Dragoste și relațiiCum îți poți salva căsnicia, când divorțul nu este o opțiune?

Cum îți poți salva căsnicia, când divorțul nu este o opțiune?

Mulți oameni se întreabă ce ar putea face atunci când căsnicia nu mai merge. Unii sunt căsătoriți de ani de zile și au ajuns să aibă probleme de cuplu, iar divorțul nu este o opțiune bună pentru ei. Divorțul este unul dintre cele mai stresante evenimente din viață, de aceea oamenii încearcă să-l evite chiar și atunci când trec prin momente dificile de cuplu.

Există câteva soluții pentru ei, pentru a-și salva căsnicia și care se pot aplica atunci când nu se vrea un proces de separare sau un divorț.

Navigare rapidă în articol:

  1. Ce faci când căsnicia nu mai merge
  2. Cum depășești depresia în căsnicie

1. Ce faci când căsnicia nu mai merge

Când ai probleme în casnicie, există câteva modalități pentru a trece mai bine prin aceste evenimente dificile. Experții în relații recomandă și o serie de sfaturi ce pot fi aplicate de cei care nu se simt pregătiți să renunțe definitiv la relație și să recurgă la divorț.

Iată ce poți face pentru a reduce din stres și a-ți rezolva problemele din căsnicie:

Evită stresul și agresivitatea verbală

Abuzul verbal arată clar că ai o relație dificilă sau căsnicia nu mai merge. Cel care are obiceiul de a țipa și de a fi agresiv verbal, probabil are acel defect de a-și controla partenerul de viață sau de a-l conduce.

Cu siguranță, rolul de lider îl are cel care are tendința de a fi și agresiv verbal, iar asta nu face decât să ducă la probleme în cuplu, pentru că cealaltă persoană se va simți oarecum abuzată. Ea va încerca să-și restabilească stima de sine, prin respingerea cuvintelor partenerului și se va simți epuizată psihic de energia negativă primită prin abuzul verbal susținut.

Pentru a-ți restabili echilibrul în căsnicie trebuie să renunți la abuzul verbal și la rolul de lider.

În unele căsătorii apare și abuzul sexual, care din păcate este o problemă foarte gravă și în acest caz este recomandat divorțul sau terapia cu un psiholog, care poate ajuta în acest sens.

Renunță la gandurile negative care duc la disperare

Dacă ai auzit acele cuvinte care îți produc disperare – cum ar fi „Nu îl mai iubesc pe soțul meu” – este timpul să accepți că ai probleme de cuplu, sau că ai ajuns într-un moment în care căsnicia nu mai merge. Un lucru este sigur – oamenii nu se pot schimba – și deci nu poți face nimic în acest sens, oricât ți-ai dori asta. Poți însă face altceva, respectiv să renunți la gândurile negative: că ai avea o căsătorie mizerabilă, că nu mai există nimic ce ți-ar putea salva relația de cuplu, sau că ești într-o situație disperată.

Un sfat bun este să te pregătești emoțional să faci față problemelor, să le rezolvi și să privești înainte cu speranța că vei rezolva cumva situația. Dacă te simți disperat, încearcă să-ți înlocuiești gândurile negative cu altele pozitive; asta te va ajuta să abordezi altfel problemele, să faci ceva care îl va influența în bine pe partener, mai ales dacă ai ajuns să crezi că relația ta merită să fie salvată.

Dependența de muncă

De obicei într-o căsătorie ambii parteneri – și soțul și soția – greșesc la un moment dat. Unul dintre ei, cum ar fi de exemplu soțul, ar putea folosi munca drept scuză pentru a se îndepărta de responsabilitățile căsătoriei – creșterea copiilor, diferite activități casnice. Acesta vine prea târziu acasă și treptat asta le tulbură echilibrul căsniciei, chiar dacă salariul său este mai mare și reprezintă o scuză plauzibilă a lipsei de implicare în treburile familiei.

Această mentalitate poate duce la distrugerea relației de cuplu în unele cazuri și deci dependența de muncă este un factor negativ, care poate produce o lipsă de empatie, comunicare, iubire.

2. Cum depășești depresia în căsnicie

În multe cazuri, apar probleme de cuplu din cauza faptului că unul dintre soți suferă de depresie, iar persoana iubită nu îl înțelege. Dacă soțul are o stare de depresie persistentă și din cauza asta este lipsit de energie, atunci soția ar trebui să-și analizeze partenerul, să-l înveselească prin conversații plăcute, să-și exprime sprijinul pentru a-l face să depășească toate problemele care i-au provocat depresie. O idee bună ar fi să-și asume și anumite treburi din familie, pentru a-i da timp să se liniștească, să se recupereze din această boală psihică.

Infidelitatea în cuplu provoacă depresie

În multe căsnicii, principalul motiv de divorț este infidelitatea. Când se pierde încrederea – ca în cazul unei trădări, cum este infidelitatea – se poate cu greu reconcilia relația de cuplu. Uneori chiar și o singură aventură de o noapte poate duce la despărțire, sau chiar la divorț. Simplul act de trădare a unuia dintre soți poate distruge complet relația de cuplu, mai ales dacă cel înșelat nu poate trece peste suferința cauzată de adulter.

Infidelitatea poate fi și rezultatul incompatibilității dintre soți sau al unui comportament negativ, cum ar fi abuzul verbal, lipsa de dragoste, etc. Comportamentul incorect al celui trădat poate fi de asemenea o cauză a divorțului.

Infidelitatea duce la depresie, la distrugerea dragostei, la diferite probleme de comportament și deci provoacă o adevărată criză în căsnicie. Lipsa de onestitate va cauza ruperea legăturilor emoționale și asta uneori este greu de restabilit. Când încrederea s-a pierdut, este dificil să crezi că mai poți avea o relație de cuplu sinceră și adevărată. Lucrurile sunt adesea mai complicate decât par, pentru că adulterul poate fi provocat de anumiți factori, care contribuie și ei la despărțire. Toți acești factori produc stres, depresie și alte probleme emoționale greu de depășit.

Lipsa de comunicare poate cauza depresie

Unii oameni, din cauza problemelor cu care se confruntă, se închid în ei și nu mai comunică. Asta poate afecta relația de cuplu și uneori este nevoie de un terapeut pentru a depăși depresia. Lipsa de comunicare este dăunătoare relației, duce la despărțire în final.

Lipsa de comunicare la o persoană arată că nu îi pasă și treptat va deveni izolată, iar asta nu este deloc o atitudine benefică pentru familie.

Comunciarea este foarte importantă în relație și lipsa ei poate duce uneori la divorț, mai ales dacă apar și alți factori care pot afecta starea emoțională a celor din familie.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.