Dragoste și relațiiCând este bine ca partenerii sau soții să apeleze la consilierea de...

Când este bine ca partenerii sau soții să apeleze la consilierea de cuplu și cât de eficientă este aceasta?

Cand este bine ca partenerii sau sotii sa apeleze la consilierea de cuplu si cat de eficienta este aceasta? Cand apar probleme grave in relatia de cuplu sau in casnicie, partenerii pot fi descurajati, crezand ca nu se mai poate face nimic, sau pot incerca sa ignore acele probleme, sperand ca se vor rezolva de la sine, in timp. Ambele sunt cai care nu ajuta in nici un fel relatia dintre parteneri, in timp ce consilierea de cuplu le-ar putea oferi o reala sansa de a imbunatati interactiunea dintre ei.

Putini parteneri, insa, apeleaza la consilierea de cuplu, oricat de grave ar fi problemele dintre ei. De ce? Deoarece deseori, nu au incredere in eficienta consilierii, in faptul ca un strain ii poate ajuta si ca o teorie poate fi aplicata vietii reale. Exista persoane ce cred ca terapiile si consilierile nu sunt decat moduri prin care psihologii iau bani de la parteneri naivi care isi pun degeaba sperantele in ei; ca terapiile nu au succes, caci nu pot schimba nimic; ca psihologii sunt ei insisi indivizi cu probleme, care nu ar putea ajuta cu adevarat un cuplu cu probleme.

Totusi, consilierea de cuplu poate fi o solutie eficienta, in special atunci cand partenerii sau sotii sunt blocati, cand nu pot schimba ei insisi nimic, cand nu stiu sa perceapa si sa solutioneze problemele dintre ei. Sigur, exista consilieri care nu sunt talentati, exista insa si specialisti care nu urmeaza automat o teorie, ci apeleaza la abordari diverse (comportamentale, emotionale) adaptandu-se la fiecare cuplu pe care il consiliaza.

Consilierea de cuplu a inceput sa fie adoptata prin anii 1970, ca urmare a cresterii numarului de divorturi si a esecului partial al consilierii individuale. Specialistii au observat ca daca exista o problema de familie sau de cuplu, singura consilierea individuala nu poate fi eficienta; astfel ca au inceput sa priveasca familiile sau cuplurile ca pe intreguri, ca pe sisteme: este nevoie ca fiecare membru sa participe la rezolvarea problemei, care este una comuna. Astfel s-au impus consilierea de familie si de cuplu, care nu promite in mod sigur vindecarea relatiilor, nici separarea – ci promite sa ofere noi perspective, noi solutii, noi cai de actiune, noi motive.

Cand este bine ca partenerii sau sotii sa apeleze la consilierea de cuplu?

Atunci cand se confrunta cu o problema pe care ei insisi nu o pot solutiona; cand comunicarea dintre ei nu le ofera si cai de a trece peste o problema care afecteaza negativ relatia de cuplu sau casnicia, cand nu stiu ce sa faca. Interventia unei persoane din afara, a unei persoane obiective care nu va lua partea cuiva – desi este uneori privita cu suspiciune de catre parteneri – poate fi salvatoare; o noua perspectiva din partea unui specialist cu experienta poate fi exact lucrul care sa ajute partenerii care raman des blocati in propriul lor mod de a gandi si de a vedea lucrurile.

Cand este bine ca partenerii sa apeleze la consilierea de cuplu? Cand exita intre ei o problema care le poate parea imposibil (sau mult prea greu) de solutionat. De la lipsa comunicarii, la o comunicare negativa (critici, aruncarea vinii, indiferenta), la lipsa exprimarii afectiunii, la conflicte frecvente, la distantare intre parteneri, la probleme sexuale, la infidelitate, la dependente ale unuia dintre parteneri, la agresivitate.

Totusi, unele probleme – precum agresiunile sau dependentele de substante – nu pot fi solutionate doar prin consiliere (trebuie implicati alti specialisti). Consilierea de cuplu nu va duce mereu la salvarea relatiei – uneori, le poate arata partenerilor ca o separare este mai sanatoasa pentru ei. Cand o problema nu poate fi solutionata, cand separarea pare a fi singura cale, insa partenerii ar dori sa mai incerce – fara a sti insa ce sa mai incerce, consilierea poate fi un ajutor pretios.

Cum functioneaza consilierea de cuplu – ce face consilierul pentru parteneri

la consiliere de cuplu

Asadar, un consilier nu va oferi partenerilor pe tava o solutie salvatoare; cateodata, nu va exista o solutie care sa salveze relatia. Ceea ce poate face un consilier este sa ghideze partenerii in cautarea unor noi moduri de a vedea lucrurile, de a comunica si interactiona unul cu altul si de a gasi rezolvari posibile.

Ce face mai exact consilierea de cuplu: mediaza conflictele dintre parteneri si le ofera noi moduri de a aborda o problema; le sugereaza o noua perspectiva asupra relatiei lor de cuplu sau asupra casniciei lor, punand accent pe punctele tari, nu numai pe probleme; incearca sa ii incurajeze sa se exprime liber si constructiv – nu in scopul de a da vina pe celalalt, ci de a te descarca si a pune pe masa tot ceea ce simti si gandesti; ataca direct problemele existente, fara a ignora cauzele lor profunde; modifica comportamentele distructive, oferind si invatand partenerii noi cai de a interactiona; intr-un cuvant, imbunatateste comunicarea si incearca sa ghideze partenerii spre realizarea unei schimbari pozitive in interactiunea dintre ei. Cheia: pentru a avea efect, ambii parteneri trebuie sa fie dispusi sa coopereze si sa asculte ceea ce spune consilierul (iata un motiv pentru care consilierea poate esua).

Consilierea de cuplu presupune sedinte cu ambii parteneri (uneori, se fac si sedinte individuale, insa cele mai eficiente sunt cele comune). Nu se poate rezolva mai nimic din doar 1-2 sedinte: daca partenerii se asteapta din primele sedinte la miracole, vor fi dezamagiti! In plus, succesul consilierii este limitat de o mare problema: majoritatea partenerilor ajung in biroul terapeutului in ultimul moment, dupa ani in care problemele lor au fost lasate sa creasca, pana in clipa in care totul pare imposibil de rezolvat.

Din pacate, apelul la ajutorul specialistului este ultima incercare, in momentul cand deja relatia a ajuns insuportabila. Dupa ani de nefericire, partenerii decid sa ceara ajutor: insa cateodata, au cerut acel ajutor mult prea tarziu, caci un consilier nu este magician!

Consilierea de cuplu este insa deseori utila pentru parteneri sau soti, chiar si atunci cand nu reuseste sa vindece relatia. Trebuie insa ca partenerii sa fie dispusi sa incerce si sa acorde incredere in terapeut. A incerca presat de partener sau doar pentru a putea spune ca ati facut tot ce se putea este un pas spre esec. Trebuie sa credeti in consiliere si sa incercati! Iata de ce este mai bine sa nu mergeti la consiliere de cuplu daca:

  • Nu doriti cu adevarat sa imbunatatiti relatia, ci doar doriti ca partenerul sa se schimbe (credeti ca doar el este problema);
  • Cautati de fapt ca terapeutul sa va dea motive pentru separare;
  • Consilierul pare a se axa doar pe problemele voastre (un consilier bun va scoate in evidenta si punctele tari ale relatiei); a discuta constant doar despre probleme va face sa priviti relatia in mod negativ;
  • Va folositi de consiliere doar pentru a va plange, a va descarca si a critica partenerul, fara a incerca sa schimbati ceva la voi insiva;
  • Nu sunteti de fapt dispusi sa ascultati si sa incercati ceea ce va propune terapeutul;
  • Si va asteptati ca problemele voastre sa fie deodata rezolvate de catre terapeut, fara ca voi sa faceti un efort prea mare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.