Mulți oameni se confruntă deseori cu prejudecățile și opiniile negative ale altor persoane, iar pentru a le face față trebuie să înțeleagă mecanismele din spatele acestor stereotipuri. Apelative precum „obez”, „depresiv”, „fricos” și multe altele sunt pronunțate cu nepăsare de alți oameni, în scopul de a răni. Acest lucru produce suferință oamenilor, deși prejudecățile provin uneori chiar din ignoranță.
Navigare rapidă în articol:
1. Cât de toxice sunt prejudecățile
Prejudecățile sunt un handicap grav pentru oameni. Foarte puțini oameni recunosc de exemplu că sunt rasiști, iar asta le afectează felul de a fi. Mulți psihologici spun că majoritatea oamenilor sunt în mod neintenționat rasiști. Desigur, există și alte prejudecăți, nu doar cele împotriva rasei. De exemplu, sunt frecvente prejudecățile cu privire la oamenii grași, sau la cei care au anumite dizabilități.
Prejudecățile oamenilor sunt toxice, spun specialiștii. Oamenii au tendința de a le păstra în mod neintenționat adânc ascunse în inima lor, ele fiind puternic înrădăcinate și greu de șters.
Prejudecata este un descendent al superiorității. Oamenii care au prejudecăți cu privire la alte persoane nu fac altceva decât o mare nedreptate. Asta este o greșeală și are consecințe. Oamenii cu prejudecăți judecă, discriminează, acționează într-un mod negativ, iar asta le produce apoi un sentiment de vinovăție, care le afectează starea de bine.
Prejudecata este o slăbiciune, apare dintr-o motivație răuvoitoare sau egoistă. Chiar dacă unii oameni nu intenționează să discrimineze, totuși percepția și comportamentul lor arată clar că deja fac asta. Este vorba de fapt de temperamentul format prin creștere și prin relațiile de familie.
Comportamentul oamenilor este influențat și de lipsa de afecțiune, de tiparele pe care le urmează încă din copilărie, de educația din familie. Prejudecățile sunt rezultatul influențelor rele din familie sau din anturaj, dar pot fi create chiar și de sistemul educațional ori religios. Ele duc la marginalizare, discriminare și excludere socială.
Alte aspecte despre prejudecăți
Prejudecățile sunt adesea forme simple și ușor de repetat, care pot fi înțelese ca niște insulte, adesea deghizate în glume. Aceste afirmații sunt adesea folosite de mulți oameni din societate. Ele sunt chiar reproduse și distribuite de oameni, sunt transmise în grupuri de influență, în mass-media, pe rețelele de socializare și au un impact destul de mare. Ele duc la discriminare și la marginalizare.
Cei care le emit deseori, fac asta dintr-un sentiment de superioritate. Din păcate, oamenii care trebuie să le suporte trec printr-o mare suferință, ei se confruntă cu un sentiment de respingere, de rușine, tristețe, dezamăgire, își pierd treptat stima de sine.
În ziua de azi, prejudecățile accentuează inegalitățile sociale și contribuie la întărirea privilegiilor celor care au putere. În majoritatea cazurilor, prejudecățile distrug comunicarea, duc la marginalizare, discriminare, excludere. Ele sunt folosite de mulți oameni pentru manipularea populației.
2. Cum să scapi de prejudecăți
Unele prejudecăți, cum sunt de pildă cele rasiale, nu pot fi corectate cu ușurință, chiar dacă ele sunt false și nefondate. Unii psihologi susțin că există oameni care nu pot scăpa de păcatul original al rasismului până când mor.
Există câteva remedii puternice pentru prejudecăți, care pot fi aplicate de oameni. Dacă vrei să scapi din capcana prejudecăților poți aplica unele dintre acestea:
- Prin acceptare, iertare și iubire
- Practică rugăciunea inimii
- Fii un om care cultivă dragostea
- Dezvoltă toleranța și empatia
- Dezvoltă respectul reciproc, încrederea, stima de sine
- Fii deschis, prietenos, receptiv, hotărât
- Rezistă tendinței de a critica sau judeca oamenii din jur
- Înlocuiește gândurile negative cu gânduri pozitive
- Imaginează-ți un viitor bazat pe un stil de viață lipsit de prejudecăți.
Oamenii care acceptă lucrurile așa cum sunt, nu mai judecă, sunt detașați, nu mai au păreri negative, tendința de a critica. Prin acceptare, chiar și lucrurile antagonice devin oarecum favorabile pe termen lung.
Prin rugăciune oamenii devin mai buni, mai toleranți, mai liniștiți și senini.
Cultivă dragostea, un sentiment de bucurie adevărată față de alți oameni
Această practică, de auto-dezvoltare spirituală, este o cale prin care oamenii care o parcurg își pot schimba viziunea asupra lumii și pot scăpa de prejudecăți. Ei ajung să iubească mai mult viața, să se elibereze de prejudecățile care îi împiedică să trăiască liberi.
Un prim pas pe care ei trebuie să-l facă este să scape de obiceiurile care îi opresc să se dezvolte spiritual. Asta înseamnă să încalce obiceiul de a pune răul înainte – acela că nu vor reuși. O astfel de atitudine negativă îi poate face să devină nervoși și să renunțe la visele lor, la ceea ce și-au propus.
Un alt aspect important este să renunțe la invidie sau la gelozie. A avea un sentiment neplăcut față de o persoană care a reușit să cultive dragostea, nu aduce decât nefericire. Prin urmare, trebuie renunțat la un astfel de sentiment de gelozie, care îi face pe oameni să nu poată avansa pe calea spirituală.
Un alt obicei rău este acela de a critica. Oamenii care au obiceiul de a judeca sau de a critica alte persoane, fără a analiza și a înțelege cu adevărat situația, sunt în imposibilitatea de a transmite bucurie celor din jur. Acest lucru este important în viață, oamenii trebuie să fie toleranți și înțelegători, să renunțe la comportamentul negativ și să-și elibereze mintea de gândurile agitate în timp.
O practică ce ajută foarte mult în acest proces de transformare și de schimbare a stilului de viață este yoga. De asemenea și meditația ajută în eliminarea gândurilor negative și în relaxare.
Eliberează-te de emoții negative!
Se pare că știința susține faptul că emoțiile negative intense pun sănătatea inimii în pericol. Oamenii de știință sugerează că interacțiunea dintre creier și inimă se poate observa imediat atunci când atitudinea emoțională negativă afectează sănătatea inimii. Furia intensă are un efect rău asupra inimii, poate crește riscul de accident vascular cerebral și atac de cord. Cercetătorii au identificat regiunea creierului ce controlează inima, asta fiind amigdala. Această zonă procesează frica, sau acea stare indusă de prejudecățile oamenilor.
Cercetările arată că oamenii cu prejudecăți sunt mai rigizi și uneori aceste stereotipuri provin chiar din atitudinea lor egoistă. O perspectivă pozitivă asupra lucrurilor poate reduce riscul de atac de cord. Dacă emoțiile negative ale oamenilor au un potențial mare de a dăuna inimii, ele trebuie cu siguranță eliminate. Despre emoțiile pozitive se spune că pot vindeca și deci mențin sănătatea.