Relații de familieInfidelitatea financiară poate fi periculoasă – Minciuna poate distruge o relație!

Infidelitatea financiară poate fi periculoasă – Minciuna poate distruge o relație!

Statisticile arată că în ziua de azi partenerii își ascund fapte unul de altul. Infidelitatea financiară ascunde comportamente (mințirea despre conturi, carduri de credit sau venituri) care pot distruge relația de cuplu.

Un sondaj de opinie din 2022 arată că unul din trei cupluri se confruntă cu infidelitatea financiară. Această practică negativă devine tot mai frecventă de la an la an. Persoana care află că este mințită de partener cu privire la bani are acel sentiment negativ că a fost trădată și poate să-și piardă complet încrederea în acesta. Care sunt consecințele infidelității financiare în cuplu?

Navigare rapidă în articol:

  1. Ce este infidelitatea financiară
  2. Cum poate distruge o relație lipsa banilor

1. Ce este infidelitatea financiară

Infidelitatea financiară înseamnă tendința unei persoane de a ascunde probleme și decizii legate de bani de partenerul de cuplu. Toată lumea are nevoie de intimitate, iar asta se aplică și cu privire la bani. Cercetările sugerează că tot mai mulți oameni duc o viață financiară secretă, iar asta poate duce chiar la divorț.

Efectele acestei practici sunt puternice, ele includ multe probleme, certuri, dar și distrugerea relației de cuplu. Acest fenomen este în creștere, spun experții. El are două componente:

  • O persoană din cuplu este implicată într-un comportament financiar pe care partenerul l-ar dezaproba
  • Acest comportament este păstrat secret.

Gestionarea greșită a banilor în familie și într-un mod ascuns, poate crea mari probleme în relații. Așa zisele achiziții aparent banale pot duce la discuții complicate și comportamente nedorite. Dacă un cuplu nu a decis să-și despartă câștigurile și bunurile, atunci aceștia sunt răspunzători pentru obligațiile financiare.

Mințitul cu privire la bani

Mulți oameni mint în legătură cu banii, pentru a-și revendica autonomia în relație. Ei fac anumite cheltuieli pentru a-și confirma statutul și puterea. Un sondaj de opinie arată că 22,6% dintre persoane chestionate își mint persoana iubită cu privire la venituri.

Economiile ascunse sunt un semn de neîncredere. Finanțele pot ascunde multe secrete, chiar și datorii mari, ce nu pot fi plătite ușor.

Depunerea banilor în conturi partajate

Unii oameni au mai multe conturi și chiar mai multe job-uri. Ei își doresc să aibă o relație, să fie împreună dar și separați. Ei vor să aibă o anumită autonomie cu privire la finanțele personale. Din păcate ascunderea conturilor sau chiar a datoriilor este o problemă ce apare la 28,7% dintre persoanele chestionate, arată sondajele de opinie.

Banii ascunși sunt mai ușor de descoperit în cuplurile căsătorite, decât la acele cupluri care au doar o relație stabilă, dar care nu sunt căsătoriți.

Împrumutul unor sume mari fără consimțământul persoanei iubite

Uneori oamenii fac cheltuieli fără rost și ascund asta de persoana iubită, pentru a nu se simți rău și a nu fi criticați aspru. Astfel de oameni mint și ascund anumite cheltuieli, pentru că se tem de ce va crede familia despre ei, nu vor să fie judecați. Scurgerea banilor din economii apare la 10,4% dintre persoanele chestionate, arată sondajele de opinie. Oamenii fac împrumuturi mari și le țin secret, iar asta arată clar că infidelitatea financiară s-a produs în relația lor.

Aproximativ 6,9% dintre oamenii întrebați în anumite sondaje de opinii au recunoscut că fac împrumuturi de bani fără a avea aprobarea persoanei iubite, iar asta este o dovadă de infidelitate.

Efectuarea unor achiziții extravagante fără permisiunea partenerului

Oamenii care fac cheltuieli extravagante, greșite, tind să le țină secret pentru a nu-și dezamăgi persoana iubită; în cazul în care se află, aceasta și-ar putea schimba părerea și în plus și-ar pierde încrederea în capacitatea lor de a gestiona corect finanțele. Ei se simt jenați că au cheltuit greșit banii și astfel au produs probleme în relație.

Păstrarea în secret a unor carduri de credit, sau a unor conturi bancare

Anumiți oameni au conturi bancare secrete pentru a strânge bani pentru ei, iar asta poate fi un motiv serios de ceartă în relația lor de cuplu, în cazul în care asta se află. Este vorba despre acel fenomen de infidelitate financiară, care va crea probleme și certuri mari în relație.

Există oameni care sunt prea restrictivi și fac economie la bani în secret. De asemenea, unii au anumite vicii, cum ar fi jocurile de noroc sau cumpărăturile în exces, iar din această cauză au tendința de a minți cu privire la bani și a-și ascunde dependența.

2. Cum poate distruge o relație lipsa banilor

Oamenii care au astfel de comportamente greșite, cu privire la bani, și-au motivat atitudinea greșită prin mai multe motive și anume:

  • 15-16% au spus că au vrut să ajute cu bani pe cineva, dar în secret
  • 16% au recunoscut că așa se simt mai puternici, mai încrezători, că au un control financiar
  • 38% au spus că și-au dorit să evite certurile în familie cu privire la anumite cheltuieli
  • 23% au recunoscut că s-au simțit rău din cauza faptului că au gestionat în mod greșit veniturile.

Lipsa de încredere

Decizia de a păstra situația finaciară complicată ascunsă de persoana iubită poate duce la pierderea încrederii și la despărțire. Fără încredere nu poate exista nicio relație. Onestitatea și încrederea într-o relație sunt esențiale. Emoțiile negative fac rău, stresul creat distruge sănătatea.

Este adevărat că toată lumea are nevoie de intimitate, dar asta nu înseamnă că ar trebui să-și înșele partenerul, mai ales dacă este vorba despre o relație de căsătorie. Prin urmare, a lua decizii financiare serioase în secret duce la dezamăgire, este vorba despre infidelitate financiară.

Divorț

Conform unui studiu din 2018, aproximativ 76% dintre cuplurile căsătorite se confruntă cu această problemă – infidelitatea financiară – iar 10% dintre ele au divorțat deja din această cauză.

Dorința de a se asigura financiar în caz de divorț

A avea propriile rezerve financiare în secret arată o pregătire pentru posibilile consecințe ale unei despărțiri. În general asta fac oamenii care au divorțat în trecut și acum au o nouă relație, ei sunt precauți, au propriile rezerve, acordă atenție problemei securității financiare.

Alte aspecte legate de infidelitatea financiară

Sondajele de opinie arată că aproximativ 14% dintre oamenii implicați în acest proces – al infidelității financiare – nu au făcut nimic pentru a-și repara greșeala și a-și salva relația. De asemenea, 29-30% dintre ei au decis să-ți păstreze banii separat de persoana iubită, iar aproximativ 20% dintre ei au decis că au o problemă gravă și este mai bine să se despartă.

Desigur, există și oameni care apelează la consiliere de cuplu pentru a-și salva relația. Unii chiar și-au făcut planuri de a-și stabili noi obiective și au ajuns la o înțelegere. Majoritatea însă (42%) au decis să-și continue relația și să discute mai mult despre bani, despre gestionarea lor în viitor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.