Dacă te întrebi care ar fi cel mai bun cadou pentru un weekend în doi, îți sugerăm să alegi un loc unde să mergeți împreună. Un weekend într-o atmosferă bună, într-o zonă plină de atracții turistice ar fi un cadou grozav pentru persoana iubită. Poți alege anumite regiuni turistice foarte apreciate în țara noastră, pentru a face o mică vacanță în doi, precum sunt:
1. Slănic Moldova
Acesta este un loc excelent de odihnă, relaxare și pentru a petrece un weekend romantic în doi. Mulți turiști vin în fiecare an la Slănic Moldova, stațiunea fiind numită și Perla Moldovei. Ea este străbătută de râul Slănic și are numeroase obiective turistice care pot fi văzute în fiecare an de familii și cupluri de îndrăgostiți. Dintre acestea fac parte:
- Parcul Central cu suprafața de 4,16 ha cu alei, băncuțe, copaci falnici, un foișor și Cazinoul din Slănic Moldova (cu suprafața de 1.847 mp, construit în stil Art Nouveau de arhitectul George Sterian)
- Izvoarele minerale cu ape carbonate, bicarbonate, clorate, sodice, ușor sulfuroase, hipotonice și bogate în oligoelemente
- Cheile Slănicului
- Mănăstirea Ștefan cel Mare și Sfânt
- Biserica Sfântul Ilie
- Biserica Adormirea Maicii Domnului construită din piatră, sfințită în 1943
- Mănăstirea Măgura
- Culmea Căprioara, Șaua Nemirei, Valea Uzului și Cascada Nasolea Mare
- Salina Târgu Ocna.
Slănic Moldova este un centru modern de tratament hidromineral, o stațiune balneo-climaterică situată într-o depresiune montană fermecătoare. Acesta reprezintă cu siguranță un loc excelent pentru o mică vacanță de weekend. Stațiunea se află la poalele Munților Nemira, pe valea Râului Slănic de la care și-a luat și numele.
În Slănic Moldova sunt multe spații de cazare, hoteluri și pensiuni, spre bucuria turiștilor. Aici se află și Pârtia Nemira unde turiștii vin iarna la schi. Pârtia are instalație de transport pe cablu, parcare auto, mașină de bătut zăpada, instalație de înzăpezit artificial, instalație de iluminat pentru nocturnă, serviciu de salvamont.
Stațiunea este un loc ideal de vacanță pentru că impresionează prin peisaje deosebite și Zona Izvoarelor Minerale – unde apa are calități terapeutice renumite. Turiștii pot face traseul „300 de scări”, pentru a vedea Cheile și cascada Slănicului. De la acest traseu care este considerat destul de ușor, turiștii se pot aventura și spre alte trasee montane puțin mai dificile.
În stațiune există o biserică cu arhitectură avangardistă, catolică.
Spre Târgul Ocna
De la Slănic poți merge la Târgul Ocna, pentru a vizita Mina Ocna, dar și baza de agrement din Mina Trotuș – amenajată ca bază de tratament. Salina este recomandată pentru bolnavii de afecțiuni pulmonare, precum astm, bronșită cronică. În salină există și un muzeu al sării foarte interesant de vizitat.
Alte obiective turistice din zonă, care merită văzute, sunt:
- Biserica Sfânta Varvara construită în mare parte din sare, amplasată la 240 m în subteran; aceasta este considerată ocrotitoarea minerilor
- Mănăstirea Măgura Ocnei
- Monumentul Eroilor
- Mănăstirea Ștefan cel Mare situată pe Muntele Bolovanul
- Zona Valea Uzului la 12 km de Dărmănești, cu barajul Poiana Uzului construit în 1973.
În aceste zone există posibilități de cazare la pensiuni și cabane.
2. Colibița
Principalele obiective turistice în această zonă sunt:
- Barajul Colibița și Lacul Colibița
- Priveliștea Munților Călimani
- Rezervațiile naturale Tăul Zânelor și Valea Repedea
- Stațiunea Colibița.
În Pasul Tihuța se află și Mănăstirea de maici cu hramul „Nașterea Maici Domnului” din Piatra-Fântânele. Aici, chiar lângă mânăstire, a fost ridicată o cruce la altitudinea de 1227 metri, cu o înălțime de 31 metri și greutatea de 16 tone. Mănăstirea este un adevărat colț de rai, se află la 200 m de drumul european E58, între municipiul Bistrița-Năsăud și Vatra Dornei. Prin urmare, poți petrece o zi din weekend și în stațiunea Vatra Dornei.
Un alt obiectiv turistic este Cascada Cofu (din Munții Călimani, care se se află în Bistra Mureșului, comuna Deda din Județul Mureș) ce are și denumirea de Cascada Pișoiului.
Alte locuri de vizitat
În această zonă se află un punct turistic minunat a defileului Mureșului: Rezervația Naturală Scaunul Domnului. Conform legendei aici ședea Domnul la Judecata de Apoi. De aici se vede o panoramă superbă a întregii zone, spre crestele Munților Călimani, Valea Mureșului și Valea Bistriței.
Tot în Bistrița-Năsăud se află și o localitate foarte veche numită Arcalia, ce datează din sec. al XIV- lea. Aici poți vedea Castelul Bethlen Arcalia în stil mauro-bizantin, care este unicat în Transilvania.
Un alt obiectiv turistic este satul Ciocănești – un ținut cu păduri de brand și molid. Aici te poți bucura de o mică vacanță împreună cu persoana iubită sau cu familia. În această zonă iarna se schiază, iar în alte anotimpuri se fac excursii cu bicicleta, drumeții interesante cu rucsacul în spate în Munții Suhard, plimbări cu pluta pe Bistrița, pescuit la muscă și fotografii cu peisajele de vis. La Ciocănești se practică o artă tradițională precreștină – meșteșugul încondeierii ouălor. Această meserie se transmite din generație în generație, în familie.