Dragoste și relații6 sfaturi pentru cum sa scapi de gelozia dintr-o relație de dragoste

6 sfaturi pentru cum sa scapi de gelozia dintr-o relație de dragoste

Anumite sfaturi cum sa scapi de gelozie pot fi foarte utile. Insa cel mai important este sa iti recunosti gelozia, sa accepti faptul ca uneori, sentimentele de gelozie sunt prea intense si reactiile tale greu de controlat. Te simti frecvent temator, agitat si chiar nervos de gandul ca partenerul de cuplu s-ar putea sa te insele sau paraseasca?

Sa fii gelos/geloasa este normal, insa doar atata vreme cat aceasta emotie nu se manifresta frecvent si nu te controleaza, obsedeaza. Daca, in schimb, te trezesti des ca il suspectezi pe celalalt, iti construiesti ganduri oribile, iti construiesti scene mentale despre cum te insala sau cum te va parasi – e important sa tragi semnalul de alarma si sa cauti sfaturi cum sa scapi de gelozie.

Insa nu te pacali: de scapat complet, nu vei scapa vreodata, caci gelozia face parte din tine. Insa poti invata, cu timpul, sa o tii sub control si chiar sa recunosti ca e o emotie nejustificata si irationala si apoi sa o ignori. Dar cere rabdare si munca…

Sfaturi cum sa scapi de gelozie

Gelozie fondata sau nu? Un prim pas: stii ca esti prea gelos/geloasa. Insa ai motive fondate sa fii asa sau totul este pur si simplu in mintea ta? Ti-a dat partenerul de cuplu motive sa nu ai incredere, sa ai suspiciuni, sa ai temeri si ganduri negative? Sau merita sa ai incredere in el/ea? Este prea apropiat(a) de alte persoane, face contact fizic frecvent cu altii (imbratisari, pupicuri pe obraz) – atunci gelozia poate fi cat de cat  justificata si trebuie sa ii explici cum te face sa te simti prin comportamentul sau.

Insa daca partenerul nu iti ofera motive, atunci gelozia este in capul tau si trebuie sa faci ceva in privinta asta! Nu te pacali si nu cauta un motiv oarecare doar pentru a iti spune ca gelozia ta e fondata. De cele mai multe ori, e in capul tau.

cum sa scapi de gelozia dintr-o relație de dragoste

Invata sa recunosti gelozia. Poate suna ciudat, insa nu iti poti controla gelozia pana ce nu inveti cum sa o recunosti, cum sa iti dai seama din timp: “acum simt gelozie”. Invata si retine senzatiile resimtite, emotiile de teama, frustrare, furie pe care le simti cand devii gelos/geloasa. Odata ce recunosti aceste senzatii, poti sa iei o pauza, sa te calmezi, sa respiri adanc si lent imaginandu-ti gelozia ca pe un curent de aer ce iese odata cu expiratia ta. Dupa ce te calmezi putin, intreaba-te: “am motive reale sa ma simt asa”? Poti iesi la o plimbare, miscarea si aerul curat te calmeaza. In loc sa stai si sa dai nastere unor ganduri negative aiurite,  mai bine iti gasesti o ocupatie care sa te distraga.

Comunicare deschisa. Explica-i partenerului temerile tale, spune-i cum te simti si ce anume te face sa te simti asa. Cere-i sa fie mai deschis, pentru ca asa vei fi mai calm(a), mai linistit(a). Vorbiti despre orice si luati obiceiul ca seara sa va povestiti unul altuia ziua. Daca banuielile tale te obsedeaza, in loc sa adopti metode urate cum ar fi verificarea partenerului, intreaba pur si simplu. Vei vedea ca de multe ori lucrurile se explica foarte usor si suspiciunile tale erau doar scenarii mentale aiurite.

Lucreaza la relatia ta de cuplu. Gelozia cauzeaza multe certuri si resentimente intre parteneri. Iar atunci cand nu iti controlezi geloza, relatia are mult de suferit. Gandeste-te daca lipseste ceva in relatia voastra de cuplu – poate de aceea simti insecuritate. Te-ai simti mai putin gelos/geloasa daca ati petrece mai mult timp impreuna? Sau daca v-ati manifesta mai mult afectiunea? Fa primul pas in a lucra la relatia ta de cuplu! Vrei mai mult timp impreuna – vino cu propuneri de activitati. Vrei reasigurare sentimentala si mai multa afectiune – arata afectiune si ti se va raspunde!

Scopuri si obiective personale in viata. De cele mai multe ori, persoanele prea geloase sunt nesatisfacute profesional, dependente emotional si cu o imagine de sine putin negativa. Te poate ajuta sa incerci sa fii mai independent(a), sa realizezi ca viata ta nu presupune doar relatia, ci si alte aspecte. Incearca sa iti cauti scopuri, obiective pe care doresti sa le indeplinesti pe cont propriu. Si treci la treaba. Sentimentul de satisfactie pe care il vei avea stiind ca lucrezi singur(a) pentru un scop personal te implineste si te face mai putin dependent de cuplu. Fiecare persoana trebuie sa fie ea insasi, fara a se defini doar prin prisma cuplului!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.