realizat într-un ritm moderat.
Se spune că urcatul scărilor este un indicator al sănătății inimii. Verifică asta foarte simplu: urcă scările a 4 etaje și vezi dacă rămâi „fără suflare” (pentru că mușchiul inimii este solicitat mai mult). Cu cât reziști mai bine, cu atât ești mai sănătos. Dacă urci 4 etaje în mai puțin de un minut, atunci înseamnă că stai bine cu sănătatea inimii.
Potrivit studiilor realizate de cercetători, oamenii își pot testa sănătatea inimii dacă urcă mai rapid mai mult trepte. Acest test este destul de ușor de efectuat de orice om.
O persoană care bănuiește să are probleme cardiace, trebuie să facă un control medical. În general sănătatea arterelor și a inimii depinde de anumiți factori: vârstă, stil de viață, antecedente familiale, nivelul de colesterol, alimentația, etc.
Crește forța musculară
Cu cât urci scările mai mult, cu atât mușchii feselor și coapselor sunt mai solicitați și devin mai puternici. Acest exercițiu crește forța musculară.
Te ajută să pierzi în greutate
Prin urcatul scărilor arzi mai multe calorii decât prin alergare și deci poți slăbi în mod eficient. Dacă urci scările jumătate de oră pe zi la un nivel de intensitate moderat, poți arde până la 400 de calorii.
Previne problemele circulatorii
Foarte mulți oameni suferă de probleme circulatorii, arată datele statistice. Ei simt crampe musculare, amorțeală și senzație de picioare grele, dar au și alte neplăceri care semnalează o circulație proastă a sângelui. Prin urcatul scărilor se poate îmbunătăți circulația sângelui și preveni problemele circulatorii.
Dacă ai probleme de acest gen, este important să-ți schimbi stilul de viață, să fii mai activ. Primele semne de circulație proastă a sângelui trebuie să te pună pe gânduri și să te facă să mergi mai mult sau să urci scările în fiecare zi, pentru a-ți recăpata sănătatea, pentru a avea o circulație sanguină mai bună.
Specialiștii recomandă mișcarea, cam 15 pași la fiecare două ore de stat pe loc. Prin această strategie se poate stimula circulația sângelui la picioare.
Sedentarismul nu este bun, are efecte nocive asupra circulației sanguine. Practicarea acestui exercițiu – urcatul scărilor – ajută în prevenirea problemelor circulatorii.
Nici încrucișarea picioarelor nu este bună, pentru că poate afecta circulația corespunzătoare a sângelui în organism. Sunt oameni care după ce stau în această poziție pe scaun mult timp, cu picioarele încrucișate, simt că au amorțit, pentru că s-a creat o presiune în picioare și poziția a blocat oarecum circulația sanguină venoasă.
De asemenea și purtarea pantofilor cu toc înalt nu este recomandată pentru că ea împiedică circulația sângelui să se desfășoare corect. Medicii spun că pantofii trebuie să fie cât mai confortabili pentru ca să nu comprime gambele, gleznele și picioarele.
Crește vigilența
Un studiu realizat de cercetători arată că impactul acestei activități fizice este benefic asupra vigilenței la oameni, lucru observat după 7 zile. Urcatul scărilor este o activitate care îi face pe oameni mai alerți, mai dinamici, le crește vigilența și sănătatea mintală.
Scade riscul de tulburări psihice
Urcatul scărilor este bun pentru sănatatea psihică pentru că ajută în combaterea anxietății și a depresiei, iar în plus oferă o stare de bine.
Urcatul scărilor are un efect bun asupra sistemului nervos, ajută la oxigenarea creierului, reduce riscul de tulburări psihice. Urcatul scărilor oferă beneficii mari sănătății oamenilor. Acest exercițiu are un efect pozitiv asupra bunăstării oamenilor.
Îmbunătățește flexibilitatea corpului
Urcarea scărilor este un exercițiu banal, dar care îmbunătățește coordonarea și flexibilitatea corpului. Fă acest exercițiu de câteva ori pe zi și vei vedea că te simți mai bine!