Timp liberUitwaaien – Cea mai populară metodă de relaxare din Olanda

Uitwaaien – Cea mai populară metodă de relaxare din Olanda

În ziua de azi, relaxarea este foarte importantă, mai ales dacă are loc în natură, respectiv în aer liber. În acești ani în care s-a tot vorbit despre pandemia de COVID-19, mulți oameni și-au făcut un obicei din a ieși la plimbare, afară, pentru a scăpa de stres și a se bucura de aer curat.

Prin urmare, uită de masaj, de statul la TV, sau de alte metode de relaxare și alege uitwaaien, cum fac oamenii din Olanda. În această țară, oamenii practică această metodă tradițională de relaxare – denumită uitwaaien – prin care stau mai mult timp în natură, în condiții de vânt.

Navigare rapidă în articol:

  1. Metoda uitwaaien, beneficii
  2. De ce este bine să fii în aer liber, în prezența naturii

1. Metoda uitwaaien, beneficii

Acest cuvânt olandez, care se pronunță „out-vwy-ehn”, se traduce prin „suflă afară” sau „a merge în vânt”. Acest cuvânt uitwaaien mai înseamnă „a merge de plăcere” sau a face anumite activități fizice, în aer liber, în condiții de vânt.

Care sunt beneficiile vântului? Se spune că vântul te înviorează, îți distrage atenția și îți limpezește mintea. Vântul îți oferă un sentiment de bunăstare, te scapă de stres și tensiunile acumulate. Studiile cercetătorilor arată că vântul are un efect bun și asupra restabilirii atenției.

Uitwaaien se traduce prin viața în aer liber și înseamnă petrecerea timpului în natură, indiferent de vreme. Această metodă este relaxantă, ajută în combaterea stresului, a depresiei sezoniere și a anxietății.

Cercetătorii au spus despre oamenii care petrec mult timp în natură, că au un risc mai scăzut de hipertensiune arterială, au pulsul mai scăzut, iar concentrația de cortizol mai mică. Interacțiunea cu natura are multe beneficii mentale, emoționale și fizice. Natura ajută în reducerea stresului și are efecte pozitive și asupra stărilor de depresie și ADHD.

Uitwaaien – alte efecte terapeutice

Uitwaaien este o experiență plăcută și ușoară, o modalitate simplă de a te destresa și de a evada din cotidian. Prin urmare, mergi la plimbare în aer liber, pentru a-ți pune gândurile în ordine, pentru a-ți lipezi mintea și a te bucura de aerul proaspăt de afară.

Comunicarea cu mediul înconjurător, respectiv cu natura, are efect bun asupra stării interioare. Concentrarea pe spații noi, care aduc bucurie în suflet și relaxare, este o metodă simplă de a-ți îmbunătăți starea de dispoziție.

Uitwaaien te ajută să-ți limpezești mintea, să scapi de energii negative, să te simți mai bine, revitalizat, împrospătat. Aerul de afară curat te face să ai o experiență plăcută, să te simți mai relaxat și destresat. În fiecare zi trebuie aplicată această metodă de relaxare, pentru a evada din amalgamul de evenimente stresante, din viața de zi cu zi.

Uitwaaien reduce stresul – care poate avea consecințe neplăcute mai ales atunci când devine cronic și de durată, el ar putea fi o cauză a declanșării bolilor cardiovasculare sau a unor probleme legate de inflamație.

2. De ce este bine să fii în aer liber, în prezența naturii

Petrecerea timpului liber în natură, la aer curat te scapă de stres și de anxietate, te ajută să evadezi din viața tumultuoasă de zi cu zi. Există multe activități pe care le putem practica în aer liber, cum ar fi: mersul pe jos, alergatul, mersul pe bicicletă, grădinăritul, drumețiile și altele.

Mai multe studii ale cercetătorilor arată că plimbările în natură oferă multe avantaje și anume:

  • Reduc durerile de cap
  • Ajută la arderea caloriilor și la slăbit
  • Consolidează mușchii picioarelor, oferă mai multă rezistență și forță
  • Reduc riscul de răceală și gripă, de infecții ale tractului respirator superior
  • Aduc un plus de energie, combat somnolența mai mult decât o ceașcă de cafea
  • Reglează nivelul de adrenalină, cortizol, norepinefrină – acești hormoni cresc nivelul de energie
  • Îmbunătățesc imunitatea organismului și starea de spirit
  • Sprijină gândirea creativă, limpezesc mintea, elimină gândurile negative
  • Reduc simptomele tensiunii arteriale și au efect bun asupra stimei de sine
  • Previn anumite boli și prelungesc viața.

Mersul pe jos timp de 30 de minute în fiecare zi, 5 zile pe săptămână, reduce riscul de boli de inimă cu 19%, spun cercetătorii.

Plimbarea după masă poate reduce nivelul de zahăr din sânge. Se recomandă o plimbare timp de 15 minute, de trei ori pe zi: după micul dejun, prânz, cină.

Beneficiile peisajelor

Cecetătorii spun despre oamenii care au parte de plimbări pe malul mării și care se pot bucura de un peisaj în tonuri de albastru, că au o sănătatea fizică și psihică mai bună decât oamenii care se plimbă în oraș. Spațiile albastre au beneficii asupra stării mentale a oamenilor.

Chiar și colectarea scoicilor de pe plajă este o activitate relaxantă și calmantă. Această metodă are beneficii pentru sănătate și poate fi practicată și de copii și de adulți, chiar și de oameni în vârstă. Aerul proaspăt de pe litoral, prezența scoicilor, apa sărată vindecătoare, precum și priveliștea minunată induc o stare de bine și de relaxare, reprezintă un adevărat tratament de recuperare a sănătății.

Pe lângă beneficiile sale pentru sănătate, marea este un loc minunat pentru relaxare. Aici oamenii pot veni oricând să facă o plimbare, pentru a se bucura de peisajul minunat, de aer, de momente plăcute ce pot îmbunătăți starea de spirit. Sunetul interesant al valurilor, vântul, răsăritul și apusul soarelui creează momente relaxante și liniștitoare.

Apa ajută oamenii să depășească emoțiile negative, să elimine stresul, să-și reducă suferința mentală. Când au nevoie de un pic de relaxare, oamenii pot face o plimbare pe plajă, pe litoral, dacă sunt în apropiere de mare. Cei din alte regiuni se pot bucura de natură pe malul unui lac, sau la pădure. Plimbările în natură ajută oamenii să aibă o sănătate mai bună, să-și crească imunitatea și să aibă un somn mai odihnitor noaptea.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.