Dragoste și relațiiCât de important este să fii o persoană încrezătoare pentru a-ți îmbunătăți...

Cât de important este să fii o persoană încrezătoare pentru a-ți îmbunătăți relația?

Există câteva probleme care pot afecta chiar și o relație fericită. Una dintre ele este anxietatea de care suferă mulți oameni în ziua de azi; aceasta este naturală și se poate ține sub control. Anxietatea relațională apare la mulți oameni și poate avea efecte asupra stării de sănătate psihică.

Navigare rapidă în articol:

  1. Cum ne afectează anxietatea
  2. Încrederea în relație
  3. Cât de periculos este stresul în relație

1. Cum ne afectează anxietatea

Anxietatea se referă la sentimentele de nesiguranță, la gândurile negative și alte evenimente ce pot apărea într-o relație care merge oarecum bine. Anxietatea poate să apară deodată și pune stăpânire pe starea ta psihică și poate îngreuna propria viață.

Dacă lași anxietatea să te copleșească, asta îți va afecta sănătatea și bunăstarea. În relație apar temeri fel de fel, iar sentimentele de anxietate se manifestă în moduri diferite și au un impact asupra sănătății mintale. Din cauza anxietății apar sentimente de panică, neliniște, nervozitate, tristețe și oboseală. Toate acestea planează asupra ta și îți dau viața peste cap.

Dacă ești afectat de anxietate, nu mai poți să te concentrezi asupra altor lucruri și lași mintea să rătăcească, ai gânduri negative, tulburătoare și o stare de dispoziție neplăcută frecvent.

Nesiguranța în relație se vede atunci când faci anumite lucruri ce arată starea de anxietate și anume: dacă ai tendința de a verifica telefonul partenerului când acesta este în altă cameră sau doarme, dacă nu suporți că petrece prea mult timp cu prietenii, dacă ți se pare că are o viață socială prea activă ceea ce-i ocupă tot timpul liber, sau dacă eviți să-l confrunți și să discuți anumite probleme cu el de frică să nu te cerți tot timpul.

Pentru a depăși nesiguranța învață să gândești pozitiv, să fii mai optimist, să ai încredere în tine și în partener, să te eliberezi de temeri și stările de anxietate.

2. Încrederea în relație

Încrederea în partener este esențială pentru ca relația să meargă. Potrivit psihologilor, încrederea este greu de construit și foarte ușor de pierdut. Prin urmare, pentru a prinde încredere trebuie să fii consecvent, să fii deschis către partener, să ai încredere în el și să-ți manifești cu sinceritate sentimentele. Desigur și acesta trebuie să-ți dea anumite motive pentru care să ai încredere în el.

Încrederea se poate construi printr-o bună comunicare, prin respectarea unor angajamente stabilite împreună, prin analiza unor lucruri și abilitatea de a gândi înainte de a vorbi. Fiecare trebuie să aibă capacitatea de a asculta, de a empatiza cu celălalt, de a fi sincer și de a-și recunoaște greșelile pe care le-a făcut.

O relație sănătoasă este bazată pe încredere reciprocră, deci fără gânduri negative, suspiciuni și gelozie. De regulă, gelozia apare din cauza lipsei de încredere, a stimei de sine scăzută sau a unor sentimente de posesivitate. Sentimentele de îndoială se elimină printr-o conversație pozitivă cu privire la sentimente și prin a evita să te gândești la trecut și să te compari cu alte persoane.

Dacă un om își crește încrederea în sine, asta îi poate diminua sentimentele de gelozie, el se va simți mai confortabil în relație. Modul de comunicare contează și deci acesta trebuie să fie calm, relaxant, fără a trăda furia, mânia sau frustrarea acumulată. Aceste sentimente negative trebuie eliminate, controlate și înlocuite cu altele pozitive.

Alegerea de a gândi pozitiv este cea mai bună idee, pentru că asta are un efect bun asupra vieții și propriei relații. O persoană pozitivă gândește bine în orice situație, chiar și în cele mai rele experiențe pe care le are.

3. Cât de periculos este stresul în relație

Stresul poate duce la distrugerea relației pentru că creează nefericire. Sentimentele negative produse de stres trebuie eliminate, pentru a ne putea menține stabilă relația de dragoste. Prin comunicare se pot rezolva și depăși problemele în relație.

În general, relațiile nedorite pot cauza stres și chiar anumite probleme grave de sănătate. Lipsa de comunicare în relație indică faptul că există anumite aspecte nedorite în legătura dintre cei doi.

Alături de stres, există și alte probleme ce pot afecta o relație și anume:

  • cei doi pot avea păreri diferite privind economisirea banilor, sau pot apărea discuții în legătură cu cheltuirea acestora
  • unii oameni se simt inconfortabil în legătură cu relația lor intimă
  • pot exista diferențe mari, convingeri ce au fost ignorate la începutul relației și care după un timp produc probleme mari în cuplu
  • cei doi parteneri pot avea alte dorințe și scopuri în viață, cum se întâmplă de exemplu la cei care au religii diferite, sau între cei la care există o diferență mare de vârstă
  • menținerea unui standard exagerat poate aduce stres și poate pune presiune asupra unei relații.

Stresul poate fi creat și de probleme grave, ce trebuie neapărat evitate și care includ: minciuna, adulterul, anumite litigii legate de bani, înșelăciuea emoțională, pierderea interesului pentru o viață sexuală normală în cuplu și altele.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.