Copii & adolescențiÎnvață cum să te implici ca părinte în educația școlară a copilului...

Învață cum să te implici ca părinte în educația școlară a copilului și cum îl poți ajuta să aibă rezultate mai bune!

Cum poti sa te implici ca parinte in educatia scolara a copilului? In primul rand, interesul acordat in alegerea scolii copilului, cunoasterea profesorilor sai, a curriculumului scolar si comportarea si rezultatele scolare ale copilului. A fi un parinte ce participa activ in educatia scolara a copilului nu inseamna doar a verifica notele sale si a ajunge la sedintele cu parintii!

De mai multi ani, se pune accent pe implicarea parintilor in educatia scolara a copilului, pe colaborarea intre parinti si profesori – unele scoli propun din ce in ce mai multe sedinte si activitati prin care parintii si profesorii sa se cunoasca si sa colaboreze impreuna spre binele copiilor. Nu trebuie separata educatia de acasa de cea scolara: este benefic pentru copil ca parintii sa cunoasca ce se intampla la scoala si ca profesorii sa cunoasca situatia familiala.

Implicarea parintilor in educatia scolara a copilului are beneficii majore in ceea ce priveste comportarea copilului la scoala si rezultatele sale scolare. Si aceasta nu numai pentru ca prin participarea parintilor, copilul este supravegheat din ambele parti (parintii fiind instiintati de orice problema), ci pentru ca vazandu-si parintii interesati de educatia sa, copilul se va stradui mai mult si va avea un sprijin. Profesorii spun ca multe dintre problemele legate de comportare si de rezultate ale elevilor provin din lipsa de interes a parintilor fata de ceea ce fac la scoala.

Ce poate insemna implicarea parintilor in educatia scolara a copilului

Sigur, un parinte ocupat nu poate merge foarte des la scoala copilului; si chiar daca ar putea, profesorii nu au nici ei timp, asa incat sa poata discuta in parte cu parintii ce fac vizite neanuntate la scoala. Dupa modelul american insa, incep sa se organizeze activitati de voluntariat pentru parinti si activitati comune pentru parinti, profesori si copii. Incercati sa fiti parte din aceste activitati, pentru a vedea personal ce tip de scoala ati ales si ce profesori are copilul.

Partea cea mai importanta a implicarii parintilor in educatia scolara a copilului este cea de acasa: pornind de la disciplina, la oferirea unui mediu familial stabil, la transmiterea valorii educatiei. Unii parinti considera ca nu este necesar sa intervina in educatia scolara – pentru aceasta exista scolile. Insa totul incepe de acasa, iar un copil cu probleme acasa va avea probleme la scoala. Mai mult, daca un copil isi vede parintii neinteresati de scoala si nevalorizand educatia si rezultatele scolare, nu va acorda nici el valoare educatiei.

De asemenea, parintii trebuie sa stimuleze copilul, sa ii nasca setea de cunoastere. A invata noi lucruri poate fi vazut ca un lucru bun, valoros si chiar placut atunci cand parintii ii insufla copilului setea de cunoastere si cand ii starnesc curiozitatea (orice poate constitui material de invatare: copiii pot invata din carti, prin jocuri, de la PC, chiar la TV – programe informationale).

Implicarea parintilor in educatia scolara a copilului inseamna si sprijinul dat in realizarea sarcinilor scolare – copilul poate avea nevoie de ajutor. Iar daca nu primeste acel ajutor, va renunta descurajat. Interesati-va de materile sale scolare si de sarcinile pentru acasa; intrebati-l daca are nevoie de ajutor si incercati sa ii faceti munca de intelegere, memorare, invatare mai simpla. Verificati ce teme are copilul si impuneti strict un program de scriere a acestor teme (fara a ii permite alte activitati).

educatie scolara

Oferiti-i materiale alternative – toti stim ca maunalele pot fi foarte plictisitoare, astfel ca ii puteti oferi o carte despre subiectul discutat sau, de ce nu, un articol de pe Internet scris intr-un stil mai interesant. Sprijiniti-l si incurajati-l inaintea testelor de evaluare – nu ii impuneti sa ia nota cea mai mare, ci cereti-i sa faca ceea ce poate, aratandu-va increzatori in el (de asemenea, asigurati-va ca invata!). Aceasta inseamna sa acordati interes educatiei scolare: caci dezinteresul vostru fata de materiile si temele scolare naste dezinteresul copilului.

Discutati despre scoala cu copilul. Aratati-va interesati de tot ceea ce presupun activitatile sale la scoala. In primul rand, materiile scolare pe care le studiaza si preferintele sale, ce materii il atrag si care ii displac sau i se par dificile (aceasta pentru a sti unde poate avea rezultate mai putin bune). In al doilea rand, discutati despre invatator sau despre profesorii pe care ii are in anul scolar, intrebandu-l ce impresie i-au facut acestia; cand copilul nu place un profesor, sunt mari sanse sa aiba probleme la materia predata de acel profesor; in plus, cand copilul uraste un profesor, are de multe ori motive intemeiate; profesorii prea duri, care nu inteleg copiii, ii fac pe acestia sa urasca scoala.

Intrebati-l si despre colegii sai de clasa si despre activitatile din pauze – chiar daca nu va spune direct, ati putea sa va dati seama din ceea ce va povesteste daca are probleme cu ceilalti copii. Cand un copil este izolat de ceilalti, este luat in ras, este agresat, intreaga sa activitate scolara are de suferit (apare anxietatea scolara).

Incercati sa cunoasteti alti parinti – atat la sedintele cu parintii, cat si in afara scolii; daca copilul are un coleg in vecinatate, puteti propune ca cei doi sa isi faca din cand in cand temele impreuna si puteti crea o legatura cu parintii acestuia. Ati lovit doua tinte dintr-o singura lovitura: e benefic pentru copil sa aiba un coleg cu care sa lucreze la proiecte; si este important sa cunoasteti alti parinti, cu care sa puteti discuta in cazul unei probleme (cu un profesor sau cu un alt coleg).

Cunoasteti profesorii copilului vostru! Implicarea parintilor in educatia scolara a copilului presupune ca acestia sa cunoasca profesorii copilului, iar cu cei cu care are cele mai multe ore, sa mentina o legatura. Profesorii vor acorda mai multa atentie copilului (si se vor feri sa se poarte injust) daca stiu ca parintii sunt preocupati de educatia acestuia. Este vital sa cunoasteti profesorii importanti (in special invatatorul sau dirigintele) copilului, pentru a putea sa luati legatura cu acestia imediat ce banuiti o problema. Invatatorul, dirigintele sau un alt profesor va pot informa ce comportare, prezente/absente, rezultate are copilul si va pot anunta cand exista o problema cu el.

Invers, este vital sa puteti lua legatura cu un profesor atunci cand copilul se confrunta cu o problema acasa, problema ce ii afecteaza activitatea scolara – profesorii trebuie sa inteleaga ca un copil ce are o problema acasa nu se va descurca ca de obicei. De asemenea, cand copilul spune ca uraste un profesor, parintii trebuie sa ia legatura cu acesta si sa afle ce este in neregula (daca e vorba de un profesor injust si dur sau de dificultatile copilului la materie – un profesor bun va poate sfatui cum sa il ajutati acasa).

Mergeti la sedintele cu parintii pregatiti. Puneti intrebari despre tot ceea ce doriti sa aflati; puneti pe masa orice probleme ati avea cu scoala, profesorii sau copilul. Ascultati ceea ce se discuta cu atentie si contribuiti cu opiniile voastre. Intrebati daca exista orice problema cu copilul, problema de care, poate, nu ati fost anuntati si verificati prezentele si notele acestuia.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.