Răbdarea este adesea considerată o trăsătură de personalitate. Prin răbdare oamenii pot fi toleranți față de semenii lor, astfel ar putea experimenta relații interpersonale de calitate. Răbdarea în relație este o modalitate de a da timp unei persoane să se calmeze și să revină la sentimente mai bune.
Navigare rapidă în articol:
- Răbdarea în relație – beneficii pe termen lung
- Răbdarea și sănătatea
- Ce să faci când ai o relație mai distructivă
1. Răbdarea în relație – beneficii pe termen lung
Pentru a fi o persoană mai fericită este important să-ți dezvolți abilitățile de răbdare și să le aplici în relație. Asta înseamnă să devii mai răbdător chiar și cu tine însuți, astfel poți da dovadă de mai mult calm și armonie. Prin acest mod, în timp vei observa că liniștea apare și iubirea crește în jurul tău.
În orice tip de relație răbdarea este foarte importantă. Când vine vorba despre o relație de dragoste, răbdarea este chiar o necesitate; asta poate întări relația și îi ajută pe cei doi să-și atingă și obiectivele dorite.
Dacă ai răbdare și aștepți ca lucrurile să se întâmple de la sine, poți să te bucuri mai mult de momentul prezent.
În cazul în care relația este prea toxică și răbdarea nu ajută, ci din contră te face să te simți mai rău suportând acea persoană, atunci mai bine este să renunți la acea relație și să te desparți pentru a-ți păstra demnitatea.
2. Răbdarea și sănătatea
O persoană nerăbdătoare, nervosă, tensionată tinde să aibă și probleme de sănătate. Conform experților, corpul reacționează negativ din cauza unei stări de agitație și asta produce dificultăți de respirație, rigiditate, tensiune nervoasă.
În ziua de azi, mulți oameni încearcă să aibă mai multă răbdare pentru că realizează că viața lor a devenit prea stresantă, sau se desfășoară într-un ritm rapid. Majoritatea au joburi în care atmosfera este tensionată și asta îi face să nu mai aibă răbdare. Unii caută diferite strategii prin care să-și dezvolte abilitatea de a avea răbdare și astfel încearcă să gândescă pozitiv, să facă exerciții fizice și de respirație, să apeleze la anumite terapii de relaxare.
3. Ce să faci când ai o relație mai distructivă
Mulți oameni sunt blocați în relații toxice sau distructive și nu știu cum să treacă peste asta, spun psihologii. Unii au traume din copilărie, din relațiile cu părinții și asta și-a pus amprenta pe viața lor de adult. Neputiința și sentimentele de frustrare pot fi copleșitoare și durerea este greu de vindecat.
Relațiile care duc la o durere interioară este clar că sunt distructive. Relații sănătoase nu ar trebui să dezvolte suferință și frustrări, ele ar trebui să fie armonioase. Unii oameni nu știu să recunoască relațiile toxice sau să valideze durere emoțională profundă pe care acestea le provoacă.
Psihologii spun că nu există relație perfectă, nu există omeni perfecți, iar durerea nu este întotdeauna dovada unei relații dăunătoare. Fiecare om are calități și defecte și poate fi uneori abuziv sau plin de nervi, încât ajunge să se comporte într-un mod regretabil. La asta se adaugă și faptul că oamenii au prejudecăți, fac uneori alegeri rele și au reacții conform frustrărilor și durerilor vieții.
Totuși, o singură greșeală nu poate fi dovada că acea relație este distructivă. În general, ar trebui să fie mai multe acțiuni repetitive negative care să arate că relația este toxică sau foarte dificilă.
Unii oameni identifică cu dificultate stilurile relaționare distructive, iar aici ne referim la cei care au experimentat asta și în copilăria lor. Ei nu realizează că acest mod de a interacționa este rău și chiar li se pare normal.
Care sunt semnele unei relații distructive?
Primul semn al unei relații negative nu se vede, dar este simțit. Pur și simplu vei simți o durere emoțională și asta îți va arăta clar că ești într-o relație toxică, nepotrivită.
O relație este considerată distructivă dacă:
- ambele persoane comit un abuz în familie, fizic, verbal sau emoțional
- o persoană este prea dependentă de cealaltă și asta face ca să se profite de ea
- o persoană este prea severă și îi place să preia controlul într-un mod abuziv
- unul dintre parteneri este prea indiferent față de celălalt
- o persoană înșeală, manipulează și încearcă mereu să întoarcă situațiile în favoarea sa, neținând cont de sentimentele, sănătatea și bunăstarea celuilalt
- unul dintre parteneri are un comportament rău în relație și nu vrea să se schimbe niciodată.
Ce trebuie să faci?
Un prim pas este să vorbești despre asta cu partenerul, să-i împărtășești ceea ce te supără și să ai tact și multă răbdare. Poți face mici schimbări în comportamentul tău, în sensul de a renunța la obiceiul de a te învinovăți că totul se întâmplă doar din vina ta.
La multe cupluri apare chiar și depresia în relație, care ar trebui tratată.
Cu toții avem nevoie de sprijin uneori, mai ales când viața este grea și asta ne face să reacționăm la nervi, însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să profităm de bunătatea și grija cuiva. Transpunerea în cuvinte a experiențelor și sentimentelor poate ajuta în a înțelege ce s-a întâmplat cu adevărat. Uneori însă lucrurile par de nereparat și nimic nu mai ajută în reconcilierea relației.
Dacă situația nu se poate schimba deloc, atunci este mai bine să te retragi din relație și să-ți vezi mai departe de viața ta.