Aproape fiecare om a avut inima rănită din dragoste, cel puțin o dată în viață. Există oameni de toate vârstele, oameni care provin din toate mediile sociale, care trec prin tot felul de dureri sufletești. Suferința din dragoste este uneori dramatică și se vindecă greu. De ce se chinuie oamenii așa de mult să se recupereze după ce au inima rănită din dragoste? Află în acest articol ce spun psihologii despre această suferință și despre modul cum se pot vindeca.
Navigare rapidă în articol:
- De ce recuperarea din dragoste rănită este așa de dificilă
- Ce spun cercetătorii despre suferința din dragoste
- Cum să-ți vindeci inima rănită din dragoste
1. De ce recuperarea din dragoste rănită este așa de dificilă
Oamenii au tot felul de metode să treacă peste toate încercările neplăcute ale vieții, dar se pare că acestea nu funcționează și atunci când au inima frântă. Psihologii spun despre oamenii care au inima frântă, că deși au instincte pe care se bazează de obicei în diferite situații, acestea nu dau rezultatele dorite când vine vorba despre suferința din dragoste, pentru că aici intervine mintea.
Durerea din dragoste rănită nu este doar o metaforă
Se spune că „dragostea doare” și așa este, dacă ținem cont de faptul că durerea psihică a respingerii, creată atunci când te părăsește persoana iubită, are mai multe în comun cu durerea fizică, decât ne-am putea imagina. Un om care este respins de persoana iubită, are sentimente care pot produce o durere fizică. Cercetătorii au făcut și un experiment în acest sens, care a demonstrat faptul că suferința din dragoste are un impact puternic asupra creierului, care are legătură cu durerea fizică.
Oamenii reușesc cu greu să depășească suferința când au inima rănită
Este foarte important ca oamenii să înțeleagă de ce s-a terminat relația, pentru a putea merge mai departe. Din păcate, majoritatea oamenilor nu reușesc să facă asta. Deși primesc explicații clare de la diferite persoane care le cunosc povestea, ei au tendința de a le respinge. Niciun raționament nu este destul de bun și nu-i va ajuta pe acești oameni să scape de durerea resimțită. Prin urmare, mai bine renunță la a căuta explicații și merg mai departe.
Explicația psihologilor este simplă: „Inima frântă provoacă o durere emoțională complicată, încât și mintea spune că și cauza trebuie să fie complicată și nicidecum una simplă.”
Apare acel instinct visceral care este foarte puternic. Oamenii care suferă din dragoste încep să inventeze povești și teorii conspirative cu privire la relație, deși acestea în realitate nu există. Astfel, ei își fac diverse scenarii despre ce anume s-a întâmplat și devin obsedați chiar de ideea de a descoperi ceva special, care a dus la distrugerea relației.
Cert este că oamenii exagerează, petrec numeroase ore, zile și chiar luni, încercând să analizeze fiecare moment din relație, căutând indicii care de fapt nici nu există. Este vorba despre mintea persoanei care suferă din dragoste, despre gânduri ciudate, care nu au legătură cu realitatea. Este ca și cum gândurile zboară după închipuiri ireale, pentru că suferința este mare.
O inimă frântă din dragoste este mult mai complicată decât ne-am imagina.
Oamenii care suferă din dragoste își fac rău singuri, trec de la o situație complicată la alta, gândurile lor devin obsesive, au fantezii irealizabile, iluzii, iar toate acestea le accentuează starea negativă. Ei sunt conștienți de faptul că asta le face rău, dar totuși continuă acest proces de analiză a situației.
2. Ce spun cercetătorii despre suferința din dragoste
Cercetătorii spun că există o conexiune între durerea mentală și durerea fizică și că la majoritatea oamenilor, respingerea doare.
Conform cercetătorilor: „Privarea de dragoste romantică declanșează în creier aceleași mecanisme care se activează atunci când intră în sevraj dependenții de cocaină.” Dependenții de droguri știu că sunt dependenți, în schimb dependenții ce suferă din dragoste, nu își dau seama că își fac singuri rău, gândindu-se mereu la ceea ce a fost.
Oamenii care au inima frântă au niște stări asemănătoare cu acelea de sevraj. Ei au nevoie de drogul – numit dragoste – însă pentru că nu-l pot obține, nu fac decât să apeleze la doza de amintiri.
Prin urmare, amintirile nu fac bine. Ele sunt de fapt o doză de drog, ce pot ameliora sevrajul, dar care nu duc la eliminarea dependenței. Prin amintiri, oamenii își iau doza de drog, iar starea lor rea se va accentua, nicidecum nu se va ajunge la vindecare.
S-ar putea să te intereseze și articolul: 6 sfaturi pentru cum să scapi de gelozia dintr-o relație de dragoste.
3. Cum să-ți vindeci inima rănită din dragoste
Iată care sunt metodele cele mai simple de vindecare pentru oamenii are au inima rănită:
- În primul rând, ei trebuie să renunțe la obiceiul de a se lăsa în voia amintirilor.
- Nu este bine să se uite mereu pe pagina de Facebook a persoanei care le-a frânt inima.
- Trebuie să se îndepărteze de orice lucru care le amintește de acea persoană, pentru a nu-și alimenta dependența și pentru a nu-și agrava durerea emoțională.
- Nu trebuie să caute explicații, mai bine este să lase lucrurile așa cum par a fi și să se concentreze pe alte aspecte ale vieții, pentru a putea uita ce s-a întâmplat. Munca sau lectura ajută la schimbarea gândurilor.
- Cel mai important lucru pentru a ajunge la vindecare este de a accepta că relația s-a terminat. Prin urmare oamenii care au inima rănită trebuie să încerce să se detașeze, de fapt să fie dispuși să facă asta. Dacă din contra, ei își hrănesc mintea cu speranța împăcării nu scapă de dependență și în plus, își fac mai mult rău. Speranța poate accentua suferința oamenilor care au inima frântă.
Ține-ți minte aceste sfaturi pentru a nu vă complica recuperarea! Psihologii spun că recuperarea din această suferință nu este simplă, este de fapt o adevărată „luptă”. Cea mai puternică armă în această „luptă” este rațiunea.