Copii & adolescențiCât de importantă este relația profesor-copil și cum îl influențează aceasta pe...

Cât de importantă este relația profesor-copil și cum îl influențează aceasta pe copil?

Cat de importanta este relatia profesor-copil si cum il influenteaza aceasta pe copil? Invatatorul din clasele primare, apoi dirigintele, insa si alti profesori joaca un rol important in viata copilului. Rol care nu se limiteaza la orele din clasa si la materiile scolare. Influenta unui invatator sau a unui profesor depaseste activitatile scolare.

La orice varsta, fiecare dintre noi inca purtam amintirea a unora dintre profesorii nostri, profesori care ne-au fost dragi, care ne-au inspirat sau care, dimpotriva, ne-au descurajat si ne-au facut viata grea. Influenta profesorilor in viata copilului poate fi una majora, intr-un mod pozitiv sau nu.

Cat de importanta este relatia profesor-copil

Profesorii sunt persoane importante in viata copilului, oferindu-i atat educatie, disciplina, ghidare, motivatie si fiind deseori modele pentru acesta. Relatia profesor-copil (si bineinteles, invatator-copil) este una importanta, copilul petrecand odata cu varsta scolara o mare parte a timpului in mediul scolar. Prima parte a vietii sale, copilul invata totul de la parintii sai, cei semnificativi care ii ofera dragoste, ocrotire, primele cunostinte despre lume.

Apoi, intra in ecuatie si alte persoane de referinta ce vor avea un impact major asupra vietii copilului, profesorii fiind printre cei mai importanti – copilul nu invata de la invatatorii si profesorii sai doar informatii si abilitati, ci si moduri de interactiune, valori, perspective asupra lumii. Desi parintii vor ramane modelele prime si importante ale unui copil, nu se poate trece cu vederea influenta importanta a profesorilor.

Relatia profesor-copil este importanta si poate avea o influenta majora asupra sa: indeosebi deoarece copilul petrece atat de mult timp la scoala si deoarece profesorii sunt figuri respectate, acestia devin modele pentru copil. Parintii pot deveni chiar putin gelosi pe influenta profesorilor: ati fost vreodata pusi in situatia in care sa ii dati copilului un sfat oarecare, iar el sa va raspunda: „mai bine fac cum a zis domnul profesor”?

Este evidenta influenta unora dintre profesori asupra copilului daca luam in considerare emotiile puternice pe care relatia profesor-copil le poate naste la acesta din urma: copilul are o mare admiratie si respect pentru unii dintre profesorii sai, chiar si o mare afectiune (preponderent in clasele primare si de gimnaziu); alteori, copilul isi uraste cu adevarat unii dintre profesori, ceea ce arata, la fel, puternica influenta pe care o pot avea acestia asupra sa.

Cum il influenteaza pe copil profesorii

Profesorii influenteaza imaginea de sine si stima de sine a copilului. Prima data, invatatorul, apoi profesorii au un rol important in formarea imaginii de sine si a stimei de sine a copilului; mai exact, pot incuraja copilul si ii pot crea o imagine de sine pozitiva si o stima de sine puternica sau pot critica des copilul, formandu-i o imagine de sine negativa si afectandu-i serios stima de sine.

In special copilul sensibil sau care porneste cu o imagine de sine negativa este influentat major de opiniile si atitudinea profesorilor fata de el. Din pacate, este comun ca un invatator sau profesor sa isi formeze o anumita imagine despre elevii sai, etichetandu-i (uneori, injust, pe baza unor note sau a unor comportamente singulare) ca fiind elevi buni, elevi prosti, elevi mediocri, elevi obraznici, elevi cuminti etc..

Apoi, profesorii se vor purta conform acelei etichete cu elevii lor, incurajandu-i si stimulandu-i pe cei considerati buni, ignorandu-i des pe cei medicori, care nu ies in evidenta si criticandu-i si pedepsindu-i mai des pe cei considerati rai sau prosti! Iar modul in care se comporta si vorbeste un profesor cu el afecteaza mult imaginea si stima de sine a copilului. Mai departe, o stima de sine scazuta cauzeaza reale probleme copilului, atat in activitatea scolara (el nu se crede suficient de bun, pentru ca ceilalti nu il cred suficient de bun), cat si in viitor. Un individ cu o stima de sine scazuta nu are o viata satisfacatoare.

Profesorii influenteaza performantele scolare ale copilului nu numai prin modul de predare, explicare si evaluare (care si el conteaza foarte mult, un stil de predare rigid si inchis putand duce la lipsa de interes si la dificultati de invatare). Insa ceea ce este extrem de interesant este o descoperire a psihologilor care ne arata ca asteptarile profesorilor de la elevii lor influenteaza direct performantele scolare ale acestora.

influenta profesorului asupra copiilor

Mai clar, daca un profesor isi face asteptari pozitive de la un elev pe care el il considera bun si cu potential, acel elev este incurajat sa incerce, sa isi dea straduinta, sa se ridice la nivelul asteptarilor profesorului; si mai important, cand profesorul considera ca un elev este bun si are potential, se va purta mai atent cu acel elev, dandu-i mai multe explicatii, punandu-i mai multe intrebari, incurajandu-l si oferindu-i sfaturi, iertandu-i micile scapari (si fiind mai deschis – fata de elevii considerati buni, profesorii se comporta mai amical, aproband, facand contact ochi-in-ochi, zambind).

Invers, atunci cand un profesor are asteptari negative de la un elev pe care l-a etichetat ca fiind  „prost”, „obraznic” , „cu probleme”, „dificil”, acel elev nu va fi in nici un fel stimulat sa aiba performante scolare, va fi chiar blocat de critici si de lipsa de incredere in sine.

Profesorii sunt modele de comportament pentru copil. Nu rar se intampla ca un copil, in special la varste mai mici, sa imite figurile de autoritate – profesorii fiind printre primele. Copilul poate adopta mimici, gesturi, expresii si chiar modul general de a comunica al unui profesor, admirand aceasta persoana si dorindu-si sa fie asemeni ei. Stilul unui profesor constituie un model – fie ca este vorba de un stil autoritar, unul empatic, unul agresiv.

Relatia profesor-copil influenteaza modul de integrare a acestuia in mediul scolar. Copilul care se adapteaza la scoala, care se descurca cu sarcinile scolare, care este motivat sa participe la activitatile scolare, care se simte integrat in mediul scolar este copilul care se bucura de o relatie buna cu profesorii. O relatie buna cu profesorii asigura implicarea copilului in educatia sa, respectarea regulilor scolare, satisfactia si motivatia copilului de a avea rezultate bune (invers, relatii deficiente il lipsesc de orice satisfactie si motivatie si il fac sa nu aiba respect mare pentru mediul scolar); nu mai trebuie adaugat faptul ca satisfactia si motivatia sunt esentiale pentru performantele scolare.

Nu numai etichetele puse de catre profesori elevilor lor (buni, rai, mediocri etc.) pot face relatia buna sau rea, ci si implicarea parintilor, statutul social al familiei copilului, etnia, chiar si sexul copilului (profesorii sunt simpli oameni si pot avea propriile prejudecati, care ii pot determina sa favorizeze sau defavorizeze copii de un anumit sex, o anumita rasa, dintr-o familie cu probleme). Copilul care are o relatie buna cu profesorii va fi motivat sa invete, va accepta sfaturile, insa si criticile profesorului mai usor, va respecta regulile si va simti satisfactie in urma rezultatelor scolare bune.

Profesorii pot naste interesul pentru invatare la copil – sau dimpotriva, pot face educatia sa i se para o obligatie dificila si plictisitoare. Toul depinde de felul in care profesorul interactioneaza cu elevii sai si de cum le prezinta informatia. Profesorii care pot explica pe intelesul copilului, care pot prezenta informatia intr-un stil mai putin rigid, care nu evalueaza bazandu-se doar pe memorare pot face un copil sa fie mai stimulat sa invete, chiar sa aiba interesul de a invata (si nu sa urasca invatarea).

Si aspiratiile copilului in legatura cu performantele sale scolare sunt influentate in principal de catre profesor (stie acesta sa incurajeze, sa aprecieze rezultatele si sa critice elevii intr-un mod constructiv, fara a le afecta increderea?).

Profesorii pot forma aspiratiile profesionale ale copilului. Exista profesori ce inteleg copilul si care sunt iubiti si admirati de catre acesta; acesti profesori pot avea o majora influenta in alegerile si aspiratiile profesionale de viitor ale copilului, in domeniul de activitate preferat (cati nu am ales un domeniu care era cel al unui profesor iubit sau urmand sfatul acestuia?).

Profesorii sunt uneori un sprijin pentru copil. Influenta profesorilor asupra copilului nu se limiteaza la educatie si performante scolare. Ei sunt uneori un ghid si sprijin pentru copil, care le poate cere sfaturi acestora. Copilul poate alege sa mearga mai degraba la un profesor cu care are o relatie buna decat la parintii sai (ii este uneori jena de parinti sau se poate gandi ca acestia nu l-ar putea ajuta). Des, un copil va apela la sfaturile si ajutorul profesorului cand are probleme cu alti elevi in scoala (profesorii cunosc deseori multe despre relatiile intre elevi), dar si cand are probleme acasa.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.