Arma ideală pentru a lupta împotriva depresiei: un hobby nou

0
1297
Hobby-ul, arma impotriva depresiei
Hobby-ul, arma impotriva depresiei

Depresia este într-adevăr boala secolului XXI, afectând din ce în ce mai multe persoane de toate vârstele; alarmant este că inclusiv copiii şi adolescenţii suferă frecvent de stări depresive care, dacă nu se intervine, se pot generaliza. În special în cazul copiilor şi a adolescenţilor, un hobby nou, o activitate simplă şi repetitivă este o cale eficientă de a combate stările negative.

Depresia este o boală şi ca orice boală, ea trebuie tratată de specialist prin şedinţe de terapie; dar şi persoana depresivă, fie ea copil, adolescent sau adult, trebuie să lupte împotriva neantului ce îi acaparează viaţa. Psihologii spun că, pe lângă terapie şi meditaţie, un hobby liniştitor este arma cea mai bună pentru a lupta împotriva stărilor depresive.

Partea cea mai grea este începutul: depresia face persoana lipsită de energie, de voinţă, de interes şi entuziasm pentru orice. Atunci, cum poate ea să îşi găsească un hobby nou de care să se ţină? Aceasta este provocarea: decizia şi respectarea deciziei de a încerca, măcar o perioadă, o nouă activitate. Partea bună este că nu trebuie să fie o activitate care cere prea multă implicare. Poate fi o activitate uşoară şi liniştită, pe care o persoană depresivă o poate desfăşura din casă, acolo unde se închide pentru a scăpa de realitate.

Hobby, Foto: wolfstudio.pl
Hobby, Foto: wolfstudio.pl

Un hobby nou, liniştit, care poate părea chiar monoton este perfect în lupta cu depresia, cu stresul şi anxietatea. Psihologii şi psihiatrii chiar folosesc adoptarea unui hobby în cadrul şedinţelor de terapie. Activităţile simple, care nu impun prea mult efort, dar care liniştesc, vor aduce până la urmă o detensionare şi o regăsire a plăcerilor mici ale vieţii. Însă durează – paşi mici pentru a reînvăţa să te bucuri de viaţă…

Citește și:  Air hockey - un joc, sport și hobby tot mai popular în rândul tinerilor

Multe tulburări şi boli psihice sunt tratate inclusiv prin adoptarea de hobby-uri, deoarece persoana care îşi descoperă un hobby se regăseşte într-un fel pe sine, îşi redescoperă individualitatea. Şi încrederea în sine este ajutată prin hobby, persoana văzând că este totuşi în stare să facă ceva, să ajungă la rezultate, să termine un lucru.

Hobby-urile sunt cathartice, detensionează şi diminuează suferinţa, eliberează de presiunea resimţită în minte şi suflet. Desenatul, coloratul, puzzle, croşetatul, construirea de modele, repararea de obiecte, restaurarea de obiecte de artă, scrisul, confecţionarea de bijuterii – toate acestea sunt activităţi relaxante ce ajută persoana să evadeze din capcana depresiei. Nu sunt prea complicate, nu impun ca persoana să iasă din casă şi induc o stare de calm, de relaxare care ajută ca gândurile negre să dispară, măcar o perioadă.

Concentrarea zi de zi pe un nou hobby va permite evadarea din cercul continuu al depresiei; implicându-se în orice activitate, persoana iese din sine, este mai puţin axată pe propria durere şi mai mult axată pe ceea ce face. Activităţile monotone, ce pot părea plictisitoare, sunt de fapt hobby-urile perfecte pentru cei depresivi. O activitate simplă, repetitivă, este calea cea mai bună de a lupta împotriva stărilor negative şi de a nu cădea în capcana imobilităţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.